Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον εναλλακτικό τουρισμό «ρίχνει το βάρος» της προώθησης η ΠΕ Ξάνθης

Στον εναλλακτικό τουρισμό «ρίχνει το βάρος» της προώθησης η ΠΕ Ξάνθης

0

Ενέργειες και νέο προωθητικό υλικό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, με την παρουσία Ευφραιμίδη και Αμβροσιάδη

Δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ και βίντεο, ενώ θα είναι διαθέσιμη και εφαρμογή με πληροφορίες για τα πέτρινα γεφύρια της Ξάνθης

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της ΠΕ Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου 2021 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ολοκληρωμένων δράσεων της ΠΕ Ξάνθης για την προβολή των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ,Νίκος Ευφραιμίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού,Παναγιώτης Αβροσιάδης επεσήμαναν την ανάγκη στοχευμένης τουριστικής προβολής του τόπου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν:

-Παραγωγή ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών

-Επικαιροποίηση και επανεκτύπωση του ένυπου «Φτερωτοί κάτοικοι του νομού Ξάνθης»

-Καταγραφή-Χαρτογράφηση-Ιστοσελίδα-Ανάπτυξη εφαρμογής για smartphones για τα Πέτρινα Γεφύρια του νομού Ξάνθης

-Παραγωγή βίντεο προβολής υπαίθριων δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού

-Νέα δράση με τίτλο: «Νέστος-Ροδόπη, Περιβάλλον και Πολιτισμός ΠΕ Ξάνθης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης,Ν. Ευφραιμίδης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού,Π. Αμβροσιάδης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

Ν. Ευφραιμίδης: «Αγροτική Οικονομία και Τουρισμός ως ‘’συνοδοιπόροι’’ στον αγώνα ανάπτυξης του τόπου»

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ανιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, Ν. Ευφραιμίδης στεκόμενος στα ακόλουθα: «Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τους τόπους μας μέσα από το Σχέδιο Δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης προτάσσοντας τις δικές σας προτάσεις μέσα από μία αγαστή συνεργασία με τους συνεργάτες μου από το τμήμα Ανάπτυξης. Κινούμενοι πάντα υπό το πρίσμα της σκέψης πως εκτός από την Αγροτική Οικονομία και ο Τουρισμός αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξή του τόπου. Η Περιφέρεια είναι αυτή που υλοποιεί το Σχέδιο Δράσης. Στοχεύουμε να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν και με μία νέα δράση με τίτλο: «Νέστος-Ροδόπη, Περιβάλλον και Πολιτισμός ΠΕ Ξάνθης». Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, κυρίως τους νέους σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό».

Ενέργειες-μελλοντικές δράσεις για τα Πέτρινα Γεφύρια και τους Νερόμυλους

Αρχικά, ειπώθηκαν όλες οι ενέργειες που συντείνουν στην προώθηση των τουριστικών προϊόντων του τόπου.Αναλυτικά, ο λόγος δόθηκε στους εκπρόσωπους της Δράσης ,οι οποίοι με τη σειρά τους ανέφερεαν: «Ο Τουρισμός είναι βασική αρχή για την προώθηση του κάθε φορέα. Η περιφέρεια προβάλλει τον τουρισμό μέσα από τη συμμετοχή της σε γενικές εκθέσεις. Η παραγωγή εντύπων συνδράμει την προσπάθεια προβολής της περιφέρειας. Σκοπός μας είναι να μας προβάλουν σε διεθνείς εκθέσεις, στο youtube.Έχουμε αναλάβει την χρηματοδότηση του Δασαρχείου αναφορικά με τα έργα της βελτίωσης της περιοχής των Στενών του Νέστου όπου έχουν τοποθετηθεί ξύλινες κατασκευές. Τέλος, χρηματοδοτήθηκε το έργο της δασικής οδού που συνδέει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τον Λειβαδίτη στο δασικό χωριό. Έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή, χαρτογράφηση και δημιουργία site εφαρμογής για τα Πέτρινα Γεφύρια και τους Νερόμυλους του νομού Ξάνθης. Κατά βάση βρίσκονται στην ορεινή περιοχή σχεδόν στο σύνολό τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα γεφύρια διαθέτουμε συνολικά. Θα δούμε μελλοντικά πως θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε .Η τελευταία μας δράση είναι η παραγωγή δύο βίντεο. Έχουμε τελειώσει το πρώτο, Γενικού Τουρισμού και Εναλλακτικού Τουρισμού, ανίστοιχα».

Στόχος: Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Οι δράσεις στην ΠΕ Ξάνθης την τελευταία διετία, όπως παρουσιάστηκαν:

-Δημιουργία ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών,στο οποίο καταγράφεται η προσπάθεια μίας ομάδας πεζοπόρων για τη διάδοση του τουριστικού μας προϊόντος

-Εκκίνηση: τα Στενά του Νέστου

-Διάρκεια:7 ημέρες

-Απόσταση:170 χλμ

-Τερματισμός:τα Θρακικά Μετέωρα

«Για εμάς όλο αυτό που έγινε ήταν ένα τέλειο ταξίδι! Έχουμε συμπληρώσει δέκα μήνες.Στο βίντεο έχουν λάβει μέρος πολλά άτομα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Το κάθε βίντεο έχει τον ρόλο του! Τα γυρίσματα του επόμενου βίντεο έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι του Γενικού Τουρισμού. Ήδη είμαστε στα γυρίσματα. Όλα τα μέρη είναι προσβάσιμα από όλους.Απλά πρέπει να γίνουν γνωστές όλες οι διαδρομές. Σκοπός είναι να πείσουμε τον μέσο επισκέπτη να βρεθεί στον τόπο μας», σημείωσαν οι έχοντες τον συντονισμό.

Σπηλιά και Αναρριχήσεις

Αναφορικά με τη σπηλιά και τις αναρριχήσεις διευκρινίστηκε : «Δεν το ξέρει ο ξανθιώτης ότι αριθμούν γύρω στις 120 αναρριχητικές διαδρομές στον Νέστο, όπως και στα ποδηλατικά μονοπάτια που δεν είναι ευρέως γνωστά, γύρω στα 25 χλμ».

Τα Πέτρινα Γεφύρια

Το πλούσιο ορεινό τοπίο της οροσειρά της Ροδόπης με τα ποτάμια και τα ρέματα έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή μεγάλου αριθμού πέτρινων γεφυριών κατά τους προηγούμενους αιώνες. Από τα 74 γεφύρια που συναντάμε στην Θράκη, τα 54 βρίσκονται στον νομό Ξάνθης και είναι μονότοξα, δίτοξα, ή πολύτοξα. Αρκετά από τα οποία είναι χτισμένα στην κοίτη του Κόσυνθου και θα τα δείτε ακολουθώντας τον δρόμο από την Ξάνθη στην Σταυρούπολη και τον Εχίνο. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως τα Γεφύρια της Θράκης διαφέρουν από αυτά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι μικρότερου μεγέθους.Οι κύριοι κατασκευές των γεφυριών της Ροδόπης είναι οι ‘’Δουλγέρηδες’’ από την Φιλιππούπολη.

Οι δυνατότητες της εφαρμογής για τα πέτρινα γεφύρια

Σημειώνεται πως τα γεφύρια είναι χρισμένα σε περιοχές:

-Ξάνθης-Εχίνου

-Σταυρούπολης

-Ωραίου-Δημαρίου

-Θερμών-Μέδουσας

-Σατρών

-Κάθε γεφύρι είναι αποθηκευμένο με την ονομασία του, εφόσον υπάρχει ή/και την ακριβή του τοποθεσία. Επιπροσθέτως, πατώντας σε κάποιο γεφύρι ο επισκέπτης βλέπει ένα κείμενο με γενικές πληροφορίες και έναν πίνακα με τυποποιημένες πληροφορίες.

-Η ακριβής τοποθεσία του κάθε γεφυριού απεικονίζεται στον χάρτη.

-Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με προγράμματα πλοήγησης  GPS για τη λήψη οδηγιών,αλλά και πληροφοριών για τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο

Πηγάδια

Κάθε πηγάδι συνοδεύεται από φωτογραφία και πίνακα με τυποποιημένες πληροφορίες

Η ακριβής θέση του απεικονίζεται σε μορφή κεντροβαρικής συντεταγμένης

Νερόμυλοι

Κάθε νερόμυλος συνοδεύεται από φωτογραφίες και έναν πίνακα με τυποποιημένες πληροφορίες.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«142 χρόνια»: Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου στη ΦΕΞ

Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 19:00 παρουσία του γνωστού δημοσιογράφου και υποψήφιου ευρωβο…