Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΑΛ: Υπαρκτός κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής εκτατικής βοοτροφίας

ΚΙΝΑΛ: Υπαρκτός κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής εκτατικής βοοτροφίας

0

Επερώτηση στον ΥΠΑΑΤ για την κατηγοριοποίηση και τη διάκριση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο βόειο κρέας

Ερώτησή προς  τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σ. Λιβανό με θέμα τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής εκτατικής βοοτροφίας από άστοχους  χειρισμούς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, στην επερώτηση του Ανδρέα Πουλά, που συνυπογράφει και ο Μπαράν Μπουρχάν σημειώνεται ότι: «έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει, οι προτάσεις που περιέλαβε η  Κυβέρνηση όσον αφορά την κατηγοριοποίηση και τη διάκριση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο βόειο κρέας, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στα πλαίσια της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, αγνοώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων των κτηνοτρόφων.

Ο προβληματισμός και η αγανάκτηση γίνεται μεγαλύτερη από τους κτηνοτρόφους της εκτατικής βοοτροφίας γιατί όχι μόνο αγνοήθηκαν οι ολοκληρωμένες, βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις τους αλλά αντίθετα υιοθετήθηκαν εν κρυπτώ οι προτάσεις των παχυντών εισαγόμενων βοοειδών με ότι, αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των Ελλήνων βοοτρόφων. Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του Υπουργείου, στις παρουσιάσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ  2023-2027, που είχαν ως βασικούς στόχους την ορθολογική διανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα του βόειου κρέατος και τη μείωση των ανισοτήτων στην κατανομή των συνολικών ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, δυστυχώς φαίνεται ότι αυτές ήταν προσχηματικές και μόνο αφού δεν έγινε καμία ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση στις συνδεμένες ενισχύσεις για την πραγματική στήριξη των ελληνικών εκτροφών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία από τις προτάσεις οδηγεί σε εγκατάλειψη της ανάπτυξης μόσχων κρεατοπαραγωγής προς σφαγή, αφού στην ουσία επιδοτεί με 50% το κόστος αγοράς μοσχαριών και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ και μειώνει την επιδότηση ανά θηλυκό ζώο από τα 150, περίπου, στα 40 ευρώ».

Ερωτάται ο Υπουργός :

1)Προτίθεστε να προβείτε σε διόρθωση του σφάλματος στην κατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την εκτατικήβοοτροφία και να τις αυξήσετε ώστε αυτές να καταστούν βιώσιμες και να αντισταθμίσουν μέρος του ελλείματος στο ισοζύγιο κρέατος της χώρας;

2)Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις θεσμικών φορέων του κτηνοτροφικού κλάδου μέσα από ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι βοοτρόφοι;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το «ευχαριστώ» του Σπ. Τσιλιγγίρη στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για την τοποθέτηση αστυνομικού προσωπικού στον Άγιο Κωνσταντίνο

Στη συνάντησή τους ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστ…