Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

0

Καταδίκη αυτοδιοικητικού
Άλλη μία αντιδικία αυτοδιοικητικών του νομού κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έληξε με καταδίκη του κατηγορούμενου για συκοφαντία.
Η κατηγορία ήταν συκοφαντική δυσφήμιση, για χαρακτηρισμούς που εκστομίσθηκαν δημόσια για τη χρήση ή μη παντελονιών (!) από τον αντίπαλο. Η καταδίκη ήταν για απλή συκοφαντία, το οποίο σημαίνει πως τώρα ο «παντελονάτος» αυτοδιοικητικός θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσει αποζημίωση.
Βλέπετε αυτές οι κουβέντες οι βαριές, οι «αντρίκιες», έχουν και βαρύ κόστος…


Ήταν όλα γνωστά
Αλήθεια, γιατί τόσος θόρυβος με την έρευνα και τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι κύριοι Τσιόδρας και Λύτρας;
Οι επιστήμονες δεν είπαν δα και κάτι που δεν ήταν γνωστό, κάτι νέο, κάτι που δεν το γνωρίζαμε όλοι. Οι νεοέλληνες, στο σύστημα Υγείας, το ΕΣΥ και προ ΕΣΥ, τα γνώριζαν όλα αυτά για τα μικρά και επαρχιακά Νοσοκομεία.
Μπορεί η δημοσίευση της έκθεσης να αιφνιδίασε την κυβέρνηση, εμείς όμως που ζούμε στην επαρχία τα γνωρίζαμε όλα αυτά από πρώτο χέρι. Τα ζούσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε διότι πολλά πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το περίφημο ΕΣΥ.
Εμείς γνωρίζουμε τις αδυναμίες του, τα προβλήματά του, τα οποία θα πρέπει άμεσα να λυθούν. Τα υπόλοιπα είναι λόγια.
Γ.Δ.


Ανώμαλη προσγείωση
Ναι, για ανώμαλη προσγείωση πρόκειται κι ας το παραδεχτούμε.
Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό συνεχίζεται.
Πιστέψαμε πως όλα θα τελειώσουν όσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί, πως θα επιστρέψουμε στην απωλεσθείσα επί δύο χρόνια κανονικότητα.
Πόσο βιαστήκαμε όλοι!
Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μας οδήγησε στην οδυνηρή πραγματικότητα.
Κι έτσι, φτου και πάλι από την αρχή, άντε πάλι λοκντάουν, περιορισμοί κυκλοφορίας, κλειστά καταστήματα και ό,τι άλλο χρειαστεί ως μέτρο να ληφθεί.
Κι έχουμε και τη δήλωση του δρος Θεοδ.Χατζηϊωάννου πως «θα υπάρξουν πολλά ακόμη πανδημικά κύματα και η λύση είναι μόνον τα εμβόλια».
Θα μάθουμε να ζούμε επομένως με τους εμβολιασμούς. Ας το πάρουμε απόφαση.
Γ.Δ.


Δεν κάνει πίσω
Με κατάθεση μηνύσεων αμύνεται ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος εναντίον υβριστών του. Επιτίθενται εναντίον του με ψεύτικα δημοσιεύματα πως είναι «μασόνος», «Αντίχριστος», ότι δεν θάβει νεκρούς από τον κορωνοϊό κι άλλα απίθανα και απίστευτα πράγματα.
Κι όλα αυτά γιατί ο μητροπολίτης έχει υποστηρίξει πως πρέπει στην πανδημία οι δημότες να εμβολιαστούν.
Χωρίς μισόλογα ο Πόντιος Μητροπολίτης Παύλος κάλεσε εκ νέου του Δραμινούς να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα στηλίτευσε και τις ευθύνες ιερέων που αρνούνται τα εμβόλια. Η συνέχεια στα δικαστήρια, διότι σε όλα υπάρχουν κάποια όρια.
Γ.Δ.


Τι έκαναν για το ΕΣΥ;
Αναγνωρίστηκε τελικά η αξία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δημοσίευση της έκθεσής του για το ΕΣΥ, η οποία κατά τη γνώμη τους εκθέτει την κυβέρνηση. Ενώ μέχρι πρόσφατα τον κατηγορούσαν ότι κάνει πολιτική κι όχι ιατρική και ζητούσαν να τοποθετηθούν στην υγειονομική επιτροπή επιστήμονες κοινής αποδοχής! Τώρα τον αγάπησαν ξαφνικά διότι στην έκθεσή του καταγράφεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του και ότι άλλης ποιότητας περίθαλψη έχει αυτός που θα νοσηλευτεί στο «Γεννηματάς» ή στον «Ευαγγελισμό» και άλλη αυτός που θα βρεθεί στο νοσοκομείο του Αγρινίου ή της Ξάνθης.
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δολοφονεί τον κόσμο και δεν φτιάχνει ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι έχει τριπλασιάσει την τελευταία διετία τον αριθμό τους. Και παρόλο που είναι πλέον γνωστό πως ΜΕΘ δεν είναι  μόνο τα κρεβάτια και ο εξοπλισμός αλλά κυρίως το εξειδικευμένο προσωπικό που δεν βρίσκεται για να τις λειτουργήσει.
Άραγε όμως στη «βάρδια» τους τι έχουν κάνει για να βελτιώσουν την κατάσταση στο ΕΣΥ; Όταν έφευγαν μαζικά οι γιατροί μας για το εξωτερικό, μην αντέχοντας την μισθολογική τους εξίσωση με τις… καθαρίστριες και τις εξαντλητικές εφημερίες άνευ αποδοχών;
Διόριζαν… κηπουρούς και διοικητικούς για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία!
Δυστυχώς είμαστε η μοναδική χώρα στον πολιτισμένο κόσμο, που γίνεται τέτοιου είδους αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας, κυριολεκτικά επί πτωμάτων…


«Το φιλί είναι ο πρόλογος του έρωτα»
«Σχολίασε κάτι για τον έρωτα, μου είπε φίλος. Υπάρχει τίποτε πιο σοβαρό; Μάλιστα την περίοδο αυτή;»
Και τι να πρωτοσχολιάσει κανείς αλήθεια για τον έρωτα; Ιδού το θέμα, ιδού το ερώτημα κι εγώ να ψάχνω να βρω τον έρωτα στα κείμενα, τα βιβλία.
Μα υπάρχει ο έρωτας στα βιβλία;  Κι αν υπάρχει πώς είναι;
Το βρήκα. Το φιλί είναι η λύση, είναι ο έρωτας.
Το είπε χαρακτηριστικά ο Πωλ Βερλαίν «το φιλί είναι ο πρόλογος του έρωτα».
Ο ποιητής λοιπόν μίλησε, φώτισε και έδειξε τον δρόμο. Ο έρωτας ξεκινάει από το φιλί και προχωράει και γίνεται φωτιά, γίνεται λάβα, γίνεται λουλούδι και αέρας ανοιξιάτικος.
Τελικά ο έρωτας είναι πολλά και ένα μοναδικό. Είναι τα πάντα, κι ένα χαμόγελο, ένα χάδι. Μοναδικά. Σταματώ εδώ. Θα τα ξαναπούμε την Άνοιξη…
Γ.Δ.


Ποιος είναι;
Θα το γνωρίζουν οι φίλοι συμπολίτες που λίγο-πολύ ασχολούνται με την τρέχουσα πολιτική, πως υπάρχει υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.
Αν σας διαφεύγει το όνομά του ίσως το πληροφορηθείτε την επόμενη χρονιά. Ίσως λέμε. Διότι δυο χρόνια που βρίσκεται στη θέση αυτή, δεν βρήκε χρόνο να έρθει στην Ξάνθη.
Είναι απασχολημένος με την Θεσσαλονίκη, εκλογική του περιοχή φυσικά.
Έτσι, από υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας- Θράκης έχει μεταβληθεί σε κομματάρχη Θεσσαλονίκης.
Θα πείτε, «τι προσδοκίες να έχουμε από τον κ. Καλαφάτη και τις ελάχιστες αρμοδιότητές του» και θα συμφωνήσω. Όμως τέτοια μεταχείριση και απαξίωση;
Γ.Δ.


Πόσο ακόμη;
Έρχονται Χριστούγεννα αλλά η βαριά σκιά της πανδημίας δεν αφήνει τον κόσμο να χαρεί, για δεύτερη χρονιά. Πέρσι λέγανε οι επιστήμονες ότι το 2022 με τα εμβόλια θα σημάνει το τέλος της πανδημίας αλλά αυτό φαίνεται ακόμη μακρινό, μιας και οι μεταλλάξεις έρχονται απανωτές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας χτύπησε το καμπανάκι για την μετάλλαξη Όμικρον: «Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί». Τα περαιτέρω μέτρα προφανώς και θα είναι το lockdown όπως αρχίζουν να μπαίνουν χώρες στην Ευρώπη όπως η Ολλανδία. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα  έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να πούμε  ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας!
Μ.Ξ.


Αντιπολίτευση πάνω σε φέρετρα…
Στις κρίσεις φαίνεται ο βαθμός του πολιτικού πολιτισμού που διαθέτει το πολιτικό σύστημα. Κι ενώ είναι γνωστό ότι κρίση σαν την υγειονομική, αυτή της πανδημίας, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ως μέσο αντιπολίτευσης αυτό ακριβώς γίνεται και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Καιρό τώρα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει μια επίθεση με επίκεντρο το νοσοκομείο Ξάνθης και την διοίκησή του. Τοπικοί θεσμικοί παράγοντες, «χαϊδεύουν» γιατρούς  και το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά σφυροκοπούν την διοικήτρια καθιστώντας της υπεύθυνη γιατί δεν ανοίγει η ΜΕΘ και γιατί δεν καλύπτονται οι θέσεις Εντατικολόγων που συνεχώς προκηρύσσονται. Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος γιατί η άλλη έχει ακριβώς πολιτικά κίνητρα. Κι αυτό είναι τελείως λάθος. Είναι πολιτικός κανιβαλισμός να κάνεις αντιπολίτευση ενώ μαίνεται η πανδημία και καθημερινά φεύγουν συμπολίτες μας, κινδυνολογώντας, σπέρνοντας τον πανικό για να μπορείς να  επιχαίρεσαι εκ του ασφαλούς ότι: «εμείς θα τα κάναμε καλύτερα». « Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες», λέει ο σοφός λαός.
Μ.Ξ.


Διαφορετικά δώρα
Απόγευμα αργά της Παρασκευής στο γραφείο. Δέχομαι την επίσκεψη του συμπολίτη μας κυρίου Γιάννη Παπαδόπουλου.
Φιγούρα γνωστή και αγαπητή. Ψηλός, αδύνατος, με μάσκα και έχοντας στο χέρι μια σακούλα. Ήταν δώρα για τις γιορτές. Μου τα έδωσε, ευχήθηκε «Καλές Γιορτές» κι έφυγε.
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν στο περιεχόμενο. Ήταν δύο CD. Το ένα περιείχε ένα απλό τραγούδι θύμησης και τιμής για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, σε εκτέλεση Π.Πασβάντη, Γ.Παπαδόπουλου, Στ.Χρηστίδη.  στο πιάνο η Ασμίκ Μπεγκλαριάν.
Το δεύτερο CD, με ημερομηνία Δεκέμβριος 2004 περιέχει Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες από το ανδρικό κουαρτέτο «Αρίων».  Το τρίτο δώρο ήταν μια φωτογραφία πλαστικοποιημένη  του Μεγάλου και Μοναδικού Αλέξανδρου Μπαλτατζή.
Και τα τρία αυτά μοναδικά δώρα τα κρατώ και θα τα κρατήσω παντοτινά.
Σε όλους αντεύχομαι Υγεία και Καλές Γιορτές. Τους ακούω κάθε μέρα, τους απολαμβάνω αλλά δεν το κρύβω, έχω εντυπωσιαστεί από τη φωνή της κυρίας Χ.Λουκίδου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …