Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πέρασε με γκρίνια ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης

Πέρασε με γκρίνια ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης

0

Μ. Τσέπελης: «Δεν θα υποστείλουμε την σημαία. Δεν θα μικρύνουμε τα όνειρα των νέων μας»

 

Από τους 12 Θεούς του Ολύμπου στον …Μαυρογιαλούρο, οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

 

«Ιεραρχημένος, ορθολογικός, δίκαιος και στοχευμένος», ήταν οι χαρακτηρισμοί του δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη για τον προϋπολογισμό του 2022, και την εισήγησή του στην ειδική συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Την άποψή του δεν συμμερίστηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που τον καταψήφισαν για διάφορους λόγους, επιχειρηματολογώντας κατά τις τοποθετήσεις τους.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Έμφαση στους νέους και το τοπικό επιχειρείν»

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στον προϋπολογισμό  είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ένας προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στην δύσκολη εποχή που διανύουμε αλλά παρόλα αυτά: «Δεν θα υποστείλουμε την σημαία», τόνισε εμφατικά. Πρόσθεσε δε ότι ο προϋπολογισμός δίνει έμφαση στην στήριξη του τοπικού  επιχειρείν με διάφορες δράσεις καθώς και την νέα γενιά: «Υποστηρίζουμε αυτό το κύτταρο οικονομίας. Δίνουμε έμφαση στην νέα γενιά. Δεν θα μικρύνουμε τα όνειρα των νέων μας. Αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου μας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με γνώμονα την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό, με σύνεση και οικονομική πειθαρχία. Προτάσσουμε την κοινωνική μέριμνα, την  αισθητική,  την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την αναβάθμιση των σχολείων, των αθλητικών χώρων, την εξοικονόμηση ενέργειας», κατέληξε.

Στα 59 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2022 – Περίπου στα 70% η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2021

Από τις ερωτο – απαντήσεις σ’ ότι αφορά τα αριθμητικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού έγιναν γνωστά τα εξής: Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι 59 εκ. ευρώ κατά 7 εκ. ευρώ αυξημένος από τον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος έκλεισε με πραγματική υλοποίηση κοντά στο 70%, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μ. Φανουράκης. Επίσης το σύνολο των μελετών είναι 1,7 εκ. ευρώ (ενώ πέρσι στα 3,5 εκ. ευρώ) και ότι τα ανείσπρακτα έχουν φτάσει στα 6 εκ. ευρώ, ενώ για το 2021 ανέρχονται στο 1 εκ. ευρώ που όμως ακόμη δεν έχουν βεβαιωθεί. Σ’ ότι αφορά τις επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα είναι: Στα ίδια επίπεδα για το δημοτικό ραδιόφωνο δηλαδή στις 180.000 ευρώ , για το Κέντρο πολιτισμού 300.000 ευρώ επιπλέον και το Κέντρο κοινωνικής προστασίας 200.000 επιπλέον.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τέθηκε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας τόσο από τον κ. Μελισσόπουλο όσο και τον κ. Λύρατζη καθώς το σχέδιο του προϋπολογισμού εστάλη στο Παρατηρητήριο στις 21/12 και δεν έχει έρθει έγκριση όπως επίσης και ότι ο νόμος αναφέρει ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στους ΟΤΑ και να υπάρχει απάντηση από το Παρατηρητήριο. Επί αυτών ζητήθηκε η άποψη του νομικού κ. Θωμά Ξανθόπουλου ο οποίος αποφάνθηκε πως  η γνώμη του Παρατηρητήριου δεν είναι δεσμευτική και πως μπορεί να γίνει η ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς την σύμφωνη γνώμη του όπως επίσης και ότι  η ημερομηνία είναι ενδεικτική.

Τοποθετήσεις: Από τους 12 Θεούς του Ολύμπου στον …Μαυρογιαλούρο!

Παρουσιάζουμε τις πιο ενδεικτικές ατάκες από τις τοποθετήσει των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Δημαρχόπουλος: «Ο προϋπολογισμός παρότι είναι αυξημένος έχει έλλειμμα έκφρασης των στόχων και των σκοπών που θα έπρεπε να αποτυπώνονται σε έναν προϋπολογισμό. Απουσία ενός αξιόπιστου στρατηγικού σχεδιασμού για τον δήμο που θα αποκαλύπτει σε ποιους τομείς θα δοθεί προσοχή ώστε να αποφεύγουμε γενικότητες και αποσπασματικές προσεγγίσεις. Υπάρχει διαφορετική αισθητική και κουλτούρα και πολιτική φιλοσοφία μεταξύ μας. Συμπεριφέρεστε κάτι σαν τους 12 Θεούς του Ολύμπου…»

 

 

Μελισσόπουλος: «Στα έσοδα έχετε  63% εκτέλεση και απορροφητικότητα… με το ζόρι πιάνεται τη βάση. 15 εκ ευρώ χρηματικό υπόλοιπο, αυτό σημαίνει ότι  δεν κάνατε ούτε έργα της προκοπής. Από 3,5 εκ. ευρώ οι μελέτες πήγαν στο 1,7 . Δεν έχετε έργα και ώριμες μελέτες. Είστε απλοί παρατηρητές τον εξελίξεων. Είναι ένας προϋπολογισμός φτωχός  και μίζερος,  για γέλια και για κλάματα.  Δεν είναι μεταρρυθμιστικός, δεν είναι αναπτυξιακός και κοινωνικά δίκαιος

Χατζηθεοδώρου προς Δήμαρχο: «Εφαρμόζετε τακτικές Μαυρογιαλούρου.  Γιατί μας πάτε τόσο πίσω; Είστε επικίνδυνοι, μας κουνάτε το δάκτυλο, μας απειλείτε, δε σας φοβόμαστε

Τσέπελης εμφανώς εκνευρισμένος:  «Ξεφεύγεις, να μαζέψεις το στόμα σου εδώ, δεν είναι κόμμα, κάνεις κομματική πολιτική, εδώ τι είσαι γενικός γραμματέας ή δημοτικός σύμβουλος;

 

Λύρατζης : «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απαράδεκτος. Είναι μια διαχείριση των χρημάτων. Στήριξη στους κολλητούς και συνέδρια. Είναι τα συνέδρια που φέρνουμε εδώ ανάπτυξη; Το επιχειρείν δεν είναι να ξοδεύεις δημόσιο χρήμα αλλά να φέρνεις επενδύσεις».

 

 

 

Φανουράκης: « Είναι ένας αληθινός προϋπολογισμός ο οποίος, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες αντιμετωπίζει τα σύγχρονα προβλήματα και διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…