Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Κουρτίδης: Ξεκινά με αφοσίωση, μικρά και μεγάλα βήματα παράλληλα

Κ. Κουρτίδης: Ξεκινά με αφοσίωση, μικρά και μεγάλα βήματα παράλληλα

0

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του με σκοπό να ενημερώσει για τη λειτουργία του και να θέσει τις προτεραιότητές του

Δίνει βαρύτητα στην αξιοποίηση της περιουσίας της ΠΑΜΘ στην Ξάνθη, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, αναδεικνύοντας την αξιοποίηση των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας

 

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 στις 9:30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης, με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγγειλε τις αρχές που δεσμεύτηκε να υιοθετήσει προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα νέα αναπτυξιακά σχέδια, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να εργαστεί μεθοδικά και εντατικά και αναγνωρίζοντας ότι σε κάποια από αυτά οι βάσεις μεν θα μπουν, αλλά δε θα ολοκληρωθούν εντός της θητείας του.

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού και δεσμεύτηκε πως από τη νέα του θέση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο το πλούσιο κομμάτι του τοπικού τουρισμού, απαριθμώντας τους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την Ξάνθη. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα δώσει νέο πνεύμα στην πολιτισμική κληρονομιά ,θα την αναδείξει ξεκινώντας από την «Οικία Χατζιδάκι». Ο κ. Κουρτίδης μετέφερε τη διαπίστωσή του για την ανιδιοτελή αγάπη των ξανθιωτών για τον τόπο και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ να σταθούν αρωγοί στην απόπειρά του να βγάλει στο φως ό,τι  λαμπρύνει και κάνει μοναδική ως ΠΕ Ξάνθης!

«ΜΑΖΙ θα θέσουμε αναπτυξιακούς στόχους για την ώθηση της πολιτισμικής και τουριστικής κληρονομιάς του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Κουρτίδης

Κ. Κουρτίδης: « Στο επίκεντρο οι ξανθιώτες-Σεβασμός-Τουρισμός-Πολιτισμός-Υποδομές στη λίστα των σημαντικότερων προτεραιοτήτων μας»

Σε πρώτη φάση ο κ. Κουρτίδης ευχαρίστησε για την στήριξη ενημερώνοντας για τις αρχές που πρόκειται να υιοθετήσει. Δήλωσε: «Αγαπητοί φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθατε !Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να σας υποδέχομαι  από αυτή τη νέα μου ιδιότητα σε αυτή την αίθουσα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη μας, Χρήστο Μέτιο, ο οποίος μου έδωσε αυτή τη νευραλγική θέση. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, όπως επίσης και όλους αυτούς που στάθηκαν πλάι μου τόσο κατά τον προεκλογικό αγώνα, όσο και μεταγενέστερα. Η αγάπη μου για την Ξάνθη είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό άλλωστε και πολιτεύτηκα. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι εδώ για να σας ενημερώνω για εξιδεικευμένα ζητήματα. Εμείς από την πλευρά μας επιδιώκουμε να τηρήσουμε πιστά κάποιες βασικές αρχές:

1.Σεβασμός στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως ο πολίτης αποτελεί το ύψιστο ιδανικό για εμάς, θέλουμε να τον βοηθούμε, να τελειώνει όσο το δυνατό γρηγορότερα η δουλειά του στο πλαίσιο του εφικτού, βέβαια.

2.Ισονομία και κοινωνική συνοχή. Θέλω με λίγα λόγια να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι ανεξαρτήτως των κομματικών αντιπαλοτήτων. Από κοινού  μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την πόλη μας!

3.Ανάπτυξη και δημιουργία υποδομών. Με σκληρή δουλειά μπορούμε να πετύχουμε πολλά και αξίζει να το προσπαθήσουμε και στον τομέα των υποδομών!

  1. Προτεραιότητα η καταγραφή κτιρίων. Υπάρχουν χρήματα που είχαν δοθεί για να λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι αρκεί εμείς να επέμβουμε δημιουργικά.
  2. Περιοδείες έκθεσης φωτογραφίας συνάμα με την ανάπτυξη αγαστής συνεργασίας με όλους τους συλλόγους στη βάση προγραμματικών συμβάσεων. Θα μας διδάξουν και εμείς με τη σειρά μας θα τους υποδεχτούμε στους χώρους μας ως Περιφέρεια
  3. Αναδασμοί. Θέλουμε να τους προχωρήσουμε άμεσα!

7.Το χώρο τέχνης και σκέψης «Οικία Χατζιδάκι» θέλουμε να το αναπτύξουμε, να κάνουμε περιοδικές εκθέσεις ,συνεχείς συναυλίες. Θέλουμε όλα τα γούστα των ανθρώπων να ικανοποιούνται.

  1. Θέλουμε ένα ξανθιώτικο πιάτο. Η Ξάνθη έχει πλούσιο πολιτισμό, αλλά ο τουρισμός ξεκινά από ένα ωραίο τοπικό πιάτο. Την άνοιξη στο πλαίσιο ημερίδας για τον τουρισμό θα φωνάξουμε σεφ που θα δημιουργήσουν 4-5 τοπικά πιάτα και εδώ κρίνεται απαραίτητη η δράση των τοπικών ΜΜΕ. Όλες αυτές αποτελούν ιδέες όχι μόνο δικές μου, αλλά και όλων των πολιτών. Εγώ απλώς συγκέρασα όλες αυτές τις ιδέες. Εγώ μιλώ για την Ξάνθη. Αγαπούν πολλά άτομα την Ξάνθη. Θέλω να κινούμαστε όλοι μαζί συλλογικά!».

Ο κ. Κουρτίδης αναφέρθηκε ακόμη στον εορτασμός των 100 χρόνων μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, τονίζοντας ότι πέρα από την τραυματική μνήμη είναι και μία επέτειος χαράς ,προόδου και δημιουργίας, για τον τόπο μας που προόδευσε με την παρουσία των προσφυγικών ροών που εγκαταστάθηκαν εδώ.

 

Τουρισμός: Ένα ‘’brand name’’για κάθε χωριό

Ειδικά για τον τουρισμό ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε: «θέλω να κάνουμε ένα ‘’brand name’’για κάθε χωριό. Θα παίρνουμε μία ιστορία του χωριού και θα τοποθετούμε την περιγραφή της ιστορίας του σε μία καφέ πινακίδα στο διαδίκτυο».

 

Ικανοποίηση για το επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών

Όσον αφορά το επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών ο κ. Κουρτίδης ανέφερε: «έχουμε πολύ καλούς υπαλλήλους. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι προϊστάμενος αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τις προσλήψεις, έχουν να γίνουν εδώ και 11 χρόνια. Στόχος να μπορούν οι υπάλληλοι να δουλεύουν από το σπίτι, να διαθέτουν σύγχρονα μέσα. Θέλουμε να κάνει η Περιφέρειά μας μία σύμβαση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας για όσους καταδικάζονται ποινικά, όπως υπάρχει και στον δήμο Ξάνθης και Αβδήρων».

Ως προς την αντιμετώπιση του ‘’Διομήδη’’ ο ίδιος επεσήμανε ότι «το τμήμα με τις αλατιέρες λειτούργησε άμεσα. Η Πολιτική Προστασία ήταν ενεργή στο πλαίσιο συστηματικής ενημέρωσης. Όλα πήγαν καλά!».

 

Μελέτες-‘’Θησαυρός’’

Ο κ. Κουρτίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο «υλικό» που υπάρχει αναξιοποίητο στα «συρτάρια» της ΠΕ. Όπως είπε: βρήκαμε κάποιες μελέτες, οι οποίες είναι ‘’θησαυρός’’! Θα τις μελετήσουμε σε πρώτο στάδιο και έπειτα θα επιχειρήσουμε να τις αξιοποιήσουμε αν αυτό βέβαια κριθεί σημαντικό».

 

Δέσμευση για ειλικρίνεια και άμεση ενημέρωση

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: |θα λειτουργούμε με τις αρχές της αλήθειας και της άμεσης ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε λάθος κι αν κάνω θα το επισημαίνω ενημερώνοντάς σας άμεσα και θα προσπαθώ να το διορθώσω. Λάθη όλοι κάνουν, πρέπει να σημειώνονται αρκεί μονάχα να μη γίνονται από πρόθεση.Θέλω να βγάλω την Αντιπεριφέρεια από μία εσωστρέφεια,να δώσω αυτοπεποίθηση στο προσωπικό και δυναμικό».

 

Ώθηση στα αναπτυξιακά έργα του Χ.Μέτιου

Ειδικά ως προς τα δρομολογούμενα έργα ο κ. Κουρτίδης επιγραμματικά σημείωσε: «προγραμματίζονται έργα σε κόμβους όπως Νέας Κεσσάνης-Αβάτου, κανάλια. Υπάρχουν όμως και έργα που τα έχει αναλάβει εξολοκλήρου η ΠΑΜΘ. Έχω έλαχιστο χρόνο, αλλά πρωταρχική μου επιδίωξη είναι να θέσω τα θεμέλια, μία προεργασία για τον επόμενο. Θα κάνουμε τα μικρά και βαθμηδόν θα προχωρήσουμε στα μεγάλα».

 

Αξιοποίηση της «Οικίας Χατζιδάκι»-Διεύρυνση εκδηλώσεων

Ο κ. Κουρτίδης εξήγησε ότι σκοπός του είναι να δώσει νέα ώθηση στην «Οικία χατζιδάκι» ως χώρο πολιτισμού και μουσικής. Ως προς τις διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της πανδημίας σημείωσε: «δεν υπήρχε η ακροαματικότητα, δεν αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Θέλουμε να το διαφημίσουμε περισσότερο. Να διοργανώσουμε περισσότερες εκδηλώσεις που θα καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα. Θα καλυφθούν όλες οι προτιμήσεις του κοινού». Ο ίδιος εξήγησε βέβαια, ότι η εμπλοκή ιδιωτών με λειτουργία καφέ και άλλων χώρων αποτελεί μία περίπλοκη υπόθεση λόγω των δεσμεύσεων της χρηματοδότησης.

 

Αξιοποίηση των καπναποθηκών

«Έχουμε πολλές καπναποθήκες. Πρέπει να θέσουμε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία  μουσείου καπνού στις διαμορφωμένες, όμως και στις αδιαμόρφωτες κτηριακές υποδομές. Να τακτοποιηθούν από άποψη τεχνικής και να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες», σημείωσε ο κ. Κουρτίδης μεταφέροντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με συλλόγους και φορείς του τόπου για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Όπως πρόσθεσε: «η πολιτισμικότητα αποτελεί την κορωνίδα. Διαθέτουμε πολλές φυλές και κοινωνίες, μάθαμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να ζούμε ειρηνικά. Αναντίρρητα αυτό αποτελεί  ένα δείγμα ειρηνικής κοινωνικής συνοχής».

 

Βαρύτητα στον εναλλακτικό τουρισμό με μικρές παρεμβάσεις και προετοιμασία για μεγάλα έργα

Ως προς το ζητούμενο της τουριστικής ενίσχυσης ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι θα προχωρήσει άμεσες πρωτοβουλίες και παράλληλα σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες θα προχωρήσει ένα σχέδιο τουριστικής προβολής, παράλληλα με τον γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό. «Θα κυνηγήσω τα μεγάλα έργα. Θέλω να έχω την περηφάνια ότι ξεκίνησα κάτι νέο. Υπήρχαν πολλά μεγαλόπνοα έργα από τους προηγούμενους. Η στόχευσή προσανατολίζεται στα σχέδια εναλλακτικού τουρισμού τα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε.

 

Συνεργασία με όλους τους τοπικούς βουλευτές

Ο κ. Κουρτίδης δεσμεύτηκε καταληκτικά, «θα συνεργαστώ με όλους τους τοπικούς βουλευτές. Ήδη δέχτηκα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζεϊμπέκ, έχω μιλήσει και με τον κύριο Τσιλιγγίρη. Είμαστε έξω από τα κόμματα μπροστά στο κοινό καλό!». Τέλος, ο νέος αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε ότι δεν έγινε επί της ουσίας παράδοση πεπραγμένων από τον κ. Ευφραιμίδη, ωστόσο ενημερώνεται συνεχώς από τις υπηρεσίες και έχει ήδη αποκτήσει μια καλή γνώση όσων «τρέχουν» στην ΠΕ Ξάνθης.

 

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …