Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

0

Έξυπνη κίνηση
Ομολογουμένως ιδιαίτερα έξυπνη η κίνηση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών στα νοικοκυριά με νέας τεχνολογίας.
Έτσι, με την απόφαση αυτή το κέρδος θα είναι στα νοικοκυριά άμεσα αλλά και στα καταστήματα που πωλούν τις συσκευές αυτές, δηλαδή το εμπόριο, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η εγχώρια βιομηχανία που παράγει μια σειρά από τις συσκευές αυτές.
Άρα, με μια κίνηση-απόφαση, το κέρδος θα είναι τριπλό.
Ομολογώ πως βγάζω το καπέλο σ’ αυτόν που στην κυβέρνηση το σκέφτηκε.
Γ.Δ.


Ευτυχώς, μικρές ζημιές
Ο συμπολίτης μας «Διομήδης»  λόγω καταγωγής, μας συμπεριφέρθηκε θα λέγαμε προσεκτικά και ευγενικά. Φύσηξε μεν, αλλά έμεινε περισσότερο εκεί. Δεν προχώρησε περισσότερο όπως σε άλλες περιοχές.
Έκανε κάποιες ζημιές, αλλά μικρές. Θύματα περισσότερο κάποιοι που τον είχαν υποτιμήσει και δεν είχαν πάρει τα μέτρα τους, κυρίως κάποιοι μαγαζάτορες που άφησαν καρέκλες και τραπέζια έκθετα έξω.
Τώρα ως προς τα χιόνια στα ορεινά και τους παγετούς, ε, μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Εξάλλου κάποιοι θέλουν το χιόνι, τους αρέσει και το χαίρονται.
Γ.Δ.


Θα πληρώνουμε φύλακτρα στις τράπεζες
Όσοι έχουν καταθέσεις στις Τράπεζες, το γνωρίζουν καλά. Ότι δηλαδή, τα χρήματα εκεί δεν αποδίδουν τίποτε. Το επιτόκιο κατάθεσης είναι ασήμαντο, σχεδόν ανύπαρκτο.
Σύντομα όμως κι αυτό θ’ αλλάξει. Οι καταθέτες, πάνω από κάποιο ποσό βέβαια, για να διατηρούν τη ρευστότητά τους στις τράπεζες, θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους σ’ αυτές.
Δηλαδή, για να το πούμε λιανά, όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, θα τις πληρώνουν για να φυλάνε τα χρήματά τους.
Αυτό, όταν εφαρμοστεί, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στη χώρα μας.
Σε άλλες χώρες γίνεται από χρόνια τώρα και εκεί ξεκινά η επιβολή φυλάκτρων άνω των 100.000 ευρώ.
Γ.Δ.


Το δούλεμα για τα πρόστιμα
Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω την άποψη των κομμάτων της χώρα μας για τα διάφορα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε παραβάτες των μέτρων της πανδημίας.
Το λέω αυτό διότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δε λέει τίποτε.
Τα πρόστιμα «πέφτουν» μεν αλλά δεν πληρώνονται δε.
Άρα, είτε μπαίνουν, είτε όχι, κανένας δεν πλήρωσε το παραμικρό ποσό.
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Το κράτος εμάς ή εμείς το κράτος;
Πάντως το δούλεμα με τα δήθεν πρόστιμα συνεχίζεται μέχρι και τώρα και μάλιστα καθημερινά αναφέρονται αναλυτικά και τα διάφορα ποσά.
-Τι να πει κανείς. Να γελάσει, να κλάψει, τι;
Γ.Δ.


Μεταξύ τυρού και αχλαδίου
Οι αργίες λόγω χρόνου, δίνουν την ευκαιρία για επαφές, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ανθρώπων.
Έτσι, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση σε κλειστό κύκλο συμπολιτών, οι οποίοι συζήτησαν για το νομό, τους δήμους, τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες και για διάφορα πρόσωπα εντός και εκτός της σκηνής.
Ήταν βεβαίως μια φιλική συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων για θέματα και πρόσωπα της Ξάνθης.
Απ’ ότι μάλιστα ξεκαθαρίστηκε η συζήτηση ξεκίνησε λόγω ενδιαφέροντος για τον τόπο, να πάει μπροστά, να γίνουν έργα, να φύγει ο νομός από τις τελευταίες θέσεις.
Ήταν δε αναπόφευκτο να μην συζητηθούν και αναφερθούν πρόσωπα του σήμερα, αλλά και εκτός της πολιτικής σκηνής.
Γ.Δ.


Κάνει πίσω ο Τσεγγελίδης
Ο συμπαθής κατά τα άλλα πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Γιάννης Τσεγγελίδης, κατά πως πληροφορούμαι, έχει σταματήσει τις προσπάθειές του. Προσπάθειες που αφορούσαν την διερεύνηση το να προχωρήσει στην δημιουργία δημοτικού συνδυασμού.
Απ’ ότι φαίνεται, αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε και διαπίστωσε πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να στήσει συνδυασμό.
Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από τις επαφές που πραγματοποίησε. Έτσι, σαν έξυπνος άνθρωπος που είναι, εγκαίρως έκανε πίσω.
Το τι θα κάνει στις επόμενες δημοτικές εκλογές του δήμου Ξάνθης είναι άγνωστο. Συνδυασμό πάντως δεν θα κατεβάσει.
Γ.Δ.


Δημογραφικό Ι
Κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για τον πληθυσμό της χώρας κι αυτό γιατί, παραμονές των γιορτών η Στατιστική Αρχή, αφού έκανε μετρήσεις, υπολογισμούς, διασταυρώσεις, ανακοίνωσε την εκτίμησή της για τον πληθυσμό της χώρας, που δυστυχώς μέσα σε μια δεκαετία έχει μειωθεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Για την ακρίβεια, ανακοίνωσε: «Ο μόνιμος πληθυσμός της Χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 εκτιμάται σε 10.678.632 άτομα (5.196.048 άνδρες και 5.482.584 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,37% σε σχέση με τον πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2020 που ήταν 10.718.565 άτομα».
Εκτίμηση εξέφρασε η ΕΛΣΤΑΤ  για τον πληθυσμό ο οποίος δυστυχώς μειώνεται.
Γ.Δ.


Δημογραφικό ΙΙ
Οι αριθμοί είναι σκληροί, αλλά λένε αλήθεια. Υπάρχει μείωση του πληθυσμού σαν αποτέλεσμα μειωμένων γεννήσεων και αντίστοιχα αυξημένων θανάτων.
Μάλιστα το νούμερο θα ήταν χειρότερο εάν δεν είχαν μείνει στη χώρα μας 6.384 μετανάστες απ’ όσους κατέφυγαν το 2020.
Ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως έμειναν μόνο οι μετανάστες, 34.439 άτομα, στην Ελλάδα συγκράτησαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και χρόνια.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη ή να περιμένει κανείς τους αριθμούς της Στατιστικής για να διαπιστώσει ότι η επόμενη εικόνα που θα αποτυπώνει τον πληθυσμό της χώρας το 2022 θα είναι εφιαλτική, καθώς σε αυτή δεν θα υπάρχουν και τα 20.000 και πλέον συνανθρώπων μας που έσβησαν από την πανδημία το 2021. Κι ας κάνουν πολλοί ότι δεν βλέπουν ούτε καν τους αριθμούς…
Γ.Δ.


Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας στο ΚΙΝΑΛ ο Μπαράν Μπουρχάν
Τον τομέα Ψυχικής Υγείας ως τομεάρχης αναλαμβάνει ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Μια αρμοδιότητα απόλυτα συνυφασμένη με την επαγγελματική του ιδιότητα ως ψυχίατρος. Μεγάλη τιμή όπως μας δήλωσε ο κ. Μπουρχάν αλλά και πρόκληση των καιρών καθώς η υγειονομική κρίση επηρεάζει πολύ αρνητικά την ψυχική υγεία που εκδηλώνεται ως κατάσταση μετατραυματικού στρες και κατάθλιψη και είναι καίριο ζήτημα να αναληφθούν δράσεις από κόμματα αλλά και από την πολιτεία για να βοηθηθεί ο κόσμος. Ο κ. Μπαράν Μπουρχάν έχει αποδείξει στην πολιτική σταδιοδρομία του πως είναι ένα πολιτικός με ήθος, με αρχές, με πολιτικά και ανθρωπιστικά  ιδεώδη που τα υπηρετεί με προσήλωση,  σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι ένας χρήσιμος πολιτικός, με μετριοπαθή και ενωτικό λόγο που αφουγκράζεται την κοινωνία και κάνει συνεχώς παρεμβάσεις αλλά και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων σε θέματα υγείας, αγροτικά κ.λ.π.
Είναι λοιπόν πολύ θετικό για μας τους Ξανθιώτες, το γεγονός ότι μας εκπροσωπεί στην Βουλή ο Μπαράν Μπουρχάν.
Μ.Ξ.


 Κορωνοϊός: Μπήκαμε σε φάση ύφεσης;
Ύφεση στην επέλαση της Όμικρον βλέπουν οι επιστήμονες καθώς τα κρούσμα μειώνονται αισθητά. Εκφράζεται ωστόσο η επιφύλαξη ότι αυτό μπορεί να μην είναι η πραγματική εικόνα γιατί υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν κάνουν τεστ αλλά και κάποιοι που έχουν συμπτώματα και δε κάνουν τεστ και δεν το δηλώνουν. Σε κάθε περίπτωση αξιολογείται ως θετική ένδειξη χωρίς ωστόσο να λήξει ο συναγερμός. Να θυμίσουμε πως η επέλαση της Όμικρον στην Ελλάδα άρχισε τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση.
Οι προβλέψεις για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον ήταν εξ αρχής εφιαλτικές. Μια ματιά στην καμπύλη των κρουσμάτων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η πραγματικότητα τις δικαίωσε. Μόνο εντός 2022 έχουν καταγραφεί 381.425 κρούσματα. Από τα Χριστούγεννα, οπότε και αρχίζει σταδιακά η εκτόξευση, έως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα (527.960).
Στις 4 Ιανουαρίου –οπότε και αποτυπώθηκαν επιδημιολογικώς οι συναθροίσεις της Πρωτοχρονιάς- καταγράφηκε το έως τώρα μεγαλύτερο «μαύρο» ρεκόρ με 50.126 κρούσματα. Έκτοτε η πορεία είναι σταθερά πτωτική, ωστόσο τα νούμερα παραμένουν πενταψήφια.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…