Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα «Μαύρα Χριστούγεννα» της αγοράς

Τα «Μαύρα Χριστούγεννα» της αγοράς

0

Δεν υπάρχει κίνηση – Δεν υπάρχει κατανάλωση στα εμπορικά

 

Τα λαμπιόνια δεν κρύβουν την μοναχική εικόνα στην εστίαση  – Το δώρο θα «φαγωθεί» στο οικογενειακό τραπέζι

 

Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και μόνο οι στολισμένες βιτρίνες θυμίζουν Χριστούγεννα στην αγορά της Ξάνθης.  Η κίνηση είναι θεαματικά υποτονική ενώ ιδιαίτερα τα απογεύματα επικρατεί η απόλυτη ερημιά. Ομοίως και η κατανάλωση που περιορίζεται μόνο σε δωράκια για  παιδιά και για νεαρές ηλικίες. Που’ ναι εκείνα τα …ωραία χρόνια που κυκλοφορούσαν οι συμπολίτες μας με χέρια γεμάτα σακούλες με δώρα και γιορτινή διάθεση. Οι εικόνες που δείχνουν τα αθηναϊκά κανάλια από την Ερμού στην Αθήνα με χιλιάδες κόσμο να κατακλύζει τα μαγαζιά φαντάζουν βγαλμένες από άλλες εποχές και σε καμιά περίπτωση δεν την συναντάμε αναλογικά πάντα, στην πόλη μας.

Σε χειμερία νάρκη η αγορά της Ξάνθης

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα την αγοράς για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου. Κάνει μάλιστα λόγο για χειρότερα Χριστούγεννα από αυτά της οικονομικής κρίσης και αυτό το αποδίδει στην υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία: «Δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Καμία σχέση με άλλες εποχές. Ακόμη και στην οικονομική κρίση τέτοιες μέρες η κίνηση ήταν καλύτερη. Τα απογεύματα είναι τελείως νεκρά. Δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Δεν υπάρχει κατανάλωση. Υπάρχει φόβος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θετική διάθεση για κατανάλωση. Το λιανικό εμπόριο έχει πληγεί κατάφορα από τα μέτρα. Είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα που παραδοσιακά είναι η περίοδος της πιο μεγάλης κίνησης  και τον Νοέμβριο είμασταν καλύτερα. Μια ελπίδα έχουμε στο δώρο που θα πάρουν όσοι πάρουν για να δουλέψουμε λίγο αλλά αν σκεφτεί κανείς τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και θέρμανση…πάει περίπατο η κατανάλωση σε δώρα παρά μόνο τα τελείως απαραίτητα για τα παιδιά. Η αγορά μας είναι σε χειμερία νάρκη μέρες Χριστουγέννων και το λιανικό εμπόριο θα κάνει «Μαύρα Χριστούγεννα», καταλήγει ο κ. Μίλκογλου».

Τα λαμπιόνια δεν κρύβουν την μοναχική εικόνα στην εστίαση

Μέρες Χριστουγέννων και η εστίαση που έβαλε τα γιορτινά της στολίζοντας τα μαγαζιά της  έχει χαμηλές προσδοκίες Η ίδια εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται και στην εστίαση: «Η κίνηση είναι ελάχιστη στους χώρους εστίασης.  Ο κόσμος φοβάται και δεν κυκλοφορεί. Μόνο οι ηλικίες 20 – 25 κυκλοφορούν κάπως. Παρότι τα μέτρα επιτρέπουν μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες στους κλειστούς χώρους και ευελπιστούσαμε ότι θα δουλέψουμε δεν επαληθευτήκαμε. Φοβούνται τον συγχρωτισμό γιατί βλέπουν ότι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και νοσούν. Τίποτε δεν θυμίζει Χριστουγεννιάτικες μέρες όπως παλιότερα. Ακόμη και στην εποχή της οικονομικής κρίσης υπήρχε περισσότερη κίνηση. Διακρίνεις έναν πανικό. Η ψυχολογία του κόσμου είναι πολύ βαριά και επιδεινώνεται με όλα αυτά που ακούει να λέγονται και για το νοσοκομείο. Δεν έχει διάθεση να βγει να κοινωνικοποιηθεί», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

5% – 10% οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα με μεγαλύτερη στα γαλακτοκομικά- Το δώρο θα «φαγωθεί» στο οικογενειακό τραπέζι

Οι Ξανθιώτες  «πάγωσαν» τα ψώνια γιατί δεν θα πάνε ρεβεγιόν σε χώρους εστίασης και ρίχνουν όλο το βάρος στο οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι τα καταστήματα τροφίμων έχουν την τιμητική τους. Οι ανατιμήσεις δεν εμποδίζουν τον κόσμο να θέλει να χαρεί το φαγητό γιατί είναι και από τις λίγες χαρές και απολαύσεις που του έχουν απομείνει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς: «Παλιότερα τέτοιες μέρες είχαμε περισσότερη κίνηση. Περιμένουμε αύξηση με το δώρο. Εξάλλου οι καταναλωτές ψωνίζουν την τελευταία στιγμή», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου Παντοπωλών κ. Λευτέρης Τζιβανόπουλος.

Αναφερόμενος δε στο πως αντιδρούν οι καταναλωτές στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα είπε: «Με ψυχραιμία. Υπάρχουν ανατιμήσεις 5% – 10%. Δεν είναι πολύ μεγάλες, είναι 10 λεπτά – 20 λεπτά διαφορά. Έχουμε όμως διαφορά και 50 λεπτά σε κάποια είδη όπως τα γαλακτομικά.  Έχουν αυξηθεί πολύ οι πρώτες ύλες αλλά και τα μεταφορικά λόγο της αύξησης του πετρελαίου. Γενικά ο κόσμος είναι σφιγμένος γιατί δεν ξέρει τι τον ξημερώνει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …