Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

0

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Στο στόχαστρο της Εφορίας τα φαρμακεία
Μπορεί να φταίνε τα μέτρα και τα πρόστιμα, μπορεί και ο φόβος με τους πολλούς θανάτους και τις νοσηλείες αλλά το βέβαιο είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι εμβολιασμοί στην Ξάνθη. Και αφορούν και τρίτη αλλά και πρώτη δόση. Κι αυτό είναι εμφανές σ’ όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού μας. Εκεί που δεν πατούσε άνθρωπος τώρα κάνουν ουρές. Το ίδιο παρατηρούν και οι φαρμακοποιοί που βλέπουν αισθητή μείωση των rapid test. Οι φαρμακοποιοί βέβαια έκαναν χρυσές δουλειές με τα rapid γι’ αυτό και τώρα έχουν μπει στο στόχαστρο της Εφορίας που έχει εξαπολύσει σαφάρι ελέγχων για φοροδιαφυγή. Όπως μάθαμε αρκετά φαρμακεία έχουν κλείσει γιατί βρέθηκαν με παραβάσεις ενώ τσουχτερά είναι τα πρόστιμα.
Μ.Ξ.


Το εφιαλτικό σενάριο
Την ώρα που  η ανθρωπότητα παλεύει με τον κορωνοϊό για νέο εφιάλτη προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη με αποτέλεσμα να λιώνουν οι  παγετώνες απειλεί να απελευθερώσει παλιούς καταστροφικούς ιούς και βακτήρια. Αυτό το εφιαλτικό σενάριο εξετάζουν Ρώσοι επιστήμονες. Γι αυτό και η Ρωσία ξεκίνησε ένα έργο βιοασφάλειας στο πλαίσιο του Αρκτικού Συμβουλίου το οποίο θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ολόκληρου του φάσματος “κινδύνων” που σχετίζονται με την υποβάθμιση του μόνιμου παγετού και των επιπτώσεων καθώς και για μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Μ.Ξ.


Έξι νίκες, δεν δέχτηκε ούτε γκολ
Ευχάριστη έκπληξη και φτου να μη την ματιάσουμε την ποδοσφαιρική μας ομάδα.
Έξι σερί νίκες, πρώτη στην βαθμολογία και δεν δέχτηκε ούτε γκολ!
«Πάμε καλά, πάμε γέρα» λοιπόν ως ομάδα κι αυτό είναι όχι μόνο καλό και αισιόδοξο, αλλά δίνει και φτερά τόσο στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους φιλάθλους να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την αγαπημένη τους ομάδα.
Τώρα ως προς τα διοικητικά, μάλλον γίνεται μια αλλαγή ως προς τα πρόσωπα. Την πλειοψηφία των μετοχών συνεχίζει να κατέχει ο κ.Πάππας.
Γ.Δ.


Σε 3 μήνες
Μια περιέργεια την έχω για το πως πήγε η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών στο νομό μας. Εννοώ σε επίπεδο αποδοχής των απογραφέων αλλά και ποσοστού συμπολιτών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.
Απάντηση βέβαια θα πάρουμε, όπως και για το σύνολο του πληθυσμού στο νομό και σε κάθε δήμο ξεχωριστά, στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.
Και μια λεπτομέρεια που μας ενδιαφέρει. Οι συνοικισμοί των Ρομά ανά την Ελλάδα που ανέρχονται σε 337, θ’ απογραφούν αφού ακολουθηθεί ειδική διαδικασία με την πρόσληψη ειδικών μεσολαβητών.
Εκείνο πάντως που αξίζει να επισημανθεί είναι πως στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι δέχτηκαν τους απογραφείς ενώ ελάχιστοι ήταν οι αρνητές.
Γ.Δ.


Προσκλήσεις με mail
Μια λειτουργικής αξίας επισήμανση αναφορικά με το ηλεκτρονικό λεγόμενο ταχυδρομείο, το γνωστό e-mail. Γίνεται δε αυτή η παρέμβαση διότι την θεωρούμε σημαντική στο να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των αποστολέων και της Εφημερίδας μας.
Η αποστολή mail δεν σημαίνει πως το περιεχόμενο θα το δει ο λήπτης. Γι’ αυτό, παγίως, οι σοβαροί φορείς, μέσω της γραμματείας τους, επισημοποιούν την ενημέρωσή τους. Παράλληλα, ρωτούν και επιβεβαιώνουν εάν ο προσκληθείς θα παραβρεθεί στην συγκέντρωση ή οτιδήποτε σχετικό.
Αυτά τα λίγα για το τυπικό της υπόθεσης προς ενημέρωση όσων ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα και αγνοούν ή ξεχνούν την τηλεφωνική υπενθύμιση της αποστολής.
Εξάλλου, αυτή η επαφή είναι πιο «ζεστή» από ένα ψυχρό mail. Κυρίως αυτό ισχύει και για τους τοπικούς επικεφαλής των κομμάτων.
Γ.Δ.


Ελληνικό δημόσιο
Διαβάστε τι μου έστειλε φίλος συμπολίτης από τη συνεργασία του με το ελληνικό δημόσιο: «Χρωστάει το Δημόσιο σε μία επιχείρηση για εργασία που έκανε. Πρέπει πρώτα η επιχείρηση να πληρώσει την Εφορία, να βγάλει πιστοποιητικό μη οφειλής και μετά να την πληρώσει το Δημόσιο… Δεν θα μπορούσε άραγε να συμψηφιστούν; Προφανώς θα μπορούσε αλλά σήμερα δεν γίνεται. Αφήστε που αν η επιχείρηση έχει κανονίσει να πληρώσει π.Χ. τους φόρους της σε μηνιαίες δόσεις, και τις πληρώνει κανονικότατα, αυτό παύει να ισχύει προκειμένου να εισπράξει από το Δημόσιο. Δηλαδή πρέπει να πληρώσει μονομιάς όλες τις υπόλοιπες δόσεις προκειμένου να εισπράξει αμοιβή από το Δημόσιο. Ωραίο; Σίγουρα πάντως βοηθάει τις τράπεζες να δανείζουν τις επιχειρήσεις για να πληρώσουν το Δημόσιο ώστε μετά να μπορούν (άγνωστο πότε) να πληρωθούν από το Δημόσιο
Γ.Δ.


Ελληνικό δημόσιο ΙΙ
Και συνεχίζει ο αγαπητός αλλά ταλαιπωρημένος συμπολίτης επιχειρηματίας που λέει τον πόνο του για την ταλαιπωρία που υφίσταται:
« Παραδίδει μια εταιρεία την εργασία της σε δημόσιο φορέα (υπουργείο, δήμο, δημόσια επιχείρηση κ.λττ.) σύμφωνα με το συμφωνητικό. Πότε θα εγκριθεί; Άγνωστο. Ιδίως αν λείπει (γιατί πήρε άδεια, γιατί είναι άρρωστος/η, γιατί έχει άλλες προτεραιότητες) ο αρμόδιος (αναντικατάστατος) υπάλληλος. Κάποτε εγκρίνεται. Τότε αρχίζει νέα διαδικασία: υποβολή τιμολογίου μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, .ενημερότητες. Αν αργήσει το Δημόσιο, τότε φτου και από την αρχή, νέες  βεβαιώσεις, ενημερότητες. Δεν τελειώσαμε όμως. Τώρα μεταβιβάζεται — αν μεταβιβαστεί – το «αίτημα» στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Αυτή θα δει αν υπάρχουν τα χρήματα που, όχι σπάνια, δεν υπάρχουν, άρα νέα αναμονή μέχρι να υπάρξουν. Συχνά η αναμονή είναι μακρά και συνεπώς όταν φτάσει η ώρα της πολυπόθητης πληρωμής έχουν λήξει οι υποβεβλημένες ενημερότητες κ.λπ. Υποβολή νέων λοιπόν. Και το συνηθέστερο, έχουν περάσει πολλοί μήνες, άρα η εταιρεία πρέπει να έχει πληρώσει τον ΦΠΑ του τιμολογίου που δεν έχει εισπράξει. Βλέπετε ο ΦΠΑ πληρώνεται βάσει της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου και όχι βάσει της ημερομηνίας πληρωμής του. Γιατί; Έλα ντε! Μήπως αυτό πρέπει να αλλάξει; Συχνά δε η καθυστέρηση πληρωμής από το Δημόσιο οδηγεί σε νέο ημερολογιακό έτος. Άρα η εταιρεία καλείται να πληρώσει επιπλέον και φόρο εισοδήματος, βάσει του τιμολογίου που θα έχει εκδώσει, έστω και αν δεν το έχει εισπράξει
Γ.Δ.


Ελληνικό δημόσιο ΙΙΙ
Αυτά όλα τα γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο. Τα γνωρίζουν καλά, πολύ καλά γιατί τους ταλαιπωρούν συχνά.
Ζητούν δε παγίως ν’ αλλάξουν.  Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν κάνει το παραμικρό. Έτσι τα βρήκαν, έτσι τα συνεχίζουν και έτσι ταλαιπωρούν τους ιδιώτες.
Γίνονται μεταρρυθμίσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κόβουν τα τιμολόγιά τους ηλεκτρονικά πλέον οι επιχειρήσεις, αλλά η αδιαφορία συνεχίζεται.
Αντί καλής διάθεσης, πρακτικού νου, αίσθησης δικαίου και απλής εφαρμογής της πληροφορικής, οι αρμόδιοι μανδαρίνοι κωφεύουν.
Πως μετά το επιχειρείν των μικρομεσαίων να πάει μπροστά;
Γ.Δ.


Προχωρούν οι εργασίες
Τι συγκυρία κι αυτή. Όλως τυχαία μάλιστα. Μετά τα καμένα βιβλία που σχολιάσαμε χθες, να και μια θετική είδηση που όμως κρύβει κι αυτή αρκετό πόνο από τη μία και φανατισμό από την άλλη.
Λοιπόν, με το σταμάτημα των βροχών, ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας για το Μνημείο των Ξανθιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν από το χιτλερικό καθεστώς της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, οι φανατικοί, οι σκοταδιστές, οι ακροδεξιοί που δεν ξέρουν από που τους βαραίνει, να μην βανδαλίσουν το μνημείο αυτό, όπως και κάποιοι άλλοι από άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας.
Εμείς οι Ξανθιώτες φημιζόμαστε για την ανεκτικότητά μας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, το αίσθημα της ανεξιθρησκείας και την έλλειψη φανατισμού.
Γ.Δ.


Προχωρούν οι εργασίες
Τι συγκυρία κι αυτή. Όλως τυχαία μάλιστα. Μετά τα καμένα βιβλία που σχολιάσαμε χθες, να και μια θετική είδηση που όμως κρύβει κι αυτή αρκετό πόνο από τη μία και φανατισμό από την άλλη.
Λοιπόν, με το σταμάτημα των βροχών, ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας για το Μνημείο των Ξανθιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν από το χιτλερικό καθεστώς της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, οι φανατικοί, οι σκοταδιστές, οι ακροδεξιοί που δεν ξέρουν από που τους βαραίνει, να μην βανδαλίσουν το μνημείο αυτό, όπως και κάποιοι άλλοι από άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας.
Εμείς οι Ξανθιώτες φημιζόμαστε για την ανεκτικότητά μας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, το αίσθημα της ανεξιθρησκείας και την έλλειψη φανατισμού.
Γ.Δ.


Δίκτυο πόλεων με ποτάμια
Να λοιπόν που μας προέκυψε μια θετική είδηση με την υπόθεση των «πόλεων με ποτάμια».
Το πανελλαδικό Δίκτυο που έχει συσταθεί εδώ και καιρό αποφασίστηκε να συνεδριάσει στις 23 Φεβρουαρίου 2022 στην πόλη μας.
Ήταν μια πρόταση του Μελισσόπουλου που έγινε δεκτή κι έτσι θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τα μέλη του Δικτύου αλλά κυρίως να πληροφορηθούμε διάφορες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τους στόχους και τις δυνατότητες παρέμβασης αυτού στο να διευκολυνθεί και απλουστευθεί η διαδικασία παρεμβάσεων στην αξιοποίηση των ποταμών που βρίσκονται εντός των πόλεων.
Παρότι είναι νωρίς, ήδη εγώ φαντάζομαι πόσο όμορφη θα ήταν όλη αυτή η παραποτάμια περιοχή του Κόσυνθου εάν αξιοποιείτο και προσφέρονταν για άθληση, ξεκούραση, πάντα βέβαια με σεβασμό του περιβάλλοντος.
Τολμώ μάλιστα να πω ακόμη και για κανόε-καγιάκ.
Ας ελπίσουμε, έστω σε βάθος χρόνου να γίνει αυτή η αξιοποίηση του Κόσυνθου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…