Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

0

Κατατέθηκε

Κατατέθηκε λοιπόν το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης από την πρόεδρο κυρία Μπακογιάννη στον πρόεδρο της Βουλής.

Πρόκειται για το τελικό κείμενο που εκτός της Θράκης περιλαμβάνει και την Ανατολική Μακεδονία.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για την σωστή υλοποίηση του περιεχομένου του Πορίσματος είναι η παρακολούθηση αυτού.

Πιθανότατα διέγνωσαν την ανάγκη της σοβαρής αυτής πλευράς γι’ αυτό και συγκροτείται Επιτροπή Παρακολούθησης. Για να γίνουν οι προτάσεις έργα και να μη μείνουν λόγια.

Γ.Δ.

 

Κείμενα και πράξεις

Μεταξύ μας τώρα, με τόσα χρόνια στο κουρμπέτι που λέει και ο λαός μας, όλοι αναγνωρίζουμε πως για να πάει μια υπόθεση μπροστά δεν αρκούν οι καλές προθέσεις.

Χρειάζονται κι άλλα πράγματα, αυτό είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης.

Το ίδιο θα συμβεί και με το Πόρισμα της Διακομματικής. Το οποίο πλέον ολοκληρωμένο ήδη, ψηφισμένο, αποτελεί το εργαλείο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Άρα, τα κείμενα υπάρχουν, οι άξονες, οι προτάσεις, οι επισημάνσεις, οι προτεραιότητες. Μάλιστα. Ποιοι όμως θα κληθούν να το υλοποιήσουν και να το παρακολουθήσουν και να το προωθήσουν;

Εδώ λοιπόν είναι το δύσκολο και ευαίσθητο σημείο. Τα κείμενα να γίνουν πράξεις.

Γ.Δ.

 

Ενδιαφέρει όλους

Προφανώς το πρώτο που θα πρέπει να γίνει, είναι το πόρισμα να γίνει γνωστό, να γίνει κτήμα των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων στους τομείς της παραγωγής συνολικά.

Γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία, η ΕΑΣ Ξάνθης, να ενημερώσουν τα μέλη τους για τους τομείς και τα σημεία που τα ενδιαφέρουν.

Το πόρισμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για όλους διότι περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα του ιδιωτικού επιχειρείν αλλά και την Αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να ενδιαφερθεί για συνεργασίες σε τομείς που την ενδιαφέρουν και μπορεί να αξιοποιήσει.

Με λίγα λόγια, μπορούν να βοηθηθούν όλοι, αρκεί να ενεργήσουν συγκροτημένα, οργανωμένα και με διάθεση για δουλειά.

Γ.Δ.

 

Διαμαρτυριών συνέχεια

Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες της Περιφέρειάς μας για την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Θεωρούν, όχι αδικαιολόγητα, πως η απόφαση ν’ ανοίγουν στις δέκα η ώρα δεν έχει καμία σχέση με το κυκλοφοριακό πρόβλημα Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στις επαρχιακές πόλεις δεν υφίσταται συνωστισμός στα Αστικά λεωφορεία για να κινδυνεύουν από την διασπορά του ιού.

Ο νομοθέτης έβγαλε μια απόφαση έχοντας υπ’ όψιν τα μεγάλα αστικά κέντρα, αγνοώντας το τι ακριβώς συμβαίνει στις μικρές και μεσαίες επαρχιακές πόλεις.

Γ.Δ.

 

Διάκριση

Ξανθιώτικη επιτυχία όχι μόνον εντός αλλά και εκτός συνόρων. Διαβάστε λοιπόν τι ανακάλυψα για τον συμπολίτη Πέτρο Κονταρίδη και το γραφείο του.

«Το παλάτι της Κύπρου. Στη φάση της αποπεράτωσης είναι το “Limassol Arena”, το νέο σύγχρονο γήπεδο της Λεμεσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο έχει εμπλακεί το αρχιτεκτονικό γραφείο της οικογένειας Κονταρίδη από την Ξάνθη, που είχε εκπονήσει πριν από χρόνια και τη μελέτη για το γήπεδο στα Πηγάδια. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, διαμορφώθηκε η νέα είσοδος στο προπονητήριο και τα γραφεία της θρακικής ΠΑΕ, που σχεδίασε η αρχιτέκτων Τίνα Κονταρίδη. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει γίνει γνωστό, το νέο γήπεδο της κυπριακής πόλης θα μπορεί να φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες από το καλοκαίρι…»

Γ.Δ.

 

Αθλητικό

Μια και βρεθήκαμε σε δράση με αθλητικό περιεχόμενο, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για το εκτός έδρας γκολ στο Κύπελλο.

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι φίλαθλοι που δεν γνωρίζουν τις τελευταίες μέρες τι γίνεται με το σκορ των πρώτων αγώνων της φάσης των «16»  του Κυπέλλου, αν δηλαδή στις ρεβάνς μετράει το εκτός έδρας γκολ. Η προκήρυξη είναι σαφής: «Στην 6η, 7η και 8η φάση που οι αγώνες είναι διπλοί, για την ανάδειξη του νικητή (υπερ)ισχύει το εκτός έδρας γκολ και στην περίπτωση που υπάρξουν δύο όμοια αποτελέσματα, στον 2ο αγώνα ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν αναδειχθεί ο νικητής, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία των πέναλτι». Μπορεί η UEFA να το έχει καταργήσει στις διοργανώσεις της, ωστόσο μέχρι τώρα οι ομοσπονδίες δεν είναι υποχρεωμένες να καταργήσουν το εκτός έδρας γκολ στους εσωτερικούς αγώνες τους.

Γ.Δ.

 

Θλίψη

Η ευρύτερη συγγενική οικογένειά μας θρηνεί το θάνατο ενός μέλους της ηλικίας 60 χρόνων.

Οικογενειάρχης ο Βασίλης Διαφωνίδης με δύο παιδιά, εργαζόμενος ως πολιτικό προσωπικό στο Στρατό, αγνόησε την πανδημία του ιού, παρά τις εκκλήσεις συγγενών και φίλων.

Τελικά νόσησε, πήγε στο Νοσοκομείο μεν, αλλά έχασε τη μάχη κι έφυγε από κοντά μας και κυρίως από την οικογένειά του.

Ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος, απλός, καλοκάγαθος, καλός στην παρέα του και είχε μόνον φίλους.

Αγνόησε τον κίνδυνο κι αυτό ήταν το μοιραίο λάθος του που το πλήρωσε με τη ζωή του.

-Βασίλη, καλό ταξίδι.

Γ.Δ.

 

Μια θετική είδηση

Να κι ένα ευχάριστο νέο, ένα επιχειρηματικό, που ενδιαφέρει άμεσα την Ξάνθη μας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης, η γνωστή βορειοελλαδίτικη βιομηχανία Αλουμινίου ΑΛΟΥΜΙΛ, πρόκειται να επαναλειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της.

Οι πληροφορίες μιλούν για έργα συντήρησης που θα ξεκινήσουν στις εγκαταστάσεις από συνεργείο, διότι ο ιδιοκτήτης κ.Μυλωνάς όχι μόνο θα θέσει σε λειτουργία την μονάδα Ξάνθης, αλλά αυτή θα λειτουργεί σε 3 βάρδιες!

Έτσι, σύντομα θα γίνουν προσλήψεις παλαιών και νέων εργαζομένων.

Περισσότερα στοιχεία θα έχουμε σύντομα.

Γ.Δ.

 

Η ατυχία τους σπάει όλα τα κοντέρ…

Δεν φτάνει που κάποιοι παρότι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και λίγο πριν να κάνουν την τρίτη δόση είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν από κορωνοϊό, είχαν και δεύτερη ατυχία δηλαδή ν’  αρρωστήσουν στο….μεταίχμιο της αλλαγής των μέτρων! Για να εξηγήσουμε: Από την 1η  Δεκεμβρίου βγήκε νέα ΚΥΑ με εφαρμογή από την 2α Δεκεμβρίου ότι δεν αρκεί το θετικό  rapid για να περαστεί κάποιος στο σύστημα ότι νοσεί αλλά χρειάζεται και PCR. Αυτό όμως δεν έγινε ευρέως γνωστό ούτε καν στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα όσοι νόσησαν αυτό το διάστημα μετά την ισχύ των νέων μέτρων και δηλώθηκαν στο σύστημα μόνο με το rapid, όπως πριν τη 1 Δεκεμβρίου, το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει και δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης. Και το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν PCR στο μεσοδιάστημα ενώ νοσούν γιατί είτε μπορεί να βγουν αρνητικοί αν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα και αρνητικοποιηθούν είτε αν βγουν θετικοί θα πρέπει  επαναληφθεί η καραντίνα αφού τυπικά από εκείνη την ημέρα θα θεωρείται για το σύστημα ότι άρχισε η νόσηση. Και τώρα έχουν την ατυχία και να αρρωστήσουν και να περάσουν όλη αυτή την ταλαιπωρία αλλά και να μην μπορούν να βγάλουν και το πιστοποιητικό νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους δεν μιλάμε…Αν ήταν τόσο άτυχοι να νοσήσουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα δεν μπορούν ούτε καν να έχουν ένα πιστοποιητικό νόσησης που το απέκτησαν όχι από εμβόλιο αλλά από νόσηση!

Κάπως πρέπει να ρυθμιστούν αυτά τα θέματα γιατί υπάρχει ένα κενό για όσους βγήκαν θετικοί μετά τα νέα μέτρα.

Μ.Ξ.

 

Τρέχουν στους συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι  συμβολαιογράφοι. Η αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών και  η υποχρεωτικότητα της ταυτότητας κτηρίου από την νέα χρονιά όπως και τα νέα κίνητρα με το αφορολόγητο στα 800.000 ευρώ για ακίνητη περιουσία αλλά και σε χρήματα ανέβασαν στα ύψη το ενδιαφέρον για νέα συμβόλαια μεταβιβάσεων. Όμως αυτό το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο και όλη η διαδικασία μέχρι  να γίνει η συμβολαιακή πράξη τόσο χρονοβόρα γιατί μεσολαβούν χίλιες μύριες υπηρεσίες και έγγραφα που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιά. Οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν παράταση τουλάχιστον ένα τρίμηνο αλλά αντ’  αυτού το υπουργείο Οικονομικών τους έδωσε 15 μέρες την πρώτη φορά και άλλες 15 μέρες μετά. Φυσικά ούτε λόγος ότι μπορεί να επαρκεί αυτός ο χρόνος για να καλύψει όλο αυτό το ενδιαφέρον.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…