Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

0

Δαιμονικό κτύπημα
Τον αποκαλέσαμε ως δαίμονα που χτυπάει συχνά- πυκνά την ορθογραφία των κειμένων στις Εφημερίδες. Μας επισκέφθηκε και μας χθες και άλλαξε το φύλο στο σχόλιό μας για τις γυναίκες προέδρους δικηγορικών συλλόγων.
Μάθαμε να μιλάμε συχνά για το φύλλο, την εφημερίδα και ο δαίμονας έμεινε εκεί, μη θέλοντας τη δική μας αναφορά στο γυναικείο φύλο.
Ήταν ένα σοβαρό, δαιμονικό χτύπημα που μας ξέφυγε και ζητούμε συγγνώμη απ’ όλες τις κυρίες και δεσποινίδες.
Γ.Δ.


Για την Σιδηροδρομική Εγνατία


Εντάξει, αναγνωρίζουμε όλοι την μεγάλη σημασία που θα έχει για την βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θράκη η σιδηροδρομική Εγνατία.
Ήταν ένα αίτημα χρόνων, που μπήκε μόλις τώρα στις ράγες και που βέβαια θ’ απαιτηθούν χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Σημασία πάντα έχει ότι ξεκίνησε η διαδικασία, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την πρόθεση να ολοκληρωθεί το πολύ μεγάλο αυτό έργο που θα βοηθήσει πολλαπλά την Θράκη.
Κι επειδή αναγνώστες μας ζήτησαν χάρτη της νέας διαδρομής σας την παρουσιάζουμε. Είναι αυτή με τη μαύρη γραμμή που ξεκινάει από Θεσσαλονίκη, περνά από Αμφίπολη, φθάνει στην Καρβάλη στο λιμάνι Φίλιππος Β΄ και ολοκληρώνεται στους Τοξότες.
Γ.Δ.


Και η άλλη πλευρά
Το θέμα της νέας γραμμής, αυτής που ονομάζεται σιδηροδρομική Εγνατία και που βέβαια ονομάστηκε έτσι καθ’ υπερβολήν αλλά τέλος πάντων, έχει και μια άλλη πλευρά.
Πρόκειται για τα πολιτικά παιγνίδια των ισχυρών που στη σκακιέρα μπαίνουν και οι στρατιώτες για να ενισχύσουν βασιλιά και βασίλισσα.
Λόγοι στρατηγικής για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου, επέβαλαν τη δημιουργία βάσεων στη Θράκη.
Με τη λογική αυτή της γεωπολιτικής παρουσίας επελέγησαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και  το αεροδρόμιο. Χρειαζόταν και ο σιδηρόδρομος που σταδιακά θα περάσει από Ανατολική Βουλγαρία προς Ρουμανία.
Έτσι, μέσα στο «παιγνίδι»  αυτό έχει βρεθεί η περιοχή της Θράκης. Ένα παιγνίδι του δίνεις και παίρνεις. Τόσο απλά.
Γ.Δ.


Δεύτερα Χριστούγεννα με πανδημία
Μπορεί να μύρισαν Χριστούγεννα που είναι συνυφασμένα με την χαρά, την ξενοιασιά, την παιδικότητα, μπορεί η πόλη να έβαλε τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια της, όμως τίποτε γιορτινό δεν έχει περάσει στη διάθεσή μας. Για μια ακόμη χρονιά η σκιά της πανδημίας είναι τόσο βαριά που δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσες ξενοιασιάς και χαράς. Αβεβαιότητα, κατήφεια και ψυχοπλάκωμα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που διακατέχουν τον κόσμο. Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά που έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει η ψυχολογική διάθεση για κατανάλωση, είναι ο ένας λόγος αλλά και οι ανατιμήσεις έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη.
Δεύτερα Χριστούγεννα με πανδημία και ποιος ξέρει άλλα πόσα;
Μ.Ξ. 


Χαμογελάνε κάποιοι…
Τρίβουν τα χέρια τους μες τη χαρά, χαμογελούν και τα μάτια τους λάμπουν.
Δικαιολογημένα όλα, διότι μόλις πληροφορήθηκαν τα ευχάριστα νέα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Πληροφορήθηκαν για το σχέδιο δράσης και την εθνική (τρομάρα τους) στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά για την περίοδο 2021-2050.
Μάλιστα έγινε ήδη σχέδιο νόμου από το υπουργείο Ανάπτυξης με εισήγηση Κ.Χατζηδάκη και Δ.Μιχαηλίδου.
Μεταξύ μας τώρα, μυαλό δεν έχουν βάλει, τίποτε δεν έχουν διδαχθεί οι κυβερνώντες από τα παθήματα του παρελθόντος και συνεχίζουν το ίδιο βιολί που είναι λάθος από την αρχή έως το τέλος ως προς τους τσιγγάνους που εσχάτως  βάπτισαν Ρομά.
Γ.Δ.


Προσοχή λοιπόν
Λοιπόν, ξεκάθαρα και με στοιχεία για τα διάφορα «μέτρα» και χρηματοδοτήσεις που έγιναν προς τους τσιγγάνους και ποιο αποτέλεσμα υπήρξε.
Στεγαστική αποκατάσταση Τσιγγάνων. Τα χρήματα πολλά, μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Τελικά τα χρήματα τα πήραν ελάχιστοι, εκατομμύρια και οι τσιγγάνοι ψίχουλα.
Τα λαμόγια, για τα μάτια του κόσμου έφτιαξαν δήθεν σπίτια, οι μηχανικοί υπέγραψαν ότι δήθεν είχαν ολοκληρωθεί και η ιστορία έληξε εκεί. Ούτε ένα σπίτι δεν ολοκληρώθηκε, ούτε ένας δεν πήγε να μείνει. Η τράπεζα εισέπραξε τα χρήματα διότι ήταν με εγγύηση του δημοσίου.
Περίπτωση δεύτερη:  Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Τσιγγάνων. «Γέμισαν» νέες επιχειρήσεις εμπορικές και κάθε άλλης μορφής. Ενισχύθηκαν οικονομικά για να γίνουν έμποροι, επαγγελματίες. Χρηματοδοτήθηκαν, πήραν τα χρήματα και σήμερα ελάχιστοι, στα δάχτυλα του ενός χεριού να συνεχίζουν κι αυτοί ως καφέ.
Κι εδώ τα λαμόγια είχαν τον έλεγχο, διότι συμπλήρωναν τα χαρτιά κι έκλειναν τις υποθέσεις με τις υπηρεσίες.
Γ.Δ.


Έργο ναι, όχι σπατάλη
Παγίως λοιπόν τα κόμματα στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ψήφο των Τσιγγάνων λόγω της χαλαρής συνείδησής τους στην εξαγορά τους.
Το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο που τους χρειαζόταν. Μέχρι και επίσκεψη του Τσίπρα στα Κιμμέρια είχαμε. Το συνεχίζει τώρα και η Νέα Δημοκρατία με τον μανδύα της «Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά».
Το πως την εννοεί δεν το γνωρίζουμε, φαντάζομαι θα μας το πουν, αλλά οφείλω εκ πείρας να τους πω, να μην έχουν ελπίδες και όνειρα μεγάλα και να είναι προσεκτικοί να μην την πατήσουν κι αυτοί και τους φάνε τα ευρώπουλα οι πονηροί τσιγγάνοι.
Θα’ μαστε εδώ να δούμε την υλοποίηση του προγράμματος. Ελπίζουμε να μην φθάσουμε σε καταγγελίες κατασπατάλησης χρημάτων και πλουτισμό ολίγων. Θυμίζουμε πως το σκάνδαλο της «Οικιστικής Αποκατάστασης»  το εντόπισε και δημοσιοποίησε με ρεπορτάζ της Μ. Ξανθοπούλου η Εφημερίδα μας και σταμάτησε διότι είχε ξεφύγει από τον σκοπό του.
Γ.Δ.


Μια ιδέα-πρόταση
Ιδού και μια πρόταση από συμπολίτισσά μας αναγνώστρια της Εφημερίδας και άτομο με ενδιαφέρον για τα κοινά.
Προτείνει λοιπόν, για την σωστή εξυπηρέτηση του κοινού που θέλουν να επικοινωνήσουν με τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνά τους, την παρακάτω λύση.
Η πρόταση είναι απλή και λογική. Προτείνει ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα σε τηλέφωνο της κάθε υπηρεσίας να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους να επικοινήσουν να τους λέει πως η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνεται από 8 το πρωί έως 10 στο τηλεφωνικό νούμερο τάδε. Αυτό το νούμερο θα καλεί ο πολίτης και θα συζητεί το θέμα του μ’ έναν υπάλληλο που θα δίνει τις κατευθύνσεις και απαντήσεις. Εάν χρειάζεται να λυθεί ένα πιο σύνθετο θέμα θα του λέει ο υπάλληλος πότε να ξανατηλεφωνήσει για να ενημερωθεί για το θέμα του.
Τόσο απλά, τόσο εύκολα.
-Θα γίνει όμως;
Γ.Δ.


Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη
Μια αξιόλογη πρόταση έκανε ο Σάββας Μελισσόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης. Να διεκδικήσει ο δήμος Ξάνθης την ένταξή του στην ευρωπαϊκή πρόσκληση για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Ένα πρόγραμμα με χρηματοδοτικά εργαλεία που χρηματοδοτούν καινοτόμες δράσεις για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Οι δράσεις αφορούν τη μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ενεργειακή απόδοση, αναβάθμιση και ποιότητα των κτιρίων, χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και υγιεινότερο τρόπο ζωής, την ποιότητα και την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών και τέλος μέσω των 10/ετών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ να μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας!
Ήδη έχουν ενταχθεί 27 δήμοι μεταξύ των οποίων ο δήμος Τρικκαίων, Ηρακλείου, Ιωαννιτών.
Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το δήμο μας. Καλές οι αθλητικές διοργανώσεις και τα συνέδρια αλλά να βλέπουμε λίγο και το μέλλον αυτής της πόλης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…