Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φθηνότεροι οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας για τους νέους 15-29 ετών

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας για τους νέους 15-29 ετών

0

Τι πρέπει να κάνουν

Μειωμένο είναι από την Πρωτοχρονιά το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών. Σε ισχύ είναι και η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας γίνονται φθηνότεροι, τόσο για τους συνδρομητές όσο και για την καρτοκινητή. Περισσότερο κερδισμένοι από την αλλαγή είναι οι νέοι από 15 ως 29 ετών, αφού απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.

Ωστόσο, για τους δικαιούχους 15-29 ετών, που είναι και οι περισσότερο κερδισμένοι από την αλλαγή, αφού απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος, για να πραγματοποιηθεί η κατάργηση θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που αφορά ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα.

Η κατάργηση του τέλους για δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Πόσο είναι το όφελος

Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Όσο μεγαλύτερος ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο και το όφελος. Για παράδειγμα, όσοι έχουν λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας από 150 ευρώ και άνω θα δουν μηνιαίο όφελος στα 10 ευρώ, ενώ για λογαριασμούς κινητού έως 50 ευρώ, το όφελος θα είναι 2 ευρώ το μήνα.

Διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού τέλους καρτοκινητής

Ποσά τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας που έχουν αποδοθεί από τους παρόχους στη Φορολογική Διοίκηση αχρεωστήτως λόγω αλλαγής των εφαρμοζομένων συντελεστών από 12% σε 10% και από 12% σε 0% καθώς και ποσά τέλους 10% που έχουν αποδοθεί αχρεωστήτως για δικαιούχους μηδενικού συντελεστή, επιστρέφονται με τη μηνιαία δήλωση απόδοσης του τέλους καρτοκινητής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο αυτό.

Σε κάθε μηνιαία δήλωση απόδοσης τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας του άρθρου 1 δηλώνεται προς έκπτωση το ποσό του τέλους που αποδόθηκε αχρεωστήτως σύμφωνα με την παρ. 1 και για το οποίο οι πάροχοι έχουν προβεί εντός του μήνα της δήλωσης σε τακτοποίηση μέσω χορήγησης αντίστοιχης αξίας χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας προς τους πελάτες τους («μη οφειλόμενα ποσά»).

Σε περίπτωση που το μη οφειλόμενο ποσό τέλους υπερβαίνει το ποσό του τέλους προς απόδοση, υποβάλλεται δήλωση ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 της παρούσας, στην οποία περιλαμβάνεται μόνο το ποσό του τέλους προς απόδοση (συμπλήρωση πεδίου Α της δήλωσης του Παραρτήματος Ι). Η διαφορά επιστρέφεται στον υπόχρεο ή συμψηφίζεται με τρέχουσες ή μελλοντικές οφειλές κατά το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με τροποποιητική δήλωση, η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 2 της παρούσας, εντός της προθεσμίας για την υποβολή της αρχικής δήλωσης, και στην οποία συμπληρώνονται τα πεδία Β και Γ της δήλωσης του Παραρτήματος Ι.

Η δήλωση των ποσών προς συμψηφισμό ή επιστροφή, τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, υποβάλλεται για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του μηνός Μαρτίου 2022 για κάρτες ομιλίας ή κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας που ενεργοποιήθηκαν εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022, μαζί με το προς απόδοση ποσό τέλους καρτοκινητής από την πώληση καρτών ομιλίας είτε καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας είτε από την ανανέωση του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, μηνός Ιανουαρίου.

Τα υπόχρεα πρόσωπα υποβάλλουν, για κάθε μηνιαία δήλωση, στην οποία περιέχονται μη οφειλόμενα ποσά και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, την Κατάσταση/Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων μέσω της εφαρμογής ψηφιακής υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), επιλέγοντας τη θεματική ομάδα, «Ειδικές φορολογίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…