Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Γόρδιος δεσμός» με τις δηλώσεις και τις βεβαιώσεις νόσησης 

«Γόρδιος δεσμός» με τις δηλώσεις και τις βεβαιώσεις νόσησης 

0

Μόνο από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δηλώνεται το θετικό rapid για εμβολιασμένους στο εθνικό μητρώο Covid-19

 

Κενά στο σύστημα και αλλεπάλληλες εξαγγελίες προκαλούν σύγχυση  – Διευκρινήσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με τις Βεβαιώσεις 

 

Κενά παρατηρούνται στο σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών ιδιαίτερα στην Βεβαίωση Νόσησης που σχετίζεται με την αναρρωτική άδεια αλλά και την περίπτωση που λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες από το Υπουργείο Υγείας που αφορούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκδοση Βεβαίωσης Νόσησης όταν μάλιστα δεν συνδέονται με άμεση ενημέρωση και ενσωμάτωση στο σύστημα προκαλούν σύγχυση.

Μόνο από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δηλώνεται το θετικό rapid στο εθνικό μητρώο Covid-19

Έτσι πριν λίγες μέρες εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν με rapid test να δηλωθούν στο σύστημα ως νοσήσαντες και δεν θα χρειάζονται και PCR όπως απαιτούνταν που ως γνωστόν έχει διατίμηση 50 ευρώ κι ότι αυτό θα απαιτείται μόνο για ανεμβολίαστους.  Ωστόσο πολίτες που το επιχείρησαν, μας μεταφέρουν ότι το σύστημα τους …πετάει έξω και δεν μπορούν να κάνουν δήλωση νόσησης με τους κωδικούς τους ούτε αυτοί ούτε ο Φαρμακοποιός που τους έκανε το rapid και είναι θετικό. Αρμόδιες πηγές που απευθυνθήκαμε μας ανέφεραν ότι προφανώς δεν είχε ενημερωθεί ακόμη το σύστημα και πως είναι προς υλοποίηση. Το μυστήριο λύθηκε όταν πληροφορηθήκαμε ότι προς στιγμήν τουλάχιστον μόνο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί rapid στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου στην Ξάνθη έχει την δυνατότητα  να δηλώσει θετικό τεστ στο σύστημα και αυτό για να αποφευχθούν φαινόμενα πλαστών τεστ. Αυτό όμως δεν είχε διευκρινιστεί εξ αρχής και δημιούργησε σύγχυση. Να σημειώσουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που νοσούν και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να το δηλώσουν ιδιαίτερα αν είναι εμβολισμένοι με τρίτη δόση καθώς δεν χρειάζονται την Βεβαίωση νόσησης. Αυτοί όμως που νόσησαν στο μεταίχμιο της λήξης του 7μήνου του πιστοποιητικού εμβολιασμού και πριν προλάβουν να κάνουν τρίτη δόση χρειάζονται τη Βεβαίωση νόσησης γιατί θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα πρέπει να περιμένουν 3 μήνες για να κάνουν την τρίτη δόση για να εκδώσουν νέο.   

Διευκρινήσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με τις Βεβαιώσεις 

Αυτό είναι μόνο ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες για αυτό και ο ΕΟΔΥ έδωσε διευκρινήσεις.

Για παράδειγμα:

Στο ερώτημα: «Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;» απαντά:

«Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.

«Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου»;

«Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ».

-Διαγνώστηκα θετικός (με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) , τι πρέπει να κάνω;

«Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον πέντε ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης. Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ήμερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού. Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης».

 Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τι πρέπει να κάνω;

«Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες: Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και πραγματοποιώ (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Β) είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με δύο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson πάνω από δύο μήνες χωρίς ενισχυτική δόση: Μένω σε απομόνωση για πέντε ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Πραγματοποιώ έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Η διενέργεια σε self test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμά του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού – Η ισχύς του θα «ακυρώνεται» για τους νοσούντες

Τέλος όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς κάποιος που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τις ημέρες της νόσησής του, αλλά επανέρχεται με τη διακοπή της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…