Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

0

Η ένταξη των Ρομά
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη δήλωση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε πως «είναι εθνικά επιβεβλημένη η κοινωνική ένταξη των Ρομά».  Μάλιστα παρέθεσε και την Εθνική Στρατηγική για την υλοποίηση που επεξεργάστηκε το υπουργείο.
Το είπα, συμφωνώ.  Όμως με μια βασική παρατήρηση. Θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων (χωρίς να εξαιρούνται τα μικρότερα βέβαια), πως η πολιτική, οι διαδικασίες, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, θα μείνουν τα ίδια αλλά και θα συνεχιστούν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που εκπονήθηκε.  Εάν δεν γίνει αυτό σε μακροπρόθεσμη βάση επί αρκετά χρόνια, τότε αποτέλεσμα μη περιμένει η αγαπητή κυρία υφυπουργός.
Γ.Δ.


Ελληνική παθογένεια
Αυτή η ιστορία, η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές ν’ αλλάζει ό,τι έχει προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί καθαρά ελληνική παθογένεια.
Βέβαια υπάρχουν θέματα που η νέα κυβέρνηση θέλει ν’αφήσει τη δική της σφραγίδα. Συμφωνώ. Όμως στα σοβαρά θέματα Παιδείας, Άμυνας, Εθνικής Στρατηγικής κλπ, είναι απαράδεκτο η μία κυβέρνηση να γκρεμίζει ότι έφτιαξε η προηγούμενη ή ακυρώνοντας σχεδιασμούς, αποφάσεις, στρατηγικές.
Δυστυχώς, η πολιτική εν Ελλάδι, το έχει το κουσούρι αυτό. Κι έτσι, αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι και πολλές φορές οπισθοχωρούμε.
Το άσχημο στην υπόθεση αυτή είναι πως το λάθος αυτό το συνεχίζουν οι πολιτικοί μας αγνοώντας πως κάνουν λάθος και πως βλάπτουν την ίδια τη χώρα.
Γ.Δ.


Έπεσε μέσα για τον καιρό
Εντάξει χιόνια δεν είχαμε μέσα στην πόλη, άρα ταλαιπωρία και φασαρίες από παγωνιές επίσης. Όμως είχαμε γερό κρύο. Μάλιστα τις νυχτερινές ώρες το θερμόμετρο έπεφτε αρκετά, φθάνοντας μέχρι μείον επτά βαθμούς στην πόλη.
Ότι αφορά δε την ορεινή περιοχή, εκεί το κρύο είναι ακόμη πιο δυνατό στους 10-12 μείον, οι σόμπες δεν σβήνουν όλο το 24ωρο αυτό είναι κανόνας.
Θυμάμαι με την ευκαιρία της κακοκαιρίας αυτό που έγραφα για την εκτίμηση του πρακτικού μετεωρολόγου που έλεγε πως θα έχουμε πολλά χιόνια και κρύο το 2022.
Ο άνθρωπος έπεσε μέσα 100% και δικαιώθηκε στην πρόβλεψή του.
Υπομονή όμως, η κανονικότητα του Χειμώνα επιστρέφει σε λίγο.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τις επιστρεπτέες
Είναι γνωστό πως η οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες από την κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «επιστρεπτέας προκαταβολής»  πως βοήθησε και στήριξε τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν πως η αποπληρωμή τους που ήταν να ξεκινήσει, μετατέθηκε για τον Ιούνιο 2022, ενώ είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του συνολικού ποσού της ενίσχυσης αυτής.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως κάποιοι εκπρόσωποι διοικήσεων επαγγελματιών ζητούν τη διαγραφή του ποσού, όμως από την κυβέρνηση δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα αυτό.  Πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.
Γ.Δ.


Παλαιοντολογικό Μουσείο
Στα σημερινά σχόλια μας δεν λείπουν οι ευχάριστες εκπλήξεις που βρίσκονται μάλιστα σε κοντινή από την Ξάνθη απόσταση.
Στο χωριό Θερμοπηγή Σιντικής Σερρών υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκεί λοιπόν υπάρχουν μοναδικά απολιθώματα του Αγκυλοθήριου, ενός φυτοφάγου γιγάντιου ζώου.
Υπάρχουν ακόμα τέσσερα είδη καμηλοπαρδάλεων 7.000.000 ετών (!), ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα  πόδια τους), ρινόκεροι, αγριόχοιροι, μαστόδοντες, γαζέλες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες.
Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού όπου επίσης εκτίθενται διάφορες συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζώων, ψαριών, φυτών, ορυκτών από τη γύρω περιοχή.
Για να επισκεφθείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής θα πρέπει να τηλεφωνήσετε πρώτα στο τηλέφωνο 6982158388.
Γ.Δ.


Ευκαιρία το νέο ΕΣΠΑ
Ναι, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Να σημειωθεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και συγκεκριμένα τα ακόλουθα: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 639 εκ., Κεντρικής Μακεδονίας με 1,44 δισ., Θεσσαλίας με 554 εκατ., Ηπείρου με 426 εκατ., Δυτικής Ελλάδας με 628 εκατ., Δυτικής Μακεδονίας με 394 εκατ., Στερεάς Ελλάδος με 426 εκατ., Πελοποννήσου με 410 εκατ., Ιονίων Νήσων με 288 εκατ., Βορείου Αιγαίου με 394 εκατ., Κρήτης με 565 εκατ., Αττικής με 1,617 δισ. και Νοτίου Αιγαίου με 285 εκατ. ευρώ.
Διαπιστώνεται λοιπόν πως η Περιφέρειά μας βρίσκεται μ’ ένα ποσό 639 εκ. ευρώ, μετά από Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
Γ.Δ.


Πρόκληση για πορεία εμπρός
Ναι, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία το ποσό των 639 εκατ. ευρώ που θα έχει στο ταμείο της η Περιφέρεια. Ευκαιρία να ξεφύγουμε ως Περιφέρεια από το παρελθόν, να πάμε βήματα μπρος, ν’ αφήσουμε τις τελευταίες θέσεις που βρισκόμαστε σήμερα.
Σημειώνουμε  πως στο νέο ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 26,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 20,9 δισ. αποτελούν κοινοτικούς πόρους και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή.
Κι όσο σκέφτομαι πως κάποιοι θέλανε να φύγουμε από την Ε.Ε. με πιάνει ρίγος. Τέλος πάντων, ενημερωτικά, τα Τομεακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ είναι τα παρακάτω που θα διατεθούν και οι ανάλογοι πόροι: Ανθρώπινο Δυναμικό – Κοινωνική Συνοχή, Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Πολιτική Προστασία, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα και τέλος Τεχνική Βοήθεια.
Άξιο μνημόνευσης είναι επίσης ότι οι πληρωμές στο νέο ΕΣΠΑ θα γίνονται σε διάστημα 80 ημερών κι όχι πολλών μηνών.
Γ.Δ.


Ακαδημία στελεχών
Ξαφνιάστηκα ευχάριστα διότι η σχετική πληροφορία δεν είναι συνηθισμένη στα εγχώρια πολιτικά κόμματα. Διαβάστε παρακάτω και θα διαπιστώσετε το ξάφνιασμά μου.
«Πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες η πρώτη Πολιτική Ακαδημία Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την φετινή χρονιά. Με κεντρικούς ομιλητές τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκο Ρωμανό, τον Εκπρόσωπο Τύπου Ν.Δ. Τάσο Γαϊτάνη και την Εκπρόσωπο Τύπου Ν.Δ. για τα Περιφερειακά Μέσα Έλενα Σώκου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας.
Η Πολιτική Ακαδημία έλαβε χώρα υβριδικά, τόσο με την δια ζώσης παρουσία ελάχιστων στελεχών και προέδρων ΔΕΕΠ από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης και είχε ως θέμα την ενημέρωση για την πολιτική επικαιρότητα και τις τελευταίες εξελίξεις».
Να λοιπόν που εκσυγχρονίζονται και τα κόμματα στη χώρα μας, αλλά έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμη.
Γ.Δ.


Ο πολυπόθητος κεντρώος χώρος
«Κατάληψη» του κεντρώου χώρου επιχειρεί η ΝΔ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει κατά τη συνέντευξη του το βράδυ της Πέμπτης στον Νίκο Χατζηνικολάου: “Η ΝΔ σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά”. Στο μεταξύ την Τρίτη ήταν η πρώτη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επανέλαβε πολλές φορές ότι θα συνεργαζόταν για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τον πρωθυπουργό που το εξέλαβε ότι ο Ανδρουλάκης τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία. Κάρφωσε δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη για πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας έτσι να διεκδικήσει για τη ΝΔ την ψήφο των αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώων. Και αυτό φαίνεται πως θα είναι πιθανότατα και το δίλημμα που θα θέσει στους κεντρώους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές η ΝΔ, δηλαδή εάν θέλουν να δουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Όλα δείχνουν ότι άρχισαν τα όργανα για εκλογές….
Μ.Ξ.


Για τα Λουτρά Ποταμιάς
Για τα Λουτρά Ποταμιάς ενδιαφέρεται ένας σύλλογος με την επωνυμία “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ”  και αποστέλλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για να ρωτήσει ποιος έχει την κυριότητα και την διαχείριση των Λουτρών που διοικητικά ανήκουν στον δήμο Αβδήρων. Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον του συλλόγου για τα Λουτρά αλλά αυτό που είναι γνωστό και ισχύει για όλες τις ιαματικές πηγές και για τα Λουτρά Ποταμιάς  είναι ότι σαν φυσικός πόρος ανήκει στον δήμο Αβδήρων,  ο οποίος και προέβη στην διαδικασία της αναγνώρισης αλλά οι εγκαταστάσεις και τα κτήρια ανήκουν στην ΕΤΑΔ και στην συνέχεια στην νέα ΑΕ που ιδρύθηκε δια νόμου με την επωνυμία « Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ». Αυτή θα έχει την κυριότητα και θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των Ιαματικών πηγών της χώρας. Ο νόμος έχει ψηφιστεί αλλά δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση και δεν είναι  γνωστό αν θα συμμετέχουν οι δήμοι. Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση καλά κάνει και ρωτάει ο σύλλογος για να δοθούν αρμοδίως οι απαντήσεις.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…