Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

0

Δράσεις για Άτομα με Αναπηρίες
Επιτέλους, ξεκινάει η αλλαγή συμπεριφοράς προς τα Άτομα με Αναπηρίες από τον δήμο Ξάνθης.
Είναι γεγονός πως δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, ούτε συζήτηση για υπερήφανοι, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Δήμαρχοι έρχονταν κι έφευγαν και το θέμα της «δύσκολης» πόλης ως προς τους ανθρώπους αυτούς συνεχιζόταν. Ενδιαφέρον μηδέν, ανύπαρκτο.
Σε άλλες πόλεις αυτή η υποχρέωση ήταν πρωταρχική ακριβώς γιατί ήταν θέμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευθύνης.
Δημοτική παρέμβαση σχεδόν μηδενική, μη τήρηση ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων και υποχρεώσεων προς τους συμπολίτες μας αυτούς. κι όχι μέτρα δεν λαμβάνονταν, αλλά δεν τηρούνταν κι αυτά τα ελάχιστα που υπήρχαν.
Γ.Δ.


Δράσεις για ΑμεΑ
Θυμίζω την ανοχή των αστυνομικών της Τροχαίας στους παραβάτες των σταθμεύσεων που «κλείνουν»  τις ράμπες και τα πεζοδρόμια κι εμποδίζουν έτσι τα άτομα με Αναπηρίες.
Ανοχή για να μη πω απ’ όλους και αδικήσω κάποιους λίγους.
Γαϊδουριά και προκλητικότητα συναντούν αυτοί οι συμπολίτες μας από μας τους «υγιείς». Που ξεχνούμε πως μπορεί, μετά από κάποιο λόγο και αιτία να βρεθούμε σ’ ένα αμαξίδιο.
Η Κοινωνία, όχι μόνον η τοπική, δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε στα άτομα αυτά. Δεν θα ντραπώ να πω πως τα αγνοεί, πως δεν τα υπολογίζει και τα δυσκολεύει με την άρνησή της να αποδεχτεί την διαφορετικότητα και ν’ αποδίδει τα αντίστοιχα «πρέπει» προς τους ανθρώπους αυτούς.
Γ.Δ.


Δράσεις για ΑμεΑ ΙΙ
Και κλείνω με το θέμα αυτό προσωρινά διότι θα το παρακολουθήσουμε για την εφαρμογή του, για να επισημάνουμε δύο πράγματα.
Το επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης ενός λαού, ενός δήμου διαπιστώνεται από τη στάση του και τη συμπεριφορά του απέναντι στον συνάνθρωπο που παρά την όποια αναπηρία, του δίνονται οι δυνατότητες να ζήσει, να δουλέψει, να χαρεί τη ζωή ισότιμα με τους υπόλοιπους. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Κι εμείς, εδώ στην Ξάνθη, με το χέρι στην καρδιά, αυτό δεν το έχουμε κερδίσει ακόμη.
Το δεύτερο συστατικό είναι η ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με Αναπηρίες στα καταστήματα, στα καφέ, τις ταβέρνες, παντού.
Σ’ αυτό είμαστε πίσω, χρειάζεται πολύ δουλειά να γίνει και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες πρώτα, τους Ναούς, παντού όπου συναθροίζονται άνθρωποι ή πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Γ.Δ.


Χρειάζεται τάξη
Όλα αυτά λοιπόν, έστω και αργά, αποφάσισε η νυν δημοτική αρχή να βάλει σε τάξη. Ήδη ανακοίνωσε τη λήψη και υλοποίηση κάποιων παρεμβάσεων.
Με ράμπες σε 14 σχολεία, με 16 ζεύγη συσκευών αφής στο κέντρο, προσβασιμότητα στο κολυμβητήριο και το σημαντικότερο, διευκόλυνση μετακίνηση στην πόλη.
Σαν αρχή τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με μια όμως παρατήρηση.
Θα πρέπει όχι μόνον να υλοποιηθούν, αλλά να προβλεφθεί και η τήρησή τους από τους πολίτες που αν δεν το κάνουν αυτομάτως τα ακυρώνουν.
Διότι ναι μεν πάρθηκαν οι αποφάσεις, ναι μεν θα υλοποιηθούν τα έργα αλλά θα πρέπει και να μπορούν να τα υλοποιήσουν χρησιμοποιούν οι πάσχοντες. Διαφορετικά, είναι σα να μην υπάρχουν.
Γ.Δ.


Πρώτος γύρος
Ολοκληρώθηκε λοιπόν ο αναμενόμενος πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Πρώτο στοιχείο η με διαφορά πρώτη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεύτερο η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και τρίτο η διαφορά μιας μονάδας μεταξύ του δεύτερου Γιώργου Παπανδρέου με τον τρίτο Ανδρέα Λοβέρδο.
Τώρα πλέον το ενδιαφέρον βρίσκεται στον β΄γύρο που η διαφορά των δέκα μονάδων θα παίξει το ρόλο της, χωρίς ν’ αποκλείεται κάποια έκπληξη αν και ιδιαίτερα δύσκολο.
Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου με τις πιθανότητες νίκης να βρίσκονται στην πλευρά Ανδρουλάκη. Επειδή όμως μιλάμε για εκλογές, ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Τοπικά τώρα, πρώτος και με διαφορά ο Ανδρουλάκης με 733, δεύτερος ο Λοβέρδος με 571, και τρίτος ο Παπανδρέου με 521 σταυρούς προτίμησης.
Γ.Δ.


Ουδέν νεότερον
Καμία απάντηση από τον δήμο Ξάνθης στο σχόλιο της στήλης ως προς την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Δημοτικής Αστυνομίας.
Θυμίζω πως η ύπαρξη και λειτουργία της Αστυνομίας αυτής, που έχει άλλο ρόλο και αποστολή, δεν έχει αξιολογηθεί σωστά από τους υπεύθυνους του δήμου.
Δεν γνωρίζω την άποψή τους αλλά εάν είναι αρνητική, τότε κάνουν μεγάλο λάθος διότι δεν έχουν αξιολογήσει τη χρησιμότητά της και τις δυνατότητες παρεμβάσεών της.
Πρότυπα εφαρμογής πετυχημένης δημοτικής αστυνόμευσης υπάρχουν, δεν χρειάζεται ν’ανακαλύψουν τον τροχό.
Και  κάτι που έχει σχέση με τα προηγούμενα της διασφάλισης εφαρμογής των αποφάσεων.
Αυτό μπορεί με επιτυχία να το διασφαλίσει μόνον η δημοτική αστυνομία.
Γ.Δ.


Η οδός Κουγιουμτζόγλου
Όσοι συμπολίτες έχουν την ατυχία να βαδίσουν στην οδό Κουγιουμτζόγλου, γνωρίζουν τις δυσκολίες αυτής της διαδρομής. Είναι μία από τις χειρότερες τουλάχιστον στο μισό της μήκος.
Μάλιστα, σ’ αυτό το μισό της από 28ης Οκτωβρίου μέχρι Μπρωκούμη, δεν θα συναντήσει κανείς να βαδίζουν γυναίκες με καροτσάκι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Την αποφεύγουν διότι είναι επικίνδυνη, τόσο στην οδό όσο και στα «πεζοδρόμιά» της που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα. Στο υπόλοιπο μισό, συνήθως είναι στο πεζοδρόμιο παρκαρισμένα Ι.Χ. οπότε είναι άχρηστο για τους πεζούς.
Αυτή λοιπόν την οδό είχε πριν χρόνια επισημάνει ο Μανώλης Τσέπελης, επί Στυλιανίδη, πως πρέπει να αλλάξει, να γίνει παρέμβαση. Πράγμα όμως που δεν έγινε.
Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει τώρα αυτό;
Γ.Δ.


Λίγα λόγια
Η μνήμη του Φίλιππου Αμοιρίδη είναι νωπή ακόμη για τους Ξανθιώτες παρότι έχουν περάσει 22 χρόνια από το θάνατό του.
Ένας ξαφνικός θάνατος, η προσφορά του στον δήμο μέχρι τότε που ήταν μοναδική και η ηλικία του που προδίκαζε ένα ακόμη πιο σημαντικό έργο, ήταν τα συστατικά εκείνα που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση των δημοτών και όλων των Ξανθιωτών.
Γι’ αυτό η μνήμη του είναι νωπή, γι΄αυτό οι αναφορές στο όνομά του και το έργο του.
Δεν θα επεκταθώ παρότι πολλά μπορούν να λεχθούν για την προσωπικότητα και το έργο του Αμοιρίδη.
Τονίζω απλώς πως τέτοιοι οραματιστές δεν γεννιούνται συχνά.
Γ.Δ.


Η ακτινογραφία της κάλπης του ΚΙΝΑΛ
Πολλά μηνύματα εκπλήξεις και ανατροπές έβγαλε η κάλπη του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, τόσο για το ίδιο το κόμμα όσο και για το πολιτικό σκηνικό. Το πρώτο μήνυμα το δίνει η μεγάλη συμμετοχή που έσπασε το ρεκόρ του 2017 γεγονός που δείχνει ότι …ξύπνησε το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί δυναμικά την ευκαιρία να γίνει κόμμα εξουσίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η έκπληξη δεν είναι ότι ο Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος αλλά το ποσοστό που πήρε και η διαφορά με τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου που είναι 10 μονάδες. Αυτή η διαφορά είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο αν και έχουμε δει κάτι αντίστοιχο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε ως αουτσάιντερ έγινε πρόεδρος της ΝΔ καλύπτοντας την διαφορά το 10 μονάδων με τον συνυποψήφιό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. . Το βέβαιο είναι ότι έχει επιφέρει ένα πλήγμα στην εικόνα που επιχειρούσε να μεταδώσει το επιτελείο του. Η ανατροπή ήταν στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου που ενώ δημοσκοπικά ήταν πρώτος ήρθε τελικά τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.
Αυτό είναι ένα μήνυμα του εκλογικού σώματος του ΚΙΝΑΛ ότι δεν θέλει δεξιόστροφη ηγεσία. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη η αλήθεια είναι ότι δεν άνοιξε τα χαρτιά του σ’ ότι αφορά ποιον θα επιλέξει να συνεργαστεί την επόμενη των εκλογών και εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος πράγμα πολύ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Σε αντίθεση με τον Παπανδρέου που κινήθηκε κεντροαριστερά.
Μ.Ξ.


Τα αποτελέσματα στην Ξάνθη και οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις
Και στην Ξάνθη η συμμετοχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από την Δράμα που πληθυσμιακά είναι στα ίδια επίπεδα. Και στον νομό μας μεγάλος νικητής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης που επικράτησε στα 2 εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, της Γενισέας  και του Αβάτου (Τόπειρο)   Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο νικητής στο Δήμο Μύκης μόνο, ενώ αναδείχθηκε πρώτος στο νομό Ροδόπης!  Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν στα τμήματα των Αβδήρων και των Τοξοτών.
Δεδομένου ότι η διαδικασία ήταν ανοιχτή και όποιος δήλωνε φίλος μπορούσε να ψηφίσει, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ψήφισαν και αρκετοί από άλλους χώρους όπως η ΝΔ σε εκλογικά τμήματα χωριών κυρίως. Η ψήφος τους όμως δεν είχε να κάνει με την ανασυγκρότηση ή την ανανέωση του ΚΙΝΑΛ αλλά με ποια  θεωρούν πιο βολική ηγεσία για τον δικό τους πολιτικό χώρο. Επίσης μπορεί σε γενικές γραμμές η διαδικασία να κύλησε ομαλά αλλά έγιναν αντιληπτές και κάποιες παλαιοκομματικές …αντιλήψεις κάποιων που θέλουν να φέρουν την ανανέωση με παλαιοκομματικούς τρόπους. Όπως π.χ. με σταυρωμένα ψηφοδέλτια που διακινούνταν….θυμίζοντας άλλες εποχές!
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…