Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Τρέχουν με …6 χιλιόμετρα αγωγού οι εργασίες για το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

Τρέχουν με …6 χιλιόμετρα αγωγού οι εργασίες για το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

0

Πρώτη από όλες τις πόλεις της ΑΜΘ – Μιλά στο «Ε» ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ , Μηχανικός Γιώργος Τελκιρίδης

 

Οι πτωτικές τάσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών. Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του οδοστρώματος  – Ενδιαφέρον από το ΔΠΘ για σύνδεση με φυσικό αέριο

 

 

 

Με ένα μεγάλο εργοτάξιο μοιάζει το ανατολικό τμήμα της πόλης που ξεκινά από την είσοδο (Φόρος) καταλήγει στην Κυψέλη και περικλείει όλες τις ενδιάμεσες οδούς δημιουργώντας έναν  κύκλο λόγω των εργασιών για την τοποθέτηση του κεντρικού αγωγού του φυσικού αερίου. Για την πορεία υλοποίησης του έργου, το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για σύνδεση των κατοικιών τους με φυσικό αέριο αλλά και τα απρόβλεπτα που φέρνουν καθυστερήσεις μας μιλά ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ για την Ξάνθη, Μηχανικός Γιώργος Τελκιρίδης.

Πρώτη η Ξάνθη στις εργασίες του φυσικού αερίου από όλες τις πόλεις της ΑΜΘ – 6 χιλιόμετρα μήκος έφτασε ο αγωγός   

Στα  6 χιλιόμετρα μήκος έχει φτάσει η εκσκαφή στην Ξάνθη και αυτό της δίνει το προβάδισμα έναντι όλων των άλλων πόλεων της ΑΜΘ όπου υλοποιείται παράλληλα το έργο, υπό την επίβλεψη της ΔΕΔΑ και εργολαβία την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Όπως σημειώνει ο κ. Τελκιρίδης παρότι υπήρξε αρχικά καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών ωστόσο το έργο προχωρά καλά  και αυτή την στιγμή η Ξάνθη προπορεύεται σε έργα εκσκαφής: «Σχεδιάζουμε πριν το τέλος του μήνα σε 4 – 5  χιλιόμετρα να διοχετευτεί αέριο και θα γίνουν οι δοκιμές πίεσης και στεγανοποίησης που είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν διαρροές. Αυτό όμως θα γίνει όταν κλείσει ο κύκλος του κεντρικού αγωγού ώστε μετά να ξεκινήσουν τα εσωτερικά δίκτυα. Υπάρχουν ήδη 90 – 100 αιτήσεις που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνδεσης εφόσον περνάει το δίκτυο από την περιοχή τους», σημειώνει ο κ. Τελκιρίδης.

Οι πτωτικές τάσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών

Το ράλι τιμών στην ενέργεια δεν άφησε ανεπηρέαστο και το φυσικό αέριο όπου υπήρξαν ανατιμήσεις. Το τελευταίο όμως διάστημα υπάρχουν πτωτικές τάσεις σε ποσοστό 50% μετά την συμφωνία με την Gazprom. Σε κάθε περίπτωση πάντων είναι γνωστό ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη κατά 50% του πετρελαίου.: «Υπάρχει ενδιαφέρον για συνδέσεις παρότι θεωρώ ότι ο κόσμος δεν είναι ευρέως ενημερωμένος. Μόνο αυτοί που παρακολουθούν την επικαιρότητα και ενημερώνονται καθημερινά ξέρουν τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο στην Ξάνθη και στις άλλες πόλεις στην ΑΜΘ. Στην Δράμα παρότι έχει μικρότερο μήκος η εκσκαφή έχουμε κάνει 15 – 16 συνδέσεις σε σπίτια, ωστόσο η πορεία του έργου στην Ξάνθη στα μέτρα αγωγού είναι υπερδιπλάσια».

Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του οδοστρώματος

Ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ κ. Τελκιρίδης παρότι εκφράζει την ικανοποίησή  του από την πορεία του έργου στην Ξάνθη ωστόσο εντοπίζει καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του οδοστρώματος γεγονός που προκαλεί ταλαιπωρία και ενδεχόμενους κινδύνους ατυχημάτων στους πολίτες. Εξηγεί όμως ότι στην μια περίπτωση η καθυστέρηση οφείλεται στο τμήμα του λιθόστρωτου δρόμου που βρέθηκε και έπρεπε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αποτυπώσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.: «Υπάρχει καθυστέρηση στην αποκατάσταση σε 2 – 3 σημεία. Παρότι έχουν γίνει δοκιμές δεν έχουν τελειώσει τα ασφαλτικά».

Αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης: «Έχουμε πρόβλημα με τις αποκαταστάσεις, καθυστερούν τα ασφαλτικά»

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης επισημαίνοντας πως παρότι ο δήμος δεν εμπλέκεται στο έργο ωστόσο: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των αποκαταστάσεων. Σε κάποια σημεία υπάρχουν προβλήματα. Καθυστερούν να το κλείσουν ή το κλείνουν πρόχειρα με χαλίκι και χώμα και με τις βροχές λόγω του ανάγλυφου της πόλης, επιδεινώνεται η κατάσταση. Παρασύρεται το χώμα και το χαλίκι στα φρεάτια και δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Υπάρχει βέβαια και ένα θέμα ότι για να μπει άσφαλτος πρέπει να μην είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες. Έχουμε συνεχή επαφή και έχουμε λάβει υποσχέσεις ότι θα φροντίσουν την άμεση αποκατάσταση γιατί  δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχήματος για τους οδηγούς ιδιαίτερα των δίκυκλων».

Ενδιαφέρον από το ΔΠΘ για σύνδεση με φυσικό αέριο

Όπως είναι γνωστό μετά τον πρώτο κύκλο οι εργασίες θα επεκταθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό τετράμηνου και σ’ άλλες περιοχές της πόλης. Όπως ανέφερε ο κ. Τελκιρίδης  έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για σύνδεση από το ΔΠΘ τόσο στην περιοχή της Πολυτεχνικής όσο και στα Κιμμέρια στην Πανεπιστημιούπολη. Επίσης θα γίνει σύνδεση και με το Κολυμβητήριο αλλά και με 2 μεγάλα ξενοδοχεία στην ανατολική είσοδο της πόλης. Καταλήγοντας ο κ. Τελκιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από το ενδιαφέρον και την κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το φυσικό αέριο στην πόλη μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthoopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…