Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Απανωτά τα οικονομικά χτυπήματα στα μπαρ και καφέ

Απανωτά τα οικονομικά χτυπήματα στα μπαρ και καφέ

0

Τις επόμενες μέρες θα συζητήσει για την επιβάρυνση του «πράσινου τέλους»των 0,10 ευρώ στις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης το σωματείο καφέ-μπαρ της Ξάνθης

Μ. Δραγανάκης: «Μεγάλο το πλήγμα την Πρωτοχρονιά-Στο τέλος ο κόσμος θα σκέφτεται να πάρει καφέ-Κλείνουν επιχειρήσεις!»

«Έχουμε μία σημαντική ανατίμηση στον καφέ λόγω μεταφορικών που ‘’αγγίζει’’ περίπου το 20%»
Μπάμπης Δαργανάκης
Πρόεδρος σωματείου καφέ-μπαρ Ξάνθης

Πιο ακριβά κατά 0,10 ευρώ πωλείται από το Σάββατο 01/01/2022 ο καφές στο take away για τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στην τιμή του στο take away τίθεται σε ισχύ γιατί υπολογίζεται ένα νέο «πράσινο» τέλος για τον καφέ, υπό τη μορφή εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως όποιος παίρνει take away καφέ ή άλλα προϊόντα  που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, θα χρεώνεται επιπλέον 0,10 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα νέα μέτρα «έρχονται» για να οξύνουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό βάρος για τα καφέ-μπαρ, αφού πλέον υποχρεούνται να λειτουργούν μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική με καθήμενους μόνο τηρώντας βεβαίως πιστά το πρωτόκολλο μέτρων υγειονομικού περιεχομένου.

Μ. Δαργανάκης: «Ανατίμηση καφέ της τάξεως 20% λόγω μεταφορικών»

Με αφορμή το νέο μέτρο μίλησε στο «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ Ξάνθης, Μπάμπης Δαργανάκης. Αρχικά, σημείωσε: «Δεν έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής αν το μέτρο για το νέο ‘’πράσινο’’ τέλος που αφορά τον καφέ θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ή αν θα καταφέρουμε να το απορροφήσουμε. Πολύ πιθανόν να μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε μία σημαντική ανατίμηση  λόγω μεταφορικών που ‘’αγγίζει’’ περίπου το 20%.Αυτό αυτομάτως σημαίνει σημαντική επιβάρυνση στην ‘’τσέπη’’ των καταναλωτών με άμεσο αποτέλεσμα ο καθένας να φτάσει στο σημείο σταδιακά να σκέφτεται να πάρει καφέ, κάτι που πλήττει και τον κλάδο και την οικονομία εν γένει».

«Γονάτισαν» τα μπαρ

Στη συνέχεια αναφορικά με τα κόστη των νέων μέτρων που επωμίζονται οι επαγγελματίες της εστίασης και των καφέ, ο ίδιος, τόνισε: «Το Σωματείο μας είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Αναντίρρητα, θέλουμε ο λόγος μας να ακούγεται, δε λειτουργούμε μόνοι μας! Τα νέα μέτρα φαντάζουν δίκοπο μαχαίρι…Δε χωρά αμφιβολία πως τα κλαμπ ‘’γονάτισαν’’. Αν μας επέτρεπαν να λειτουργήσουμε κανονικά την Πρωτοχρονιά τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα από άποψη κέρδους για εμάς, όμως με την εφαρμογή των νέων μέτρων  η οικονομική ζημία ήταν μεγάλη! Μπροστά στην υγεία υποχωρούμε εμείς, δεν έχουμε λόγο!»

Καταληκτικά, ο κ. Χ. Δαργανάκης υπογράμμισε πως κρίνεται επιτακτική η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για «κακούς» χειρισμούς που έχουν δυσμενείς συνέπειες για τον κλάδο, αλλά και για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία.

Ήδη κάποια καφέ-μπαρ και στην Ξάνθη κλείνουν «οικειοθελώς», καθώς η λειτουργία και για οικονομικούς λόγους, αλλά και από την πλευρά της ψυχολογίας, κρίνεται ασύμφορη, ενώ άλλα λειτουργούν με «προσωπικό ασφαλείας», αφού η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…