Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Και η «Όμικρον» δεν είναι τόσο «αθώα»…  

Και η «Όμικρον» δεν είναι τόσο «αθώα»…  

0

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία με την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων ενώ έχει επικρατήσει κατά 90%  – «Μαύρη» πρωτιά της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη σε θανάτους ανά εκατομμύριο

 

Μιλά στο «Ε» ο καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος –

Αισιοδοξία για εξομάλυνση της κατάστασης μέσα 2022

 

 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας,  εκφράζει στο «Ε» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αποκωδικοποιώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Κάνει λόγο για εμφανή αποκλιμάκωση ωστόσο εκφράζει τις επιφυλάξεις του από το γεγονός ότι η κορύφωση της πανδημίας και η αποκλιμάκωσή της έγινε σε πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ότι στις άλλες χώρες κι αυτό είναι ένα δεδομένο που προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό.

Ευ. Μανωλόπουλος: «Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας αλλά αυτή ήρθε πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε»

Κληθείς να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Είναι εμφανές ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Διατηρώ όμως τις επιφυλάξεις μου ως προς το γεγονός ότι αυτή ήρθε πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε όπως αντίστοιχα στις άλλες χώρες. Μπορεί να είναι και τεχνικό το θέμα, δηλαδή να έγιναν περισσότερα τεστ, ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την συνέχεια».

Όμως δεν πάμε καλά με τους σκληρούς δείκτες- Στα ύψη θάνατοι και διασωληνώσεις

Και μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν συνεχώς από τα 50.000 και άνω που έφτασαν στο pick της πανδημίας λίγο μετά τις γιορτές, ωστόσο οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, αυτοί που δείχνουν την νοσηρότητα και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ έχουν ανοδικές τάσεις και αυτό δείχνει ότι: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμη εδώ και επιμένει. Παρότι υπάρχει κατά 90% επικράτηση της Όμικρον, το 10% της Δέλτα είναι 2.500 κρούσματα και με αυτά τα κρούσματα είχαμε πάνω από 50 θανάτους και πάνω από 500 διασωληνωμένους. Αλλά επίσης δείχνει ότι και η Όμικρον προκαλεί σοβαρή νόσο, θανάτους και διασωληνώσεις. Έτσι εξηγείται η αύξηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η βαριά νόσηση περιορίζεται στους ανεμβολίαστους και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα εμβόλια καλύπτουν και την Όμικρον», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος.

«Μαύρη» πρωτιά της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη σε θανάτους ανά εκατομμύριο

Μετά την ευρωπαϊκή, προς παγκόσμια “μαύρη” πρωτιά στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους οδεύει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, με βάση τα από 15.1.2022 (πριν δηλαδή τους  95 νεκρούς της Κυριακής) στοιχεία του John Hopkins (OurWorldinData), η χώρα μας, ανάμεσα σε αυτές του ανεπτυγμένου κόσμου, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,62 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι:5,1 της Ιταλίας, 4,85 της Ρωσίας, 4,21 του Ηνωμένου Βασιλείου, 4,04 της Τουρκίας, 3,13 του Καναδά, 2,98 της ΕΕ (μέσος όρος), 2,46 των ΗΠΑ, 2,38 της Βόρειας Αμερικής (μέσος όρος), 2,19 της Γαλλίας, 1,12 της Κύπρου, 0,61 της Γερμανίας, 0,28 της Αφρικής (μέσος όρος), 0,23 της Ινδίας. Ο κ. Μανωλόπουλος έκανε λόγο για μια όντως πολύ θλιβερή διαπίστωση που οφείλεται κατά την άποψή του: «Στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων που έχουμε στις μεγάλες ηλικίες. Παρά το πρόστιμο των 100 ευρώ που έχει επιβληθεί, έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των ανεμβολίαστων. Παραμένουν δηλαδή 320.000 ανεμβολίαστοι σ’ αυτές τις ηλικίες. Είναι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών. Επίσης θεωρώ ότι οφείλεται και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει επιβαρυνθεί πολύ και έχει ξεπεράσει τις αντοχές του καθώς και στην απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Αισιοδοξία για εξομάλυνση της κατάστασης μέσα 2022

Σ’ ότι αφορά το μέγα ζητούμενο, πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας ο κ. Μανωλόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι  μέσα στο 2022 θα υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης: «Είμαι της άποψης ότι δεν θα έχουμε χειρότερες μεταλλάξεις του ιού και ότι μέσα στο 2022 θα υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης και η πανδημία θα είναι πιο διαχειρίσιμη γιατί θα έχουμε και περισσότερα όπλα, όπως και τα νέα αντιικά φάρμακα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…