Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέο ρεκόρ στον πληθυσμό των νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

Νέο ρεκόρ στον πληθυσμό των νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

0

Ο πληθυσμός τους έφτασε σχεδόν τις 11.000 σύμφωνα με τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων

 

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης, συμμετέχοντας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων (ΜΕΚΥΠ), οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου, εκτίμησε το συνολικό πληθυσμό των πουλιών που ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα του Έβρου.

 

Μέτρηση και στο τουρκικό τμήμα

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η μέτρηση και στο τουρκικό τμήμα του Δέλτα Έβρου από τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτόν τον τρόπο αποτιμάται η συνολική αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα.

Οι ΜΕΚΥΠ γίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερες από εκατό χώρες, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών, της οργάνωσης Wetlands International, εδώ και πενήντα χρόνια!

Για ακόμα ένα χειμώνα το Δέλτα του Έβρου μας εντυπωσιάζει με τις συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών που φιλοξενεί. Έχουμε φέτος ένα νέο ρεκόρ Νανόκυκνων με τον αριθμό τους να πλησιάζει τις 11.000 (10.955 για την ακρίβεια). Μεγάλοι και αυξανόμενοι πληθυσμοί ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύνηθες φαινόμενο είναι να τρέφονται τις πρωινές ώρες στα ριζοχώραφα της Τουρκίας και να επιστρέφουν στην Ελλάδα κατά τις απογευματινές ώρες για την κούρνια τους, αν και αρκετές ημέρες, κυρίως όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, τους παρατηρούμε στο ελληνικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Καταγράφηκαν πάνω από 5.000 φλαμίνγκο

Την ίδια συμπεριφορά με τους νανόκυκνους παρουσιάζουν και αρκετά άλλα είδη, με κυριότερα αυτών τα αγαπημένα σε όλους Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) και τις Ψαλίδες, για τα οποία καταγράφηκαν πάνω από 5.000 και 3.500 άτομα αντίστοιχα.

Σημαντική και για ακόμα μια χρονιά η παρουσία των νανόχηνων, οι οποίες παρατηρούνται αποκλειστικά στα λιβάδια του Δυτικού Δέλτα.

Από αρπακτικά, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στικταετοί, τσίφτηδες, Θαλασσαετός, καλαμόκιρκοι, γερακίνες.Καταμετρήθηκαν πάνω από 50.000 πάπιες με πολυπληθέστερα είδη τις πρασινοκέφαλες, τα σφυριχτάρια, τα κιρκίρια, τις χουλιαρόπαπιες, και τις βαρβάρες.

Επίσης,αρκετά είναι τα παρυδάτια, οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι λαγγόνες και οι πελεκάνοι.

 

56 είδη με πληθυσμό πάνω από 115.000 πουλιά σ’ όλο τον υγρότοπό

Συνολικά, σε όλο τον υγρότοπο (και τα δύο τμήματα) καταγράφηκαν 56 είδη, με πληθυσμό πάνω από 115.000 πουλιά, που έρχονται ακόμα μια φορά σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και τροφής για τη διαβίωσή τους, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αξία του για τη διαχείμασή τους.

Στο ελληνικό τμήμα καταγράφηκαν 65.000 πουλιά.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…