Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δέηση με τους μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες

Δέηση με τους μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες

0

Τιμήθηκαν και στην Ξάνθη οι τρεις Μεγάλοι Πατέρες των Γραμμάτων

 Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και οικουμενικούς δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη των Χρυσόστομο .Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Έτσι και φέτος, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, τιμώντας την μνήμη των τριών Μεγάλων Δασκάλων πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο ναό της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης προκειμένου να παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη, κ. Παντελεήμονος. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του στρατού, του δήμου και της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ.Κουρτίδης, ο δήμαρχος,Μ. Τσέπελης και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Χρ.Ιωαννίδης.

Μεγάλοι και μικροί προσκύνησαν με ευλάβεια την εικόνα των Τριών Ιεραρχών. Ανάμεσά τους και οι σημαιοφόροι των σχολείων με τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει στον σκοπό της ψαλμωδίας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Μητρόπολης στο ΙΘΤΠ με ομιλήτρια την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων κ. Άννα Αγγελοπούλου.

 

Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται Τρεις Επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Από τα τέλη του 4ου αιώνα καθιερώθηκε και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Οι τρεις μεγάλοι δάσκαλοι κατηύθυναν αδιαλείπτως τους ανθρώπους στην κοινοκτημοσύνη. Στηλίτευαν συνάμα την αδικία.Ήταν υπερασπιστές της δικαιοσύνης. Δίδασκαν πως οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας ζει μέσα στους πολλούς, δεν υπάρχει μόνος τους.

 

Χρύσα Κιατίπη

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους

Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (…