Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

0

Αγώνες μετ’ εμποδίων
Οι φίλοι του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, ζουν μια προβληματική περίοδο. Αγώνες αναβάλλονται συνέχεια λόγω Covid, αλλάζει το πρωτόκολλο στον αθλητισμό για την επιστροφή των αθλητών στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ που είναι ομαδικά αθλήματα.
Έτσι, οι αγωνιστικές πάνε από αναβολή σε αναβολή εξαιτίας των κρουσμάτων του ιού στους ποδοσφαιριστές και όχι μόνον και μάλιστα στις περισσότερες ομάδες.
Το 2022 ξεκίνησε μετ’ εμποδίων μεν, ελπίζουμε όμως η ταλαιπωρία να τελειώσει γρήγορα για ν’ απολαύσουμε όλοι ποδόσφαιρο και μπάσκετ.
Γ.Δ.


Προς οριστικοποίηση
Στα κλεισίματα βρίσκεται η υπόθεση του μνημείου στη μνήμη των Ξανθιωτών Εβραίων που δημιουργήθηκε σε χώρο της πλατείας Ελευθερίας από το ΠΑΚΕΘΡΑ.
Οριστικοποιήθηκε λοιπόν ο μήνας Φεβρουάριος και μένει να κλείσει η ημερομηνία η οποία μάλλον θα είναι προς το τέλος του μήνα. Στην σχετική εκδήλωση των εγκαινίων σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστούν εκπρόσωποι του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, οι τοπικές αρχές της πόλης και γειτονικών πόλεων.
Γ.Δ.


Ετοιμαστείτε για εκλογές
Όχι, δεν εννοώ σύντομα. Ησυχάστε παρακαλώ και ψυχραιμία.
Ναι, ετοιμαστείτε για εκλογές το 2022 μεν, αλλά κάπου Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Το 2023 θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι η προσωπική εκτίμηση για τις πολιτικές εκτιμήσεις στη χώρα μας.
Έτσι, παλαιά και νέα κόμματα και κομματίδια θα έχουν χρόνο αρκετό να οργανωθούν, να κάνουν τα συνέδριά τους και να δώσουν τον αγώνα τους.
Ένας φθινοπωρινός αγώνας χωρίς ζέστη, ούτε κρύο, η τουριστική περίοδος θα βαδίζει στη λήξη της και η απλή αναλογική θα περιμένει να διαπιστώσει κατά πόσο τα κόμματα συν τα κομματίδια σκέφτονται πραγματικά τη χώρα κι όχι το δικό τους συμφέρον.
-Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές να είστε σίγουροι.
Γ.Δ.


Προσωρινή αλλαγή
Οι συνδρομητές της εφημερίδας θα πρόσεξαν πως υπήρξε μια αλλαγή στο θέμα της διανομής της.
Πρόκειται για προσωρινή λύση, ζητούμε την κατανόηση όλων και υποσχόμαστε πως σύντομα θα επανέλθει το παλιό σύστημα.
Ένα σύστημα διανομής το οποίο είχε καθιερώσει από την έκδοσή της η εφημερίδα μας τον Ιούνιο του 1977.
Γ.Δ.


Δώστε λύση επιτέλους
Ο συμπολίτης μας μένει στο χωριό Πασχαλιά το οποίο για όσους δεν το γνωρίζουν, ανήκει στα Νεστοχώρια της Σταυρούπολης, δηλαδή στον δήμο Ξάνθης. Ο εν λόγω δημότης είναι ένα άτομο που αγαπά το χωριό του και θέλει σ’ αυτό να υπάρχει σωστή λειτουργία.
Διαπίστωσε λοιπόν πως ο κάδος απορριμμάτων που βρίσκεται στο Νεκροταφείο πως είναι σπασμένος και χρειάζεται αντικατάσταση. Επικοινώνησε με τον δήμο, με την υπηρεσία καθαριότητας, με το Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με όλους.
Όλοι ανευθυνοϋπεύθυνοι. Κατέληξε απελπισμένος στην Εφημερίδα σαν την τελευταία ελπίδα να βρεθεί λύση.
Και τι ζητάει ο άνθρωπος;  Αντικατάσταση του χαλασμένου κάδου απορριμμάτων!  Δε ζητάει κάτι προσωπικό, ένα ρουσφέτι.
Συνηγορώντας και μεις στο δίκαιο αίτημα του συμπολίτη μας, ζητούμε από τον Τόλη Ελευθεριάδη να δώσει λύση στο τυπικό αυτό θέμα. Για πολλούς λόγους…
Γ.Δ.


Σπάνιες γαίες
Θα έχετε ίσως ακούσει πως κάποια ορυκτά είναι σπάνια και ως εκ τούτου πολύτιμα.
Πρόκειται για μέταλλα που βρίσκονται σε λίγες περιοχές του πλανήτη μας και άρα λιγοστά και κυρίως, το σημαντικότερο πως είναι απαραίτητα για την αεροδιαστημική, καινοτόμο βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και σε πολλές πάρα πολλές εφαρμογές της σύγχρονης εποχής.
Αυτό λοιπόν το σπάνιο υλικό υπάρχει σε περιοχές στη χώρα μας αλλά και στη Θράκη και μέχρι σήμερα μένουν αναξιοποίητες.
Επίκαιρο ως εκ τούτου και το σχετικό κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα.
Γ.Δ.


Περί ζεόλιθου
Αναφερθήκαμε στις Σπάνιες Γαίες που μένουν αναξιοποίητες στη χώρα μας και δεν είναι τα μόνα ορυκτά που υπάρχουν και δεν γίνονται αφορμή για παραπέρα αξιοποίησή τους από το δημόσιο ή τους ιδιώτες.
Υπάρχουν και άλλα πολλά, το ΙΓΜΕ τα έχει εντοπίσει, έχει καταγράψει που βρίσκονται γεωγραφικά. Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτά είναι και ο Ζεόλιθος. Πρόκειται για  ένα μικροπορώδες αργυλοπυριτικό ορυκτό το οποίο υπάρχει στον Έβρο και ποιοτικά είναι από τα καλύτερα.
Χρησιμοποιείται στην γεωργία, κτηνοτροφία και κοσμετολογία σαν σκόνη αλλά και σε εσωτερική χρήση.
Το σχόλιό μας ενημερώνει επομένως πως υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα ορυκτά που μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν στην οικονομική τους εκμετάλλευση όσους ασχοληθούν μ’ αυτά.
Γ.Δ.


Το σωστό να λέγεται
Ως εφημερίδα ήμασταν αυτοί που ασκούσαμε κριτική στη νοοτροπία του ελληνικού δημοσίου να καθυστερεί επί χρόνια την έκδοση των συντάξεων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Ασκούσαμε σκληρή κριτική στην αναλγησία και αδιαφορία για τον απόμαχο που περίμενε χρόνια για να λάβει αυτό που εδικαιούτο.
Με ικανοποίηση λοιπόν πληροφορηθήκαμε πως αυξήθηκαν κατά 82% οι εκδόσεις νέων συντάξεων εντός του 2021.
Συμπέρασμα: Άλλαξαν πολλά στον e-ΕΦΚΑ, κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος συγκρούστηκε με κατεστημένες νοοτροπίες κι έβαλε σε τάξη τα πράγματα.
Το καλό  και το σωστό να λέγεται.
Γ.Δ.


Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων με τόσα κρούσματα
Με 50.000 κρούσματα και άνω καθημερινά σίγουρα το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι παρακινδυνευμένο και είναι κάτι που εύλογα ανησυχεί την εκπαιδευτική κοινότητα. Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα τεστ και κάθε μέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί εμβολιασμοί και  ανεμβολίαστοι θα πηγαίνουν με τεστ στο σχολείο είναι ένα μέτρο που προστατεύει αλλά ως ένα βαθμό. Η τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε συνδυασμό με τα τμήματα των 22 – 25 παιδιών ανά τμήμα και το γεγονός ότι είναι χειμώνας και τα παιδιά δεν μπορούν να προαυλίζονται σε εξωτερικό χώρο είναι ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό γι’ αυτό και πολλοί  επιστήμονες ήταν αρνητικοί στο να ανοίξουν τα σχολεία τώρα που βρίσκεται σε έξαρση η διασπορά. Όμως η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο δεδομένου ότι δεν έχουν κλείσει άλλες δραστηριότητες και παντού έχουν αυστηροποιηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας ελπίσουμε να λειτουργήσει και να μην βρεθούμε μπροστά σε τελείως ανεξέλεγκτες καταστάσεις γιατί μ’ αυτά που βλέπουμε καθημερινά πλέον χάσαμε κάθε βεβαιότητα για οτιδήποτε.
Μ.Ξ.


Το άυλο διαζύγιο
Τίθεται σε εφαρμογή πλέον το  άυλο συναινετικό διαζύγιο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Όμως όποιος νομίζει ότι  αυτό σημαίνει ότι  μ’ ένα κλικ θα βγαίνει διαζύγιο απλά έπεσε θέμα παραπληροφόρησης. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και απαιτεί συμμετοχή και των δικηγόρων των πρώην συζύγων  και συμβολαιογράφου αλλά και έγγραφα από  την Μητρόπολη αν πρόκειται για θρησκευτικό γάμο ή από τον δήμο αν είναι πολιτικός. Και είναι λογικό γιατί πρέπει να ρυθμιστούν θέματα περιουσιών και επιμέλειας παιδιών. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που διαρκεί και αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσουν στην υπογραφή του διαζυγίου και στην λύση του γάμου. Αυτό πάντως που γλυτώνουν όσοι θα χωρίσουν  μ’ αυτό τον τρόπο είναι η συλλογή των πιστοποιητικών και τα πήγαινε έλα στους δικηγόρους, το δικαστήριο αλλά και τις προστριβές. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά (μεταβίβαση πιστοποιητικών, αυθεντικοποίηση, ενημέρωση, καταχώριση κ.λ.π.) και απλά θα εγκρίνουν ή όχι την διαδικασία. Είναι σημαντική εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς τι ταλαιπωρία ήταν παλαιότερα ένα διαζύγιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…