Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην «καρδιά» της Ξάνθης η 3η Ετήσια Συνάντηση Γενικών Γραμματέων

Στην «καρδιά» της Ξάνθης η 3η Ετήσια Συνάντηση Γενικών Γραμματέων

0

Θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Μαΐου-Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε την Τετάρτη

Με θέματα : 1.Πράσινη Οικονομία, 2.Ψηφιακός Μετασχηματισμός, 3.Επανεκπαίδευση,Διά Βίου Μάθηση

Η 3η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, που συμμετέχουν στο «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ» πρόκειται να λάβει χώρα στην πόλη με τα χίλια χρώματα ,την Ξάνθη μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε μετά το πέρας της 2ης Συνάντησης στην Κόρινθο,2-4 Ιουλίου 2021. Λεπτομερέστερα, η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Δήμος Ξάνθης και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης International Forum Training & Consulting, διοργανώνουν στην Ξάνθη Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Πράσινη Οικονομία με Ψηφιακές Λειτουργίες & Δια Βίου Μάθηση).Η διεξαγωγή του συνεδρίου τοποθετείται  από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Ιουλίου 2022,ενώ οι Προσυνεδριακές Εκδηλώσεις προγραμματίζονται να υλοποιηθούν την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022.Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια στέκουν ο Πρόεδρο της Ένωσης ‘’Κλεισθένης’’, Δρ. Μιχάλη Χρηστάκης,ο Διευθύνων Σύμβουλος της International Forum Training  & Consulting, Ιωάννης Νικλήτσας,ο Δήμαρχος της πόλης,Μανώλης Τσέπελης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Σοφία Ψωμά. Στο πλαίσιο αυτό η αρχή της έναρξης των εργασιών ορίστηκε  στην πόλη μας σε συνάντηση του κ. Μ.Τσέπελη με τους Μ. Χρηστάκη και Ιω. Νικλήτσα παραχωρώντας  κατατοπιστική συνέντευξη τύπου όσον αφορά το περιεχόμενο και τους σκοπούς του συνεδρίου.

Κα Ψωμά: «Η Ξάνθη είναι έτοιμη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα συνέδριο εφάμιλλο της πόλης,εθνικής εμβέλειας που θα αναδείξει την ιστορία της»

Αρχικά,τον λόγο πήρε η κα Ψωμά σημειώνοντας τα εξής: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως η  Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»,  ο Δήμος Ξάνθης και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης International Forum  Training  &  Consulting θα  συνδιοργανώσουν στην Ξάνθη το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Πράσινη Οικονομία με Ψηφιακές Λειτουργίες & Δια Βίου Μάθηση).Θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στην Πράσινη Οικονομία με Ψηφιακές Λειτουργίες και Δια Βίου Μάθησης. Το συνέδριο θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 15 Μάϊου 2022,όπου στις 12 Μαΐου θα γίνουν κάποιες προσυνεδριακές εκδηλώσεις, ώστε να εκπαιδευτούν οι σύνεδροι στην οικονομική ανάπτυξη των δήμων. Το συνέδριο, λοιπόν αποτελεί την τρίτη ετήσια συνάντηση προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών των δήμων της χώρας. Φυσικά, θα συμμετέχουν δήμαρχοι, γενικοί γραμματείς δήμων, εκτελεστικοί γραμματείς περιφερειών, αντιδήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, επιστημονικοί και ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, υπηρεσιακά στελέχη της αυτοδιοίκησης α’ και β ’βαθμού, καθώς και στελέχη υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ένωσης ‘’Κλεισθένης’’, τον Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη και φυσικά τον δήμαρχό μας, Μανώλη Τσέπελη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της International Forum Training  & Consulting, Ιωάννη Νικλήτσα. Η Ξάνθη είναι έτοιμη να διεξάγει ένα συνέδριο εφάμιλλο της πόλης ,το οποίο θα είναι εθνικής εμβέλειας και θα αναδείξει την ιστορίας της. Προσκαλώ, λοιπόν όλους τους εκπροσώπους των ΟΤΑ να συμμετέχουν σ’ αυτό, καθώς τα ζητήματα που θα συζητηθούν απηχούν στις νέες προσκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν θα δώσουν καίριες απαντήσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις των ΟΤΑ προς όφελος των δημοτών και των πολιτών».

Μ.Τσέπελης: «Θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο στο κομμάτι της ενημέρωσης, αλλά και της επιμόρφωσης σ’ όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Στη συνέχεια, η κα Ψωμά έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο ευχαριστώντας τον θερμά για την ευκαιρία που της έδωσε μέσα από αυτό το συνέδριο εθνικής εμβέλειας. Ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο στάθηκε στα ακόλουθα:

«Είχα υποσχεθεί όταν είχα εκλεγεί πως θα δώσω τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους  να γαλουχηθούν μαζί μας στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ σημαντικό να έχω τέτοιους συνεργάτες και να τολμούν να προτείνουν σε εμένα να φέρουν αυτό το συνέδριο σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να πετύχει μόνος του αν δεν έχει συνεργάτες στο πλευρό του με αυτοπεποίθηση. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η απόφαση να γίνει εδώ το συνέδριο. Πρώτον, θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο στο κομμάτι της ενημέρωσης, αλλά και της επιμόρφωσης σ’ όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί είναι ο κορμός για να ‘’πάρει μπρος’’ ένας δήμος και να φτάσει σ΄ ένα θεμιτό αποτέλεσμα αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όλες τις μελέτες του τόπου.Μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε δράση που άπτεται ευθύνης του δήμου απέναντι στην κοινωνία. Θέλουμε να βελτιώσουμε τους όρους ζωής των συμπολιτών μας, να δώσουμε κίνητρα επαγγελματικών ονείρων στα νέα παιδιά. Να διαθέσουμε χρήματα στην ψυχαγωγία και στην κοινωνία.Βρήκα συμπαραστάτες τους δύο φίλους μου, Μιχάλη και Γιάννη και τους καλωσορίζω. Τους γνωστοποιώ πως τόσο οι συνεργάτες μου, όσο και όλα τα μέλη των υπηρεσιακών παραγόντων είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή».

Μ. Χρηστάκης : «Καλή η διαχείριση ,όμως πρέπει να υπάρχει και εξωστρέφεια. Ο δήμος Ξάνθης έχει αποκαλύψει με έργα πως διαθέτει και τα δύο»

Έπειτα, η κα Ψωμά έδωσε την σκυτάλη στον κ. Μ. Χρηστάκη υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη τιμή ήταν η προτίμηση της δικής μας πόλης ανάμεσα σε τέσσερις προτάσεις που υπήρχαν στα κιτάπια του.

Ο κ.Χρηστάκης δήλωσε: «Ευχαριστώ τόσο τον Δήμαρχο όσο και την Γενική Γραμματέα. Τονίζω πως η εξωστρέφεια που έχει αναπτυχθεί από την πόλη στην τρέχουσα δημοτική θητεία είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό. Καλή η διαχείριση, αλλά και η εξωστρέφεια είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί διευρύνει το προφίλ της πόλης. Ποτέ η εξωστρέφεια δεν είναι μία χαμένη επένδυση, καθώς ανοίγει νέα πεδία συνεργασίας. Η δυναμική παρουσία του Δημάρχου και της Γενικής Γραμματέας στα συνέδρια με σημείο αιχμής την Κόρινθο, τη δεύτερη ετήσια συνάντηση των προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών της χώρας 2-4 Ιουλίου φέτος, ήταν αισθητή. Με μεγάλη δυναμική υποστήριξαν την πρόταση να γίνει εδώ το συνέδριο».

Θράκη :Μεταφορά τεχνογνωσίας και πολλαπλασιαστικής αρχής για κάθε επισκέπτη

Έπειτα, ανέφερε: «Για δύο λόγους επιλέξαμε την Θράκη: Θεωρούμε πως όταν γίνονται τα συνέδρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν όταν διεξάγονται στην περιφέρεια. Ο στόχος μας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας  μαζί με τη δημιουργία μίας πολλαπλασιαστικής αρχής στον επισκέπτη μίας πόλης. Μία πόλη με δυναμική θα ήταν μία καλή ‘’μίξη υλικών’’ για μία πετυχημένη συνταγή. Η πόλη έχει τη δύναμη να στήριξη αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, αυτή την περίοδο έχουμε αποκαλύψει πως ταιριάζουμε με την αισθητική της Ξάνθης».

Λίγα λόγια για τον Φορέα, Η  Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Συμπληρωματικά, παρέθεσε πληροφορίες για την ταυτότητα του Φορέα, είπε:

«Ο Φορέας μας είναι Η  Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», 13 περιφέρειες,12 εκτελεστικοί γραμματείς. Ωστόσο, μία περιφέρεια έχει επιλέξει να μην έχει εκτελεστικό γραμματέα. Έχουμε 222 εν ενεργεία γενικούς γραμματείς με 250 μέλη , είναι μη κερδοσκοπικός. Ο Δήμαρχος παίρνει τις αποφάσεις μαζί με τα συλλογικά του όργανα, ο Γενικός Γραμματέας συντονίζει την εργασία. Στηρίζουμε εδώ και δύο χρόνια  με επενδυτικό πλάνο αυτό που λέμε τεχνικό δίκτυο τεχνογνωσίας και επικοινωνίας των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας. Είναι ήδη 120 δήμοι μέσα σε αυτή τη πλατφόρμα που επιμεληθήκαμε. Υποσχόμαστε ότι θα στηρίξουμε την προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Τέλος, ενημερώνω για όσους ενδιαφέρονται  πως διαθέτουμε και την ιστοσελίδα otapractices.gr»

Τα επόμενα βήματα-Καινοτομίες –Προσδοκία να φτάσουν στην πόλη το λιγότερα 600 άτομα

Εν κατακλείδι, ολοκλήρωσε την σκέψη του λέγοντας:

«Όσον αφορά το συνέδριο θέλουμε να φέρουμε στην Ξάνθη γύρω στα 600 άτομα. Μπορούμε να παραδεχτούμε πως μιλάμε για διαχείριση αξιών. Άλλωστε, ένας δήμος οφείλει να διέπεται από αυτές. Επιδιώκουμε να φέρουμε τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στην Ξάνθη, γιατί ένας δήμος πρέπει να επενδύει στα στελέχη του. Καταληκτικά, γνωστοποιώ πως θα κάνουμε μία προσυνεδριακή εκδήλωση την Πέμπτη,12 Μαΐου χωρίς να πάψουμε ούτε στιγμή να επενδύουμε στις δεξιότητες των στελεχών.Θα «αγγίξουμε» τα οικονομικά τέλη και τον προϋπολογισμό.Κλείνω υπογραμμίζοντας τα θέματα που θα μας απασχολήσουν:1.Πως μετατρέπουμε την Οικονομία μας σε Πράσινη Οικονομία,2.Ψηφιακός Μετασχηματισμός,3.Επανεκπαίδευση,Διά Βίου Μάθηση»

Η Επιλογή της Ξάνθης…

Ερωτώμενος για την επιλογή της Ξάνθης ο κ.Χρηστάκης είπε:

«Η επιλογή της Ξάνθης έχει πολλαπλά οφέλη. Η εγγύηση της επιτυχίας είναι ένα μέρος που δεν έχει επισκεφθεί κάποιος, αλλά του δίνεις μία καλή ευκαιρία, ένα άλλοθι να το επισκεφθεί. Το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής διασφαλίζει την τεχνογνωσία. Είναι ευκαιρία να ζήσει κάποιος από κοντά πράγματα που έχει μόνο ακούσει. Νομίζω όπως θα σταθεί ένα ερέθισμα πρώτης τάξεως».

Ιω.Νικλήτσας: «Από τις 12-15 Μαΐου η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ‘’χτυπά’’ στην Ξάνθη, αν και έχουμε πολύ δουλειά ακόμα για να πετύχουμε το άριστο αποτέλεσμα»

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο κ. Νικλήτσας:«Διαπιστώσαμε σήμερα μετά από επισκέψεις στους χώρους όπου θα λάβει χώρα το συνέδριο πως πράγματι η Ξάνθη είναι έτοιμη για ένα συνέδριο υψηλής ποιότητας.Από τις 12-15 Μαΐου η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ”χτυπά” στην Ξάνθη.Φιλοδοξούμε να έχουμε τουλάχιστον 600 στελέχη στο πλευρό μας.Είναι αλήθεια πως υπήρχαν και άλλες προτάσεις.Θα κάνουμε οργανωτικά ό,τι μπορούμε,θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.Αναντίρρητα,είναι ιδιαίτερη τιμή να υποστηρίζουμε ένα τέτοιο συνέδριο.Έκδηλη είναι η χαρά που απορρέει από τη συνεργασία μας με τον δήμο Ξάνθης.Βέβαια,μέχρι το συνέδριο έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας!»

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…