Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2022

0

Τάσεις ύφεσης της πανδημίας
Από μέρα σε μέρα υπάρχει μια μικρή τάση μείωσης τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων της πανδημίας. Την Τρίτη είχαμε 23.340 κρούσματα της νόσου και 106 θανάτους ενώ την Τετάρτη 20.107 κρούσματα και 88 θανάτους.
Θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο πως οι 88 θάνατοι δεν είναι λίγοι και θα συμφωνήσω. Όμως είναι λιγότεροι όπως και τα κρούσματα· κι αυτό δείχνει μια τάση, με την ελπίδα αυτή να συνεχιστεί. Εξάλλου όλοι οι ειδικοί γιατροί τονίζουν πως διακριτές διαφορές στη μείωση κρουσμάτων και θανάτων θα παρατηρήσουμε σε 3 εβδομάδες.
Ας μην ξεχνάμε πάντως πως το πρόβλημα είναι στους ανεμβολίαστους. Όσο αυτοί θα εμβολιάζονται τόσο οι δείκτες θα μειώνονται πιο γρήγορα.
Γ.Δ.


Νέος θάνατος γιατρού
Κι άλλος γιατρός θύμα του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον συμπολίτη μας Ουρολόγο Κυριάκο Κυριαζή, γιο του Γιάννη Κυριαζή, διευθυντή του τότε Γενικού Μονοπωλίου.
Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και κατέληξε. Ήταν αντίθετος με το εμβόλιο για θρησκευτικούς λόγους, επηρεασμένος και από τη σύζυγό του όπως λέγεται.
Προσωπικά, έχω μια απορία γι’ αυτούς τους γιατρούς. Τόσα χρόνια μαθαίνουν για θεραπείες, για φάρμακα, για ιούς, για εγχειρήσεις, για παθήσεις και όταν αφορά τον εαυτό τους αγνοούν όσα διδάχτηκαν;
Μυστήρια πράγματα, ακατανόητα γιατί δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έγιναν γιατροί κι όχι υδραυλικοί;
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικά ταλέντα
Η συζήτηση στην γνωστή παρέα αυτή τη φορά για το ποδόσφαιρο και ειδικότερα τα ταλέντα του σήμερα μ’ αυτά του χθες. Εύκολη συζήτηση θα πει κάποιος διότι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτα είναι πλέον τα ταλέντα που ξεχωρίζουν, έως ελάχιστα.
Κι αυτή η σημερινή έλλειψη μοιραία έφερε στη συζήτηση μια σειρά από ονόματα ποδοσφαιριστών του παρελθόντος όπως Σιδέρης, Λουκανίδης, Παπαϊωάννου, Δομάζος, Χατζηπαναγής, Κούδας, Δεληκάρης, Αϊδινίου, Μαύρος, Αντωνιάδης, Οικονομόπουλος, Ασλανίδης και άλλοι πολλοί.
Τότε ναι, υπήρχαν ξεχωριστά ποδοσφαιρικά ταλέντα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, όσο βέβαια και στο κέντρο. Ταλέντα που χαιρόσουν να τα βλέπεις να ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους κι ας ήταν αντίπαλοι.
Σήμερα ψάχνουμε να βρούμε  κάποιον να ξεχωρίζει απλώς από το σύνολο.
Γ.Δ.


Λόγοι και αιτίες
Σ’ αυτό το θέμα της σημερινής έλλειψης ποδοσφαιρικών ταλέντων υπάρχουν λόγοι και αιτίες. Τότε λοιπόν το ποδόσφαιρο ήταν από τα λίγα ομαδικά αθλήματα. Δεύτερο, μπορούσε εύκολα να στηθεί ένας αγώνας στις αλάνες απ’ όπου ξεπηδούσαν τα ταλέντα, τρίτο ήταν το ποδόσφαιρο αγαπητό στις λαϊκές μάζες, τέταρτο πρόσφερε μια καταξίωση στους ποδοσφαιριστές και λύση ανάδειξης.
Εξάλλου η κοινωνική διαστρωμάτωση τότε ήταν διαφορετική από τη σημερινή, σήμερα υπάρχουν και άλλα σπορ για να διακριθούν οι νέοι και το ποδόσφαιρο σταδιακά έχασε την παλιά του αίγλη στους νέους που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Για όλους αυτούς τους λόγους σιγά-σιγά μειώθηκαν οι νέοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και αναπληρώθηκαν από πολλούς ξένους που σήμερα αγωνίζονται σε όλες τις κατηγορίες πλέον.
Γ.Δ.


Ποια ανοσία της αγέλης;
Τι μας είχαν πει οι ειδικοί; Ότι θα  πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης για να νικήσουμε τον κορωνοϊό; Για ποια ανοσία της αγέλης, όταν κολλάμε, νοσούμε και μετά από τρεις μήνες μπορεί να ξανακυλήσουμε; Για ποια ανοσία της αγέλης όταν κάνουμε 3 δόσεις και μετά θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη και πόσες άλλες; Για ποια ανοσία αγέλης όταν φτάσαμε στο 80% εμβολιασμένων και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και καθημερινά έχουμε μέσο όρο 80 θανάτους; Αυτός ο ιός έχει καλά κρυμμένα μυστικά και γι’ αυτό είναι τόσο επικίνδυνος. Απ’ την μια βλέπουμε να ξεκληρίζονται οικογένειες κι απ’ την άλλη την άλλη κάποιοι να το περνάνε στο πόδι. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας πουν οι επιστήμονες γι αυτόν το ιό, γιατί συνεχώς πέφτουν σε αντιφάσεις. Βέβαια είναι ένας καινούργιος ιός αλλά δεν είμαστε στο 1919 της πανδημίας ισπανικής γρίπης. Κι αυτή με τα τότε μέσα κράτησε 2 χρόνια, εμείς τα ξεπεράσαμε και δεν ξέρουμε πόσα ακόμη θα περάσουν για  να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό (να το πούμε ποτέ!).
Μ.Ξ.


ΟΤΕ λίγο απ’ όλα
Πληροφορίες φέρουν τον ΟΤΕ να επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες επιχειρηματικής μορφής. Έτσι, ακούστηκε πως θα δραστηριοποιηθεί σε τομείς όπως οι ταχυμεταφορές, η ηλεκτροκίνηση, οι σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων, οι πλατφόρμες διαμεσολάβησης για τη διανομή φαγητού, ροφημάτων κλπ.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά μου φαίνεται πως μπαίνει σε χωράφια τελείως διαφορετικά από τα δικά της που έχει και την μεγάλη εμπειρία.
Κάτι σχεδόν παρόμοιο προσπάθησαν να κάνουν και τα ΕΛΤΑ και στο τέλος τα έκαναν σαλάτα και σχεδόν τα παράτησαν.
Γ.Δ.


Έλλειψη αίματος
Το ρεπορτάζ της Κικής Ηπειρώτου στην Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ του Έβρου με συγκλόνισε. Αναφερόταν στις τραγικές ελλείψεις αίματος στον Έβρο συνολικά που έχουν φτάσει στο σημείο να αναβάλλονται εγχειρίσεις ασθενών και το χειρότερο να μην μπορούν να γίνουν μεταγγίσεις σε παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία.
Όντας από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη», έζησα όλη την αγωνία και το άγχος των γονιών για να βρεθεί η απαραίτητη ποσότητα αίματος για τα παιδιά εδώ στην Ξάνθη.
Γνώρισα, όπως και οι υπόλοιποι πρωτοπόροι συμπολίτες την αγωνία των γονιών, το ψάξιμο, την αγορά αίματος. Φυσικά, οι πρώτοι εθελοντές, λίγοι στην αρχή, το αίμα που συγκέντρωναν πήγαινε στα παιδιά.
Σταδιακά, με την αύξηση των μελών, αυτή η ανάγκη καλύπτονταν απολύτως.
Τα θυμήθηκα αυτά όλα με όσα τώρα συμβαίνουν σε γειτονικό μας νομό όπου υπάρχει σοβαρότατο θέμα.
Γ.Δ.


Εισάγουμε αίμα!
Φυσικά, για να είμαστε σωστοί, το πρόβλημα έλλειψης αίματος αποτελεί πανελλαδικό πρόβλημα. Σε όλη τη χώρα καθημερινά, οι ελλείψεις σε αίμα οδηγούν σε αναβολή χειρουργείων και μεταγγίσεων σε παιδιά.
Το πρόβλημα της έλλειψης σήματος στη χώρα μας είναι παλιό και οφείλεται στην αδιαφορία των πολιτών. Οι οποίοι αρνούνται να ενταχθούν σε συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών ή στους αντίστοιχους που δημιουργούν τα Νοσοκομεία.
Η αδιαφορία των Ελλήνων για τον εθελοντισμό αυτόν, τον κορυφαίο στον κόσμο, δυστυχώς, είναι μεγάλη. Μάλιστα για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε αίμα εισάγουμε από την Ελβετία και αλλού όπου το εθελοντικό κίνημα είναι ισχυρότατο.
Δυστυχώς και σ’ αυτή την αποκλειστικά ανθρωπιστική κίνηση, είμαστε πίσω, πολύ πίσω.
Και μια υπενθύμιση: Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης είναι πρώτος στη χώρα μας σε αριθμό μελών και ως εκ τούτου πρώτος και στην συγκέντρωση μονάδων αίματος πανελληνίως. Μάλιστα τροφοδοτεί εκτός των άλλων και το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα.
Γ.Δ.


«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι»
…λέει το λαϊκό άσμα και σίγουρα αφορά μία μερίδα εύπιστων Ελλήνων που παρασύρονται εύκολα από διάφορους κατά καιρούς ηγέτες-λαϊκούς ιεροκήρυκες που κατακεραυνώνουν τάχα την εξουσία. Οι «ηγέτες» αυτοί ξεφυτρώνουν ανάλογα με τις περιστάσεις ή επανέρχονται στο προσκήνιο και παλιοί με νέα αφηγήματα. Ψευτοανθρωπιστές, θεομπαίχτες, ψευτοπατριώτες, αντιμνημονιακοί, αντιευρωπαϊστές, αρνητές του κορωνοϊού και αντιεμβολιαστές όλοι βρήκαν απήχηση στο συγκεκριμένο αντι-οτιδήποτε αυτό κοινό.
Ο πρώην αντιμνημονιακός και υπερπατριώτης Καμμένος έχοντας ανατρέψει όλα όσα πρέσβευε, ταξιδεύει τώρα ανά τον κόσμο με το πολυτελέστατο σκάφος του και φωτογραφίζεται σε στιγμές καλοπέρασης, εις υγείαν των κορόιδων που τον είχαν εμπιστευτεί. Ο Σώρρας με τα 600 δισ. που θα έσβηνε όλα τα χρέη, κατάφερε να στήσει δίκτυο οπαδών σ’ ολόκληρη τη χώρα πριν καταλήξει στη φυλακή. Δραχμιστής ήταν ο μακαρίτης Τράγκας με τα δεκάδες πολυτελή ακίνητα στο εξωτερικό που στα τελευταία του καβάλησε το κύμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, φτάνοντας μάλιστα στον προθάλαμο της βουλής. Όμως δεν μπόρεσε τελικά να χειραγωγήσει τον ιό, όπως έκανε με το κοινό του.
Πολλές καριέρες φτιάχτηκαν, κινήματα και κόμματα τα τελευταία χρόνια. Πελατεία υπάρχει άφθονη μεταξύ των ανθρώπων που είναι ευήκοοι στον αντισυστημισμό και στην αντίδραση. Και σίγουρα θα συνεχίσουν να φτιάχνονται και στο μέλλον μιας και τα κορόιδα στην Ελλάδα δεν τελειώνουν ποτέ. Μόλις αποκαλυφθεί η απάτη ενός λαϊκιστή πέφτουν από τα σύννεφα, αλλά πολύ σύντομα οι εύπιστοι αναζητούν τον επόμενο…


Τα Rafale ο Ξανθιώτης πιλότος και η κορούλα του
Από το Νεοχώρι Ξάνθης κατάγεται ένας από τους πιλότους των 6 Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα την Τετάρτη. Ονομάζεται Μάκης Λούκμας και η μητέρα του είναι Νεοχωρίτισσα. Το παλικάρι γύρω στα 30 είναι γνωστό στην περιοχή της Σταυρούπολης που μάλιστα αρκετοί μας μετέφεραν την χαρά και την περηφάνεια που ένιωσαν όταν τον αναγνώρισαν στην πολύ όμορφη και συγκινητική φωτογραφία να δέχεται λουλούδια από την κορούλα του. Η πιο θερμή υποδοχή για τον πατέρα της μετά από καιρό, καθώς βρισκόταν σε εκπαίδευση για τα Rafale. Να αναφέρουμε ότι τα παιδιά των πιλότων που οδήγησαν τα Γαλλικά Rafale βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό που συγκεντρώθηκε στην Τανάγρα για να υποδεχτούν το νέο απόκτημα της Πολεμικής  Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά τελευταίας γενιάς ενισχύουν και θωρακίζουν την άμυνα της χώρας μας, της προσδίδουν μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ και επισφραγίζουν τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας. «Αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο», έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι….
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…