Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Arabica, Balkanica et Turkica» : κάτι νέο;

«Arabica, Balkanica et Turkica» : κάτι νέο;

0
Ιωάννης Ελ.Κυμιωνής,
Δικηγόρος ΔΣ – ΝΥ ΟΑΕΔ,
LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου
[email : ioanniskymionis@yahoo.gr]

Α. Κάτι νέο πρόσφατα εκκίνησε αισιόδοξα στα εκδοτικά πράγματα της Χώρας : η Επιστημονική Εκδοτική Σειρά «ARABICA, BALKANICA EΤ TURKICA» [ABaT] από τις Εκδόσεις Ηρόδοτος;- Δημήτρης Κ.Σταμούλης (Αθήνα). Η Σειρά περιλαμβάνει επιστημονικά και συλλογικά έργα, καθώς και διατριβές και μονογραφίες, διεπιστημονικής και διακλαδικής προσέγγισης στα επιστημονικά πεδία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, της Μικρασιανολογικής Έρευνας, των Ιωνικών Σπουδών, των Βαλκανικών Σχέσεων και της Βαλκανιολογίας, του Πολιτισμού και της Ιστορίας των Κρατών της Χερσονήσου της Μικράς Ασίας, του Αίμου και της Μέσης Ανατολής του Αραβικού Κόσμου και του Ισλαμικού Πολιτισμού, του Ελληνικού Εθνικού Φαινομένου και της καθ’ Ημάς Ανατολής, του Οικουμενικού και του Υπερόριου Ελληνισμού. Κύριος στόχος της Σειράς αποτελεί η εξέταση και ανάδειξη των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ιδεολογικών πτυχών των Λαών και των Κρατών της Περιοχής και κυρίως η εστίαση σε θεματικές, που, αν και άγνωστες, έχουν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, αλλά και την Ελληνική επιστημονική έρευνα. Η έμφαση θα δοθεί σε μελέτες σχετικά με την Ιστορία, τις πολιτικές και κοινωνικές δομές και την εξωτερική πολιτική τόσο της Τουρκίας ως Χώρας ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όσο και του Ισλάμ ως σύνθετου φαινομένου με πλανητικές συνέπειες και διαδράσεις στο τρισυπόστατο των κυριότερων μονοθεϊστικών Θρησκειών της Υφηλίου, του Εβραϊσμού, του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού. Εως στιγμής έχει σχεδιασθεί και έχει ήδη εκκινήσει η έκδοση των πρώτων έργων, ωστόσο στην Σειρά προσκαλούνται να εκδώσουν τα έργα τους Επιστήμονες και Ερευνητές συγγραφείς κάθε συναφούς και όμορης ειδίκευσης περί την θεματική της Σειράς.

Β. Στην Σειρά έχει εκδοθεί η μελέτη του Παντελή Δ. Τουλουμάκου «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» με Πρόλογο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και τέως Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Καθηγητή Δρ Θάνου Π. Ντόκου (2021). Η μελέτη πραγματεύεται το πρωτότυπο αυτό θέμα κυρίως κατά την περίοδο 2005 – Α’ εξάμηνο 2013, όταν και η σοβούσα μείζων εσωτερική πολιτική κρίση στην γείτονα Χώρα οδήγησε στις ταραχές στο Πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης (2013). Η συνέχεια έως σήμερα είχε σχεδόν προβλεφθεί από τα ερευνώμενα think tanks : (2016) τουρκική κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας και εξαναγκασμός της Τουρκίας σε ετεροβαρή στρατηγική συμφωνία με την Ρωσία για τους πυραύλους S-400, αποτυχημένη απόπειρα «κεμαλικού» πραξικοπήματος την 15.07.2016 και ευρεία πολιτειακή μεταβολή στην Χώρα (2018), ιμπεριαλιστική – αναθεωρητική πολιτική στην Περιοχή με στρατιωτικές επεμβάσεις στην Κύπρο, Συρία, Λιβύη, Καύκασο και Αφρική (2020) με σκανδαλώδη εύνοια της Προεδρίας Ντ.Τραμπ προς το καθεστώς της Τουρκίας.Στο βιβλίο αναλύονται τα εντελώς νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έως σήμερα.

Στην ίδια Σειρά έχουν ήδη εκδοθεί (2022) δύο έργα του μεταδιδακτορικού ερευνητή και εντεταλμένου διδασκαλίας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ εξ Αιγύπτου καταγόμενου Δρ Δημήτριου Γ. Αθανασίου : Τα άρθρα της Ισλαμικής Πίστεως (ar-kan al-iman) υπό το φως της σουνιτικής ερμηνείας και Το σαλαφιτικό Ισλάμ (Al – Salafiyah)- Ιστορία και πεποιθήσεις. Στο πρώτο βιβλίο εξετάζεται κατά τρόπο ευσύνοπτο και πλήρη η δογματική ταυτότητα και η διδασκαλία του σουνιτικού Ισλάμ για την μονοθεία, τους αγγέλους, τα θεόπνευστα βιβλία, τους αγγελιοφόρους, την Ημέρα της Κρίσεως και το Θείο Θέσπισμα. επί τη βάσει τόσο των θεμελιακών πηγών της ισλαμικής θεολογίας, του Κορανίου και της Προφητικής Παράδοσης, όσο και των δογματικών συγγραμμάτων επιφανών σουνιτών λογίων των μέσων χρόνων και της σύγχρονης περιόδου. Στο δεύτερο βιβλίο εξετάζεται πλήρως κατατοπιστικά το κίνημα του σαλαφισμού ή ουαχαμπιτισμού ως μεταρρυθμιστική και όχι ριζοσπαστική πρωτοβουλία εντός του Ισλάμ, που σκοπό έχει ως αμιγώς θεολογικό κίνημα την επιστροφή στις θεμελιακές πηγές του Ισλάμ, την απόρριψη και την καταπολέμηση του φαινομένου του πολιτικού Ισλάμ και της ισλαμικής τρομοκρατίας ως αιρετικής και καταδικαστέας κίνησης. Από τους σαλαφιστές οι ισλαμιστές θεωρούνται αναβιωτές της καταδικασμένης αρχαίας αίρεσης των χαριτζιτών, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε μορφή πολιτικοποίησης του Ισλάμ και επιδεικνύουν απόλυτη υπακοή στο καθεστώς, ακόμα και εάν αυτό δεν διακατέχεται από το ισλαμικό ιδεώδες.

Γ. Στην ίδια Σειρά έχουν προγραμματισθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συμπεριληφθούν και να εκδοθούν και τα έργα : Δρ Εβίνα Μπαντάουι : Ο Προφήτης του Ισλάμ Μωάμεθ και το Βυζάντιο: Συνέπειες της φιλοβυζαντινής στάσης του Μωάμεθ στους βυζαντινούς υπηκόους του Χαλιφάτου 632-661 σύμφωνα με τις αραβοϊσλαμικές πηγές [Διδακτορική Διατριβή], Δρ Μυρτώ Λάμπρου : Αντιλήψεις περί του Ελληνικού Εθνους στον δημόσιο λόγο – η περίπτωση των αδελφών Σούτσων (1833-1853) [Διδακτορική διατριβή] και Χριστόφορος Α. Νομικός : Εισαγωγή στην Ιστορία των Αράβων – το Ισλάμ, οι Κατακτήσεις (570-750 μΧ) [Επιμέλεια, Πρόλογος, Βιβλιογραφία, Επίμετρο : Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής].

«Σταχάσου, και αρκεί» είχε επιγράψει την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» ο Ανώνυμος ο Ελλην, ο συγγραφέας του βιβλίου – εθνεγερτήριου σαλπίσματος του Γένους ήδη από το 1806, όταν και αυτό εκδόθηκε : αυτό – κατά το editorial της Σειράς – είναι και ο οδηγός της!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…