Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου επισκέφθηκαν οι μαθητές Λυκείου της Σταυρούπολης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου επισκέφθηκαν οι μαθητές Λυκείου της Σταυρούπολης

0

Μέσω της εκπαιδευτικής εκδρομής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της οροσειράς της Ροδόπης, την ποικιλία φυτών και ζώων που φιλοξενεί

Στις 30 Νοεμβρίου οι τάξεις Β’ και Γ’ λυκείου των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Λ.Τ. Σταυρούπολης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έρθουν οι  μαθητές σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου και δευτερευόντως  να αποτελέσει έναυσμα για τη γνωριμία των οικοσυστημάτων της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.

Όπως διαπίστωσαν οι μαθητές, το μουσείο, παρότι μικρό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι πολύ όμορφο και σωστά οργανωμένο. Επίσης, στο εσωτερικό του μουσείου υπάρχει ένας μεγάλος ανάγλυφος χάρτης που απεικονίζει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και ακολουθούν αρκετές βιτρίνες σχετικές με τη γεωλογία της Ροδόπης, τα ορυκτά και τα πετρώματα της περιοχής, σαλιγκάρια κι αρθρόποδα αλλά και γενικά στοιχεία για τα κωνοφόρα δάση Ροδόπης, την υλοτομία, το αλπικό λιβάδι, τις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες. Οι μαθητές βέβαια γρήγορα στράφηκαν στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου όπου εκτίθενται βαλσαμωμένα πολλά ζώα και πουλιά. Αλλά και η ξενάγηση της υπεύθυνης της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Παρανεστίου τράβηξε το ενδιαφέρον όλων. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τις  εκτάσεις των δασών της Ροδόπης  και ότι αυτές προσφέρουν καταφύγιο σε εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, εμπλουτίζοντας την περιοχή με μια έκρηξη βιοποικιλότητας.

Η ξεναγός επισήμανε πως η μάζα της Ροδόπης είναι Προτεροζωικής ή Παλαιοζωικής ηλικίας, με πιθανή δημιουργία πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Όταν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της σημερινής Ελλάδας ήταν βυθισμένες στο προϊστορικό Αιγαίο, η περιοχή αυτή συγκέντρωνε μεγάλους αριθμούς φυτών και ζώων, ενώ κατά τις περιόδους παγετώνων χιλιάδες είδη απομακρύνθηκαν από τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και εγκαταστάθηκαν στους ελεύθερους από παγετώνες βιότοπους της Ροδόπης. Αυτό κατέστησε τη Ροδόπη μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα (με 1400 διαφορετικά είδη φυτών), αλλά και μια μικρή κιβωτό για πολλά είδη ζώων. Εκτός από τα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα, εδώ συναντώνται τα περισσότερα από τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας: λαγός, λύκος, τσακάλι, αλεπού, καφετιά αρκούδα, νυφίτσα, κουνάβι, στικτοϊκτίδα, ασβός, βίδρα, αγριόγατα, αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι, βούβαλος, αγριοκάτσικο. Ο κατάλογος των μικρών θηλαστικών είναι πολύ μεγαλύτερος: σκαντζόχοιροι, σκίουροι, και πολλά είδη νυχτερίδων, αρουραίων, ποντικών, ασπαλάκων.

Παράλληλα, η ξεναγός μίλησε για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Ροδόπης, αφού το υπέδαφός της φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλευμάτων. Υπάρχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα – κάποια άριστης ποιότητας – χρυσού, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγγανίου, μολύβδου και βολφραμίου κ.α. Πρόκειται για μια ανεξερεύνητη περιοχή, της οποίας ο φυσικός πλούτος θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

Η εκδρομή τελείωσε με περιήγηση στη φύση και περπάτημα δίπλα στο ποτάμι για να ανακαλύψουμε «ιδίοις όμμασι» τη φυσική ομορφιά που μας περιβάλλει.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…