Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προετοιμασία για τον επικείμενο χιονιά

Προετοιμασία για τον επικείμενο χιονιά

0

Έκτακτη σύσκεψη του  Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τον παγέτο

Προβληματισμός για τις επιθέσεις σκύλων και αγριογούρουνων. Θα καταγράφονται τα περιστατικά, ώστε να εκτιμηθούν περαιτέρω ενέργειες μείωσης του πληθυσμού τους

Έκτακτη σύσκεψη του  Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Σ.Ο.Π.Π.)πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. Η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το παρών έδωσαν Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου και άλλοι φορείς.

Τα θέματα που συζητήθηκαν συνοψίζονται στα εξής :α) αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, β) αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό και γ) αντιμετώπιση κινδύνων από επιθέσεις άγριων ζώων (πρόσφατη περίπτωση επίθεσης λύκου αλλά και κίνδυνος από αγριογούρουνα).

Για το περιεχόμενο και τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης μίλησε στο «Ε», προκειμένου να ενημερώσει για την ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πλημμύρες: «Επιτακτικό το αίτημα για κατασκευή έργου με μεγαλύτερα αναχώματα στο Νέστο»

Αρχικά, αναφερόμενος στο «φλέγον» ζήτημα των πλημμυρών, σημείωσε: «Ένα οξύ πρόβλημα του οποίου η λύση κρίνεται άμεση είναι αυτή των πλημμυρών του Νέστου ,όπου αισθητή γίνεται η αποδυνάμωση του αναχώματος, αφού αδυνατεί να συγκρατήσει τη ροή του νερού. Αυτό αναμφίβολα προκαλείται από τις εξάρσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Είναι απίστευτο πως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα 3/4 μέρες μετά την βροχόπτωση, ακόμη κι αν αυτές οι μέρες είναι ηλιόλουστες!Συνεπώς,προτάσσουμε:1.Την ενεργοποίηση Μητρώου εργοληπτών,2.την αποκατάσταση του αναχώματος,3.αίτημα προς το Υπουργείο με σκοπό την κατασκευή έργου με μεγαλύτερα αναχώματα».

Θα εκδοθούν οδηγίες για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
«Απαιτούνται μεγαλύτερα αναχώματα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών-Είμαστε σε εγρήγορση για τα φαινόμενα του επικείμενου χιονιά»
Κώστας Κουρτίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Χιονόπτωση: «Αναγκαίος ο περιορισμός των μετακινήσεων-Το χιόνι θα καλύψει όλο τον νομό»

Στη συνέχεια, με αφορμή τον επερχόμενο χιονιά υπογράμμισε: «Ο επερχόμενος χιονιάς θα καλύψει όλο τον νομό. Για αυτό κι εμείς συνιστούμε περιορισμό των μετακινήσεων και δεσμευόμαστε πως θα αναρτήσουμε σχετικές οδηγίες».

Επιθέσεις λύκων και αγριογούρουνων: «Όλα τα περιστατικά θα καταγράφονται στο μητρώο επιθέσεων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας ΑΜΘ»

Τέλος, έκανε μνεία στις επιθέσεις λύκων και αγριογούρουνων. Ειδικότερα, τόνισε: «Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων επιθέσεων λύκων και αγριογούρουνων. Στις αρχές του μήνα λύκος επιτέθηκε σε κυνηγόσκυλο στην Σταυρούπολη, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Παράλληλα, παρόμοια περιστατικά σημειώνονται και στο Δασοχώρι, αυτή την φορά από αγριογούρουνα. Όλα αυτά τα  θα καταγραφούν στο μητρώο επιθέσεων από λύκο ή αγριογούρουνο, αντίστοιχα μετά από μέριμνα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνεπώς, αν κριθεί αναγκαίο θα ακολουθήσει μείωση του πληθυσμού τους».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…