Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

0

Νέο καφέ


Από τη Δευτέρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο καφέ της πόλης με την ονομασία Coffee Lab. Βρίσκεται επί της οδού Μπρωκούμη 31 και εκτός από τη μεγάλη ποικιλία καφέδων προσφέρει φυσικούς χυμούς, τσάι, γρανίτες, μπάρες δημητριακών, κέικ, σάντουιτς, τοστ, σαλάτες, κρουασάν, πίτες, ντόνατς και πολλά ακόμη καλύπτοντας κάθε επιθυμία.
Τηλέφωνο παραγγελιών το 25410 77197 και ώρες διανομής από Δευτέρα- Σάββατο 07.00-19.00.
Γ.Δ.


Η πρόταση Μελισσόπουλου
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» Σάββας Μελισσόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο.
Πρότεινε τη συμμετοχή του δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις 100 ουδέτερες κλιματικά και έξυπνες πόλεις. Ζήτησε δηλαδή να διεκδικήσει ο δήμος την ένταξή του στο πρόγραμμα αυτό που έχει διάρκεια 10 χρόνια και χρηματοδοτεί δράσεις για την κλιματική παρέμβαση όπως μείωση ρύπων, βιώσιμη αστική ανάπτυξη κλπ.
Πρόκειται για μια ευκαιρία που οφείλει ο δήμος μας να την αξιοποιήσει.
ΥΓ. Αγαπητέ Σάββα περιμένουμε την πρότασή σου για την αξιοποίηση του Κόσυνθου.
Γ.Δ.


Στη μνήμη του Κυριάκου Δήμητσα
Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου «έφυγε» από κοντά μας για το «μεγάλο ταξίδι»  ο αρχιτέκτονας μηχανικός, εκλεκτός συμπολίτης μας, Κυριάκος Δήμητσας.
Ο εκλιπών μαζί με την σύζυγό του Άννα, δημιούργησαν ωραίες οικοδομές που κοσμούν την πόλη μας.
Επίσης ο Κυριάκος ως συνεργάτης της UNESCO ασχολήθηκε με την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως και έκανε διαλέξεις αναφορικά με τον Ναό.
Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μέλος των ΒΙΣΤΟΝΩΝ και βοήθησε στο έργο τους.
Ακόμη υπήρξε εκλεκτό μέλος της χορωδίας «Ο ΑΡΙΩΝ», ήταν καλλίφωνος βαρύτονος και υπήρξε εκτελεστής της για 24 χρόνια.
Εκ μέρους της χορωδίας «Ο ΑΡΙΩΝ»  απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Γιάννης Παπαδόπουλος


Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται…
… εύκολα και όπως μαθαίνω η μειονότητα του νομού μας δεν ξεχνά τον Γιώργο Παπανδρέου! Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα πάρει πολλές ψήφους από τον κόσμο της μειονότητας. Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια πολύ καλή σχέση με την μειονότητα από την εποχή ακόμη που ήταν υπουργός Παιδείας όταν καθιέρωσε την ποσόστωση και βοήθησε την είσοδο των παιδιών της στα Πανεπιστήμια. Αλλά και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός επισκέφτηκε πολλές φορές την περιοχή και έδωσε λύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θερμό το κλίμα υπέρ του και αυτό θα φανεί στην κάλπη.
Μ.Ξ.


Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία
Σίγουρα αγωνία για το αποτέλεσμα υπάρχει. Κι όχι μόνο στα μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους ίδιους τους υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου.
Τουλάχιστον για τους τρεις που έχουν πιθανότητες εκλογής τους όπως Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου.
Σήμερα Σάββατο οι εξορμήσεις και οι ομιλίες έχουν σταματήσει, γίνονται συζητήσεις πλέον με τα στελέχη για τους εκπροσώπους στα εκλογικά κέντρα, για την οργάνωση της ψηφοφορίας να διεξαχθεί ομαλά και άλλα θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.
Πλέον, έφθασε η ώρα των ψηφοφόρων. Αυτοί θα επιλέξουν, αυτοί θ’ αποφασίσουν ποιον κρίνουν κατάλληλο να πάει το ΚΙΝΑΛ ψηλά, μπροστά και νικηφόρα.
Γ.Δ.


Κύκλωμα διαφθοράς
Προσωπικά δεν  ξαφνιάστηκα με την αποκάλυψη του κυκλώματος διαφθοράς στην Αστυνομία. Είναι το Αστυνομικό Σώμα ένας οργανισμός μεγάλος, με χιλιάδες προσωπικό. Θεωρώ ως εκ τούτου πως ανάμεσα στους πάρα πολλούς σωστούς αστυνομικούς πως θα υπάρξουν και επίορκοι. Το ίδιο ισχύει, ας μην κρυβόμαστε παντού στην κοινωνία από τους δικαστικούς, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αυτοδιοικητικούς και άλλους.
Παντού υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον επίορκοι που θα φροντίζουν τον παράνομο προσωπικό πλουτισμό.
Η κοινωνία προφανώς δεν είναι αγγέλων, κανείς δεν έχει την άποψη αυτή.
Όμως, πάντα προξενεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό όταν η κοινή γνώμη πληροφορείται για σοβαρές παράνομες πράξεις από αυτούς που έχουν ορκιστεί πίστη στην υπηρεσία και την προστασία της κοινωνικής ειρήνης στα μέλη της πολιτείας και αντί γι’ αυτό διαπράττουν λόγω θέσης και αξιώματος παράνομες πράξεις ιδιαίτερα σοβαρές με σκοπό τον πλουτισμό.
Γ.Δ.


Κύκλωμα διαφθοράς ΙΙ
Προφανώς οι καλόπιστοι συμπολίτες θα έχουν τις δικαιολογημένες ενστάσεις τους και αμφιβολίες ως προς το κύκλωμα διαφθοράς που εντοπίστηκε.
Είναι η εδραιωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη πως στρατός, αστυνομία, δικαιοσύνη είναι υπεράνω, πως είναι θεσμοί στήριγμα της κοινωνίας, του αστικού καθεστώτος.
Έχοντας αυτές τις απόψεις, είναι δικαιολογημένη η απορία, το ξάφνιασμα, ο προβληματισμός που του δημιουργούνται. Του φαίνονται απίστευτα, μη αναμενόμενα. Πολλώ μάλλον που διοικητής τμήματος ασφαλείας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συνολικά εμπλέκονταν 34 αστυνομικοί, Δημοτικοί υπάλληλοι, Συμβολαιογράφος κλπ.
Το κύκλωμα διαφθοράς είχε τζίρο 5 εκατομμύρια ευρώ. «Εξυπηρέτησε» άτομα του υποκόσμου χορηγώντας πλαστές ταυτότητες, πιστοποιητικά, διαβατήρια και ό,τι ζητούσε η αγορά των παράνομων πιστοποιητικών.
Η ιστορία τελειώνει εδώ. Οι καλοί αστυνομικοί έπιασαν τους κακούς αστυνομικούς.
Πάντα έτσι συμβαίνει.
Γ.Δ.


«Όχι σε όλα»
Χρόνια είχα να την ακούσω αυτή τη φράση από Σωματείο Εργαζομένων στη χώρα μας. Την είπε πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στον Πρίνο όπου το γεωτρύπανο της εταιρείας Energean που ασχολείται με το πετρέλαιο.
Το σε ποια πλευρά είναι το δίκιο δεν το γνωρίζω και δεν είναι μόνον αυτό το θέμα.
Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι ακριβώς η έλλειψη διάθεσης για διάλογο εκ μέρους του Σωματείου με το να δηλώνει «Όχι σε όλα». Αυτό μου θύμισε το σύνθημα στην Πειραϊκή-Πατραϊκή «ή όλοι ή κανένας».
Αποτέλεσμα η επιχείρηση έκλεισε, όπως η Goodyear και πήγε στην Τουρκία.
Το απόλυτο στον συνδικαλισμό αποδεικνύεται ότι βλάπτει τελικά τους εργαζόμενους.
Γ.Δ.


Η ζωή πάνω απ’ όλα
Η ζωή είναι το σημαντικότερο δικαίωμα. Γιατί εάν κάποιος δεν ζει, τότε δεν έχει τη δυνατότητα να χαρεί και τα άλλα δικαιώματα. Και η μεγαλύτερη, η απόλυτη απώλεια ελευθερίας είναι ο θάνατος. Και όταν η επιλογή είναι ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, τότε η απάντηση είναι μία: κάνεις κάθε τι που μπορεί να σώσει ζωές. Ακόμη και τη ζωή κάποιου που επιμένει να την εκθέτει σε κίνδυνο. Και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο, όταν αυτός που εκθέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, με αυτόν τον τρόπο εκθέτει και τη ζωή άλλων σε κίνδυνο.
Γι’ αυτό και καλώς ή κακώς φτάσαμε στην ώρα των υποχρεωτικών εμβολίων. Θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε φτάσει, αλλά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κινδυνεύουν πραγματικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές.
Στο τέλος πρέπει να μπορούμε να μετράμε λιγότερες χαμένες ζωές…
Χ.Λ.


Δικαιώθηκαν από το Εφετείο οι καπνοπαραγωγοί για την σοδειά του 2016 που δεν την πληρώθηκαν
Αίσιο τέλος για τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης αλλά και άλλων περιοχών ανά την χώρα είχε η υπόθεση που τους ταλαιπωρεί επί 5 χρόνια. Αναφερόμαστε στην υπόθεση με την Καπνική Μιχαηλίδη  όπου πούλησαν το 2016 τα καπνά τους και λεφτά δεν πήραν ποτέ γιατί  η εταιρεία δεν είχε εγγυητικές στις τράπεζες και αυτές δέσμευσαν την παραγωγή και μετά από μια σειρά περιπέτειες η παραγωγή πωλήθηκε αλλά τα χρήματα κατατέθηκαν στο  Ταμείου Παρακαταθηκών Δράμας καθώς εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις. Μετά από 32 δικαστήρια και την αδιάκοπη προσωπική προσπάθεια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  καπνού και προσωπικά του προέδρου της κ. Μελενεκλή Βασίλη εκ Δράμας, και διαχειριστή της ΙΚΕ, που είχαν συστήσει οι παραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν το δίκαιό τους,  το Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την προσφυγή των τραπεζών και δικαίωσε τους καπνοπαραγωγούς όπως και τα προηγούμενα δικαστήρια  και εξέδωσε απόφαση οριστική και προσωρινά εκτελεστέα. Έτσι αν δεν προσφύγουν οι τράπεζες στον Άρειο Πάγο οι παραγωγοί θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Στην Ξάνθη σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε 196 παραγωγούς από τους 1.114 συνολικά. Τα χρήματα που θα πάρουν συνολικά όλοι ανάλογα με την σοδειά τους είναι 4,5 εκ. ευρώ. Τέλος καλό όλα καλά, αλλά κάποιοι τοπικοί παράγοντες έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην υπόθεση. Όχι μόνο δεν προστάτευσαν τους παραγωγούς όταν έπρεπε αλλά και στην συνέχεια αδιαφόρησαν για το θέμα.
Μ.Ξ.   


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…