Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης

Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης

0

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία από Διδασκαλικό Σύλλογο και ΕΛΜΕ

 Δ. Ντούμος: «Είμαστε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων-Υπερέχει η ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, όμως ζητούμε ‘’συνέπεια’’ της κυβέρνησης»

Με σύνθημα «Υπεράσπιση– ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανοιχτά και ασφαλή δημόσια σχολεία» ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης έδωσε τη δική του φωνή διαμαρτυρίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πόλης. Σε συνέχεια της κινητοποίησης της Δευτέρας από την ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της πόλης διεκδικώντας την προστασία της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Υπογραμμίζοντας πως οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες ο Διδασκαλικός Σύλλογος  έκανε λόγο για «ασυνέπεια» της κυβέρνησης.

Εστίες υπερμετάδοσης του ιού τα σχολεία

Εντοπίζοντας τα «ψεγάδια» της πολιτικής της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, επεσήμανε: «Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης  καταγγέλλει την ‘’ανεύθυνη’’ και επικίνδυνη πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης για την απόφασή της να ανοίξει τα σχολεία  δίχως να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19.Η απόφαση αυτή μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε μια περίοδο που επελαύνει η νέα ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη (ο)».

Όπως καταγγέλλει ο ΔΣΞ: «η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία δείχνοντας να μην λαμβάνει υπόψη  ότι:

-Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κορύφωση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα  και ήδη στις δυο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων προστίθενται  μέρα με την ημέρα χιλιάδες κρούσματα που αφορούν σε παιδιά και εκπ/κούς

-Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων στο υγειονομικό προσωπικό».

Αιτήματα

-Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και αναστολή λειτουργίας του τμήματος με λιγότερα κρούσματα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας στην ταυτόχρονη διαπίστωση κρουσμάτων σε άλλα τμήματα του σχολείου.

-Παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. μάσκες) δωρεάν.

-Δωρεάν τεστ (rapid και μοριακά) για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των ΜΕΘ.

-15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα.

-Αραίωση των τμημάτων με αξιοποίηση και εύρεση  αιθουσών όπου αυτό είναι εφικτό και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προδιαγραφές λειτουργίας.

-Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.

-Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών να επαρκούν  ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά καθώς και αυτά που θα προκύψουν από την κορύφωση της πανδημίας. Παράταση των τριμηνιαίων προσλήψεων αναπληρωτών μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να συμβάλλουν με ενισχυτική διδασκαλία στην αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της καραντίνας

-Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, αύξηση των επιχορηγήσεων για την αγορά του υγειονομικού υλικού που χρειάζονται τα σχολεία.

-Προσλήψεις νοσηλευτών και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής (ιατρικές εξετάσεις) στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας  δωρεάν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

-Χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που διαπιστώνονται θετικοί με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών.

-Αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης).

Δ. Ντούμος: «Ζητούμε την κάλυψη κενών-Ήδη στο ‘’κατώφλι’’ προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών»

Σε απόλυτη σύγκλιση με τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι θέσεις του Προέδρου του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης. Ο Δημήτρης Ντούμος μιλώντας στο «Ε» ξεκαθάρισε πως ως Σύλλογος τάσσονταν υπέρ στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων αρκεί να υπάρχει η δέουσα προσοχή σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Σημείωσε: «Η παρούσα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας αφορά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Εμείς ως Σύλλογος συνηγορούμε στην απόφαση για επιστροφή στα σχολεία. Μοναδική μας αξίωση, όμως παραμένει η απαίτηση να λειτουργούν με ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ωστόσο, βλέπουμε την κυβέρνηση να εθελοτυφλεί μπροστά σε αυτές τις ‘’αδυναμίες’’ και ουκ ολίγες φορές να αποδεικνύεται ‘’ασυνεπής’’ στις υποσχέσεις της. Λόγου χάριν δεν εφαρμόστηκε η παράταση των Χριστουγεννιάτικων  διακοπών κατά μία εβδομάδα. Ουσιαστικά το πρωτόκολλο δεν αλλάζει. Η διακοπή λειτουργίας του τμήματος γίνεται μόνο στην περίπτωση που νοσήσουν το 50%+1,δηλαδή σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Εμείς δεν έχουμε άλλο παρά να υπακούσουμε σε ό,τι μας πουν οι ειδικοί επιθυμώντας να διασφαλίσουμε την υγεία της μαθητικής κοινότητας και του λοιπού προσωπικού.

Ειδικά ως προς το ζήτημα της κάλυψης των κενών που προέκυψαν από παραιτήσεις και νοσηλείες εκπαιδευτικών, ο ίδιος σημείωσε ότι: «η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και ευτυχώς εισακουστήκαμε, αφού προ των θυρών είναι η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών περίπου. Επιλογικά, υποστηρίζουμε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αφού η απομάκρυνση των παιδιών από το φυσικό περιβάλλον του σχολείου ‘’γεννά’’ νέα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στα παιδιά. Ωστόσο, εμμένουμε στην αρχική μας θέση, ‘’Λειτουργία των Σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας’’».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …