Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άυλο αλλά πάντα …δύσκολο το διαζύγιο

Άυλο αλλά πάντα …δύσκολο το διαζύγιο

0

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η έκδοση άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ)

 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Χατζηφωτιάδου: «Είναι αρκετά περίπλοκη η διαδικασία»

 

Όλα του γάμου δύσκολα και του ….διαζυγίου δυσκολότερα ήταν για κάποιες όχι πολύ μακρινές εποχές. Όμως στην εποχή μας που σχεδόν τα πάντα γίνονται ψηφιακά δεν θα μπορούσε και το διαζύγιο να υστερεί. Η ανάγκη για ψηφιοποίηση της διαδικασίας έγινε πιο πιεστική λόγω πανδημίας και  έτσι τέρμα πια η χαρτούρα και τα πήγαινε έλα από δικηγόρο σε συμβολαιογράφο και μητρόπολη ή δήμο και τούμπαλιν… έως το δικαστήριο που θα λύσει τα «δεσμά» του γάμου. Τα πάντα θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).

Μπορεί να ακούγεται απλό ωστόσο δεν είναι. Έχει συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν στην έκδοση διαζυγίου όπως πληρεξούσιοι δικηγόροι των πρώην συζύγων , συμβολαιογράφος κ.λ.π., απλά δεν γίνεται τίποτε δια ζώσης αλλά ηλεκτρονικά.

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Χατζηφωτιάδου: «Είναι αρκετά περίπλοκη η διαδικασία»

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου: «Η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί συμμέτοχή όλων των μερών έως και των πρώην συζύγων που πρέπει να μπουν με τους κωδικούς taxis στην πλατφόρμα και να εγκρίνουν ή όχι διάφορα έγγραφα κι αν δεν δύνανται πρέπει να το αναθέσουν στους λογιστές τους. Το θετικό είναι ότι απαλλάσσονται από την διαδικασία συλλογής των πιστοποιητικών καθώς τώρα αντλούνται αυτόματα και καταχωρούνται σαν στοιχεία. Αυτά δηλαδή που γίνονται χειρόγραφα τώρα γίνονται ηλεκτρονικά. Επίσης δίνεται και η 10 ήμερη προθεσμία πριν την έκδοση του διαζυγίου και ενημερώνονται ηλεκτρονικά όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Η απόφαση σχετικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής, οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποφεύγουν τα δικαστήρια και μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου μπορούν να λύσουν ηλεκτρονικά τον γάμο.

 

Συνοπτικά τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση και η διαδικασία που ακολουθείται είναι:

  1. Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ)
  2. Είσοδος στην εφαρμογή και εκκίνηση διαδικασίας. Την διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA»
  3. Δημιουργία νέας υπόθεσης. Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο (2) συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.
  4. Άντληση στοιχείων από Μητρώο Πολιτών
  5. Εισαγωγή τελικού σχεδίου συμφωνητικού. Ο δικηγόρος που εκκινεί την ηλεκτρονική διαδικασία, καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.
  6. Επιβεβαίωση στοιχείων και αναμονή επιβεβαίωσης από αντίδικο δικηγόρο
  7. Αναμονή επιβεβαίωσης συζύγων: Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή, μέσω κωδικών taxisnet και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφότερους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού. Κατόπιν αυτών, εγκρίνουν ή απορρίπτουν το σχέδιο. Σε περίπτωση έγκρισης του περιεχομένου του συμφωνητικού, μέσω επιβεβαίωσης, οι σύζυγοι εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την σύνταξη της πράξης.

Η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.

  1. Παρέλευση προθεσμίας
  2. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής, ενώ διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης κατόπιν συνεννόησης με τον συμβολαιογράφο. Κατόπιν αυτού, όλα τα μέρη, ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την παρέλευση της προθεσμίας.
  3. Είσοδος συμβολαιογράφου

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου άρθρου, ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι πρέπει να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω κωδικών taxisnet.

  1. Υπογραφή τελικής πράξης: Την τελική συμβολαιογραφική πράξη δύνανται να εγκρίνουν οι σύζυγοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, δυνάμει του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 μέσω της εφαρμογής, είτε να υπογράφουν εκτός της εφαρμογής δια ζώσης ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή).
  2. Ολοκλήρωση διαδικασίας
  3. Πνευματική λύση του γάμου
  4. Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλεία

14. Έναρξη ισχύος

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …