Σε ύφεση οι νοσηλείες στο νοσοκομείο
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις
Σοκ και δέος προκαλεί η εκτίναξη των κρουσμάτων σε δυσθεώρητα ύψη. Εμβρόντητη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο που ξεπέρασε σε σφοδρότητα ακόμη και τις πιο εφιαλτικές προβλέψεις! Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσπαθούν να ανακόψουν τη διασπορά περιορίζοντας την έκθεση και τον συγχρωτισμό τις μέρες των γιορτών, ωστόσο είναι φανερό ότι η επέλαση θα συνεχιστεί και μετά απ’ αυτές. Το μόνο θετικό που βλέπουν οι επιστήμονες απ’ αυτή την εκτεταμένη νοσηρότητα της Όμικρον που πλέον επικρατεί και το αξιολογούν ως ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι τα πάρα πολλά κρούσματα να οδηγήσουν σε ανοσία που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας. Αυτό όμως που παραμένει υπό διερεύνηση είναι αν θα οδηγήσουν και σε πάρα πολλούς θανάτους. Παρότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές ως προς την ηπιότητα της συμπτωματολογίας και της νόσησης τίποτε δεν είναι βέβαιο και μπορεί ν’ αλλάξουν τα δεδομένα άρδην. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι αν η Όμικρον που κυριαρχεί τώρα στις νεαρές ηλικίες με ήπια συμπτωματολογία «χτυπήσει» την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 και πως θα αντιδράσουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.
Σε ύφεση οι νοσηλείες στην Ξάνθη – Νοσούν νεαρές ηλικίες που δεν χρήζουν νοσηλείας
Σύμφωνα με ενημέρωση μας από το νοσοκομείο Ξάνθης και τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιώργο Γεωργίου η πανδημία στην Ξάνθη περνά μια περίοδο ύφεσης. Και τα κρούσματα είναι χαμηλά σε αναλογία με τα πανελλαδικά αλλά και οι νοσηλείες. Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 8 άτομα στην κλινική covid και υπάρχει μια αποκλιμάκωση του φαινομένου: «Έχουμε προσελεύσεις αλλά κυρίως νεαρές ηλικίες με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή. Ο φόβος μας είναι αν όλοι αυτοί οι νέοι που νοσούν ή που θα νοσήσουν το μεταφέρουν σε γονείς και ηλικιωμένους στις οικογένειές τους. Έχουμε πλείστα παραδείγματα που οι νέοι κολλούν τα άλλα μέλη της οικογένειας. Γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική και πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι ως εν δυνάμει φορείς ασυμπτωματικοί».
Σ ότι αφορά για το πως αναγνωρίζεται στα τεστ η νέα μετάλλαξη ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται μόνο στο PCR με ειδική ταυτοποίηση και όχι από το rapid ή το self test. Επίσης ότι θεωρητικά θα περάσουν ήπια τη νόσο όσοι είναι εμβολιασμένοι με 3η δόση αλλά και όσοι νόσησαν από την Δέλτα γιατί θεωρητικά έχουν αναπτύξει πολλά αντισώματα.
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον η οποία όπως όλα δείχνουν έως τώρα προκαλεί ήπια συμπτώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η Όμικρον διαπερνά τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.
Τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον γενικά
Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Κοινό σύμπτωμα
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Κοινό σύμπτωμα
Διάρροια: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα
Συμπτώματα της Όμικρον ανά τύπο εμβολίου
Αυξανόμενος ο όγκος επιστημονικών στοιχείων υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα – αλλά, σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όλα εξαρτώνται από τα εμβόλια που έχει κάνει κανείς.
Τα συμπτώματα με δεύτερη και τρίτη δόση
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη, αναμνηστική δόση έχουν ήπια συμπτώματα, κυρίως έντονο πονόλαιμο και ενδεχομένως κόπωση και μυϊκούς πόνους. Δεν παρατηρείται, όμως, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.
Από εκεί και μετά, όμως, σύμφωνα με τον Δρ. Σπένσερ, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
«Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer/Moderna είχαν κι αυτοί ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από εκείνους που είχαν λάβει την τρίτη δόση», εξηγεί ο ειδικός.
Για εκείνους που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J και δεν έλαβαν ποτέ αναμνηστική δόση, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.
Τα συμπτώματα για τους ανεμβολίαστους
Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, ο ειδικός τόνισε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν σε νοσηλεία σε ποσοστό πάνω από 15πλάσιο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.
«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειαζόταν να εισαχθεί στο νοσοκομείο για την COVID-19 δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι παρουσίαζαν έντονη δύσπνοια και είχαν πεσμένο οξυγόνο απλώς επειδή περπατούσαν», σημείωσε.
Οι συστάσεις του Σπένσερ ήταν ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει, λάβετε δεύτερη δόση από κάποιο άλλο εμβόλιο αν είχατε εμβολιαστεί με J&J και κάνετε αναμνηστική δόση εάν ανήκετε στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγείται.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr