Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

0

Δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλες για την εκλογή των αντιπροέδρων, η χώρα μας κατάφερε και εξέλεξε δύο μέλη.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαδημούλη από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν και την προηγούμενη θητεία του, και την Εύα Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνουμε πως η εκλογή των δύο είναι σημαντική για τη χώρα μας, ενώ για μας εδώ στην Ξάνθη έχει σημασία η εκλογή της κυρίας Καϊλή διότι αυτή είναι δεδηλωμένη φίλη της Ξάνθης μέσω του συμπολίτη μας Άλκη Κίσσα που υπήρξε και συνεργάτης της για μια περίοδο.
Γ.Δ.


Κάποτε έκοβαν βασιλόπιτες
Κάποτε, πριν δύο και χρόνια, τέτοια εποχή ζούσαμε την περίοδο της… βασιλόπιτας.
Σύλλογοι, Σωματεία, Φορείς, έκαναν τη γιορτή τους και μαζί έκοβαν και τη βασιλόπιτά τους για το καλό του χρόνου. Τραγούδια, χοροί, λογίδρια και ψάξιμο για το φλουρί.
Αυτά όλα όμως έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια προς μεγάλη λύπη των Συμβουλίων και των μελών που είχαν την ευκαιρία να ξαναβρεθούν και συνεορτάσουν όλοι μαζί.
Ελπίζουν όλοι πως το 2023 όλο αυτό το γιορτινό κλίμα πως θα το ξαναζήσουν.
Γ.Δ.


Απορία ψάλτου βηξ
Δεν περίμενα πως θα ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον από Ξάνθη και Ροδόπη για μια επιλογή του Μέτιου. Μπορεί η θέση ν’ αποτελεί σημαντικό γρανάζι στην λειτουργία της Περιφέρειας, αλλά φαίνεται πως γι’ αυτό και άλλους λόγους έκλεισε ο αρραβώνας μεταξύ των δύο ανδρών.
Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν παλαιοί γνωστοί. Ροδοπήτες και οι δύο με κοινά ενδιαφέροντα.
Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, για τους Μέτιο και Δαμιανίδη ο λόγος.
Που μπορεί κατά το πρόσφατο παρελθόν ν’ αντάλλαξαν μερικά «γαλλικά» μεταξύ τους, όμως τώρα πλέον όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Σημασία έχει πως αποφάσισαν τώρα να συνεργαστούν στενά, πολύ στενά πάντα για το καλό της περιφέρειας βεβαίως.
Γ.Δ.


Θα έχουμε καρναβάλι φέτος;
Είναι ένα ερώτημα που μάλλον δύσκολα θ’ απαντηθεί: Θα έχουμε φέτος Λαογραφικές Γιορτές και Καρναβάλι;
Ό,τι κι αν λεχθεί θα είναι και πρόωρο αλλά και αβέβαιο ως προς την εγκυρότητά του.
Τι μένει επομένως; Να περιμένουμε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τόσο για μας στην Ξάνθη όσο βέβαια και για την Πάτρα και αλλού.
-Κι εδώ αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Δεδικαίωται…
Σας αφιερώνω ένα σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη από «Τα Νέα»  για τον Γ. Τράγκα. Χιούμορ, ειρωνεία και άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
«Ο Γιώργος Τράγκας υπήρξε από τους πιο ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους της χρυσής εποχής της αστακομακαρονάδας, η δε προσωπική επιρροή του υπερέβαινε κατά πολύ τις πωλήσεις των εντύπων του, όπως το μαρτυρεί άλλωστε το μέγεθος των κρατικών επιχορηγήσεων που ελάμβανε επί Κώστα Καραμανλή του Ακάματου. Η αποκάλυψη όμως από το «Πρώτο Θέμα» της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του στο εξωτερικό, εξηγεί ορισμένες απορίες που προκάλεσε ο θάνατός του. Εξηγεί λ.χ. γιατί τόνιζε συνεχώς τον τελευταίο καιρό ότι πάντα ανήκε στον αστικό κόσμο (sic) τον οποίο υποστήριζε ότι εκφράζει, ενώ στην πραγματικότητα είχε χτίσει την επιτυχία του επαγγελλόμενος την όποια εκδοχή του λαϊκισμού ήταν κάθε φορά του συρμού. Μας δίνει, νομίζω, μια ιδέα του βάθους της πολιτικής σκέψης του μακαρίτη. Εξηγεί, επίσης, γιατί είχε κερδίσει τον ειλικρινή σεβασμό τόσων συναδέλφων του! Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό εγείρει κάποια ερωτήματα για το επίπεδο της δημοσιογραφίας».
Για την αντιγραφή
Γ.Δ.


Λυπήθηκε όλη η Ελλάδα
Δεν θα αποτελούσε υπερβολή εάν υποστήριζα πως η πυρκαγιά που έκαψε τις καπναποθήκες την Τρίτη στην πόλη μας πως δεν συγκίνησε όλη την Ελλάδα.
Οι εικόνες των φλεγόμενων κτιρίων με τις φλόγες να φτάνουν δεκάδες μέτρα ήταν εντυπωσιακές. όμως πέρα από το θέαμα, ήταν το τι καιγόταν, τι πλέον έπαυε να υπάρχει.
Οι καπναποθήκες για την Ξάνθη είναι μαζί με την Παλιά Πόλη αυτά που την σηματοδοτούν σήμερα και που υπενθυμίζουν το πλούσιο παρελθόν της διαδρομής του καπνού.
Όσοι γνώρισαν και είδαν από κοντά τις εναπομείνασες καπναποθήκες, είχαν εντυπωσιαστεί από το μέγεθός τους και την αρχιτεκτονική τους. Παράλληλα όμως διαπίστωναν και την εγκατάλειψή τους είτε ήταν ιδιωτικές είτε του δήμου ή του κράτους.
Κι αυτό, διότι μια συντήρησή τους είχε και συνεχίζει να έχει τεράστιο κόστος οικονομικό. Έτσι, χρόνο με το χρόνο επέρχονταν η εγκατάλειψη και η σταδιακή καταστροφή τους.
Γ.Δ.


Η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Στην κοινή γνώμη της Ξάνθης αλλά και γενικά, υπάρχει η άποψη πως οι καπναποθήκες θα έπρεπε ν’ αγοραστούν από τους ιδιώτες, από το δήμο ή την Περιφέρεια. Ν’ αγοραστούν και ν’ αξιοποιηθούν. Μια άποψη απλοϊκή και εκτός σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος και ιδού γιατί.
Πρώτον η αγορά είναι ακριβή διότι μιλάμε για κτίσματα παρά πολλών τετραγωνικών με τα επίσης μεγάλα οικόπεδά τους. Δεύτερον η συντήρηση αυτών των κτιρίων στο τέλος θα ήταν υψηλότερου κόστους αυτού της αγοράς.
Όμως, έστω ότι αυτό γινόταν για μία, δύο άντε τρεις καπναποθήκες. Μένουν άλλες τόσες και παραπάνω.
Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα πώς, με ποιο τρόπο θ’ αξιοποιηθούν όλες αυτές οι επισκευασμένες καπναποθήκες; Σε τι θα χρησιμοποιηθούν; Τι θα στεγάσουν;
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό κι ούτε εύκολο. Εδώ ο δήμος έχει μια καπναποθήκη και η μισή είναι αναξιοποίητη.
Γ.Δ.


Τρέχει στην Αθήνα ο Τσέπελης
Την διαδρομή Ξάνθη- Αθήνα την έχει μετατρέψει σε Ξάνθη-Καβάλα ο δήμαρχος Ξάνθης.
Αν εξαιρέσουμε τον Φίλιππο Αμοιρίδη κανένας άλλος δήμαρχος δεν έχει πάει περισσότερες φορές στην Αθήνα για θέματα του δήμου.
Δυστυχώς, η κεντρική διοίκηση και οι κυβερνήσεις μιλούν για αποκέντρωση αλλά ελάχιστα έχουν προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Έτσι, για να προωθήσουν κάποιο θέμα τους οι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να κατέβουν στην Αθήνα. Να δουν τον Γενικό Γραμματέα, τον υφυπουργό έως και τον υπουργό.
Δεκάδες χρόνια τώρα, μπήκαμε στην ηλεκτρονική εποχή και το σύστημα απαιτεί για να σου προχωρήσει ένα αίτημά σου, να το επισκεφθείς, να χάσεις ώρες και ημέρες.
Όταν κάποτε θ’ αλλάξει αυτό, τότε, ναι, θα έχει αλλάξει η πολιτική νοοτροπία στη χώρα μας.
Γ.Δ.


Μάθε πριν ρίξεις το ανάθεμα
Πολλά γράφτηκαν από την Δευτέρα για την πυρκαγιά στην Καπναποθήκη στα social media και απ’ αυτά τα σχόλια φαίνεται αφ’ ενός η ασχετοσύνη αλλά και η ανάγκη για …κράξιμο και καταγγελκτικό λόγο που έχουν οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιώντας την εξουσία της δημοσίευσης, άκριτα, χωρίς καμιά ενημέρωση βγάζουν  όλα τα απωθημένα τους εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του δήμου και όλων των φορέων θεωρώντας όλους  υπεύθυνους για την πυρκαγιά και την καταστροφή της καπναποθήκης πλην βεβαίως τους ίδιους! Δεν μπήκαν στο κόπο να μάθουν γιατί είναι πολύ εύκολο ότι αυτή η καπναποθήκη είναι ένα  αστικό ακίνητο δηλαδή υπάρχουν ιδιοκτήτες  που μάλιστα ένας εξ αυτών έχει καπναποθήκη και στην Καβάλα.

Είναι μεν χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1999 ωστόσο είναι ιδιόκτητο, πράγμα που σημαίνει ότι για να κάνει οτιδήποτε ο δήμος ακόμη και να καθαρίσει τα χόρτα θα πρέπει να έχει χαρτί από εισαγγελέα κι ότι ο ιδιοκτήτης έχει την ευθύνη να καθαρίσει τον χώρο. Κι άντε ο κάθε άσχετος και ο κάθε πικραμένος λέει  το κοντό του και το μακρύ του, θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλει στην αποκατάσταση των πραγμάτων όμως όσοι είναι αιρετοί και έχουν δημόσιο λόγο και ρόλο θα πρέπει να ενημερώνονται πρώτα πριν ρίξουν το ανάθεμα. Διαφορετικά διολισθαίνουν σε λαϊκισμό και αναξιοπιστία κι αυτό δεν τους τιμά!
Μ.Ξ. 


Έπεσαν έξω με την Όμικρον
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πέφτουν έξω στις  προβλέψεις του σχετικά με την πανδημία. Μάλλον είναι η πολλοστή φορά. Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι ως φαίνεται βιάστηκαν να μιλήσουν για αποκλιμάκωση και τα στοιχεία τους διαψεύδουν δραματικά. Ποια αποκλιμάκωση; Τα κρούσματα στα ύψη αλλά το πιο τραγικό είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις είναι στα ύψη. Και όπως φαίνεται η Όμικρον δεν είναι τόσο «αθώα» γιατί οδηγεί σε θάνατο και σε ΜΕΘ. Και αρρωσταίνουν εξίσου και ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι ότι οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ελαφρά. Τα τελευταία νέα λοιπόν δεν είναι ευχάριστα και όσο κι αν εξουθενωθήκαμε από αυτή την κατάσταση πρέπει να κάνουμε υπομονή και να εντείνουμε την προσοχή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή άλλωστε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…