Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Την ιστορία της αρχαίας Ζώνης έμαθαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

Την ιστορία της αρχαίας Ζώνης έμαθαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

0

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης-Μεσημβρίας

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης-Μεσημβρίας( ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Μαρώνεια).

Λίγα λόγια για την ταυτότητα της αρχαίας Ζώνης

Η αρχαία Ζώνη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης πιθανώς στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.,  όμως γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 5ο και τον 4ο αι. π. Χ. Το τείχος που περιέβαλε τη Ζώνη–Μεσημβρία έχει αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς σώζεται η πύλη αλλά και υπολείμματα πύργων.Κατοικίες και δημόσια κτήρια έχουν επίσης έρθει στο φως, μαζί με δύο σημαντικούς αρχαίους ναούς: το μαρμάρινο ιερό της Δήμητρας, και το ιερό του Απόλλωνα.Οι σπάνιοι αμφορείς με στόμιο κοντά στο έδαφος που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία  Ζώνη οδηγούν στο συμπέρασμα πως εξυπηρετούσαν στην αποστράγγιση του εδάφους, ενώ, έξω από το τείχος ανακαλύφθηκε το νεκροταφείο της πόλης.Η αρχαία Ζώνη πλήρωνε τον υψηλότερο φόρο από όλες τις πόλεις της Σαμοθρακικής Περαίας στην Αθηναϊκή Συμμαχία.Ο χώρος ανασκάπτεται συστηματικά από το 1966 και αποτελεί έναν οργανωμένο, φυλασσόμενο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Τους/ τις  μαθητές/τριες συνόδεψαν οι καθηγητές: Ο. Χαιροπούλου, Α. Καλλίδου, Χ. Μαυροφρύδης, Θ. Μπαρακλιανός και Ι. Γιάκατη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τ. Χρυσικάκος: «Στην σκηνή ο ηθοποιός αποκαλύπτει τα υλικά που κουβαλά. Η γνώση είναι η ποιότητά του!»

Τα «Κατά Μάρκον» με την ρεμπέτικη λειτουργία του Τ.Χρυσικάκου στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ την…