Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με τεστ και …φόβο ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Με τεστ και …φόβο ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

0

Υπέρ των ανοιχτών σχολείων οι εκπαιδευτικοί αλλά εκφράζονται και επιφυλάξεις

Μιλούν στο «Ε» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χ. Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Ντούμος

 

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έχοντας ως ασπίδα προστασίας κατά της επέλασης της «Όμικρον» τα τεστ σε καθημερινή πλέον βάση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, είτε πρόκειται για  εμβολιασμένους είτε για ανεμβολίαστους. Το υπουργείο Παιδείας αυστηροποιεί το υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία προκειμένου να μην καταφύγει στην τηλεκπαίδευση, δεδομένου ότι και καμιά άλλη δραστηριότητα δεν έχει τεθεί σε lockdown. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν αυτή η επιλογή αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο που θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τεστ …τεστ…τεστ αδιακρίτως στα σχολεία

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

– το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

– ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Να σημειώσουμε ότι παραμένει το 50+1% για να κλείσει ένα τμήμα.

Υπέρ των ανοιχτών σχολείων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Χρήστος Ιωαννίδης

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χ. Ιωαννίδης: «Θεωρώ ότι τα σχολεία πρέπει  να μείνουν ανοιχτά γιατί είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά»

Μιλώντας για το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης δήλωσε: «Ξεκινάμε μια δύσκολη χρονιά αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι  θα πάμε καλά. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και επεκτείνονται και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε καθημερινή βάση θα έχουμε ελέγχους. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα και με τις ειδικές μάσκες τώρα πλέον και με διαφορετικές ώρες διαλείμματος και  ευελπιστούμε να μην έχουμε μεγάλη επιβάρυνση. Στην περίπτωση της «Δέλτα» αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε επιβάρυνση από τα σχολεία αλλά με την μετάλλαξη «Όμικρον» κρατάμε επιφυλάξεις γιατί είναι πολύ πιο μεταδοτική και αλλάζουν τα δεδομένα από την μια στιγμή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν. Θεωρώ ότι τα σχολεία πρέπει  να μείνουν ανοιχτά γιατί είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά. Ο εγκλεισμός της προηγουμένης χρονιάς είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και τώρα γίνονται εμφανή τα σημάδια του».

Με επιφυλάξεις ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος

Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Ντούμος: «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ασφάλεια

Τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα των σχολείων εκφράζει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν άκουσε την προτροπή της επιστημονικής επιτροπής: «Σαν εκπαιδευτικοί είμαστε υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία αλλά θα πρέπει εκτός από τα τεστ να γίνει και αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Η κυβέρνηση αντί γι’ αυτό αύξησε από 22 – 25 τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα προχωρώντας σε συγχωνεύσεις σχολείων. Πέρσι έκλεισαν τα σχολεία με το επιχείρημα ότι γίνονταν συγχρωτισμός γονέων που ερχόταν να πάρουν τα παιδιά και φέτος με πολύ περισσότερα κρούσματα και παιδιά μέσα στα τμήματα θα παραμείνουμε ανοιχτοί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ασφάλεια».

Επιφυλάξεις και από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευ. Μανωλόπουλος: «Να ανοίξουν τα σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, από την πλευρά του έκρινε ότι «τα μέτρα είναι πολύπλοκα» και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το τι θα συμβεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

«Αμφιβάλλω αν θα ισχύσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο», είπε, εξηγώντας πως «η Όμικρον είναι σε άνοδο και δεν έχουμε δει ακόμα τι σημαίνει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Τάχθηκε και εκείνος υπέρ του ανοίγματος του σχολείου, με τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον ΕΟΔΥ, πώς θα κάνει τα τεστ, ποιος θα τα κάνει, αφού για την επαρχία αυτά δεν είναι ρεαλιστικά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…