Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ουρές στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις ακινήτων

Ουρές στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι συμβολαιογράφοι – Ζητούν παράταση 3 μήνες και το υπουργείο τους έδωσε μόλις έναν!

 

Η αύξηση των αντικειμενικών και η υποχρεωτικότητα της ταυτότητας ακινήτου από το 2022 εκτόξευσαν το ενδιαφέρον

 

 

Τρέχουν και…δεν φτάνουν οι συμβολαιογράφοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να καλύψουν το έντονο ενδιαφέρον για συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων πριν εκπνεύσει το 2021. Ουρές κάνουν στα συμβολαιογραφεία, ενώ τα τηλέφωνα δεν παύουν να χτυπούν από πολίτες που θέλουν να πληροφορηθούν τι δικαιολογητικά απαιτούνται. Την ίδια στιγμή οι συμβολαιογράφοι  εκτιμούν ότι είναι ανέφικτο να καλύψουν τις απαιτήσεις γιατί ο χρόνος είναι ελάχιστος αλλά και δεν εξαρτάται απ’ αυτούς καθώς εμπλέκονται μια σειρά από υπηρεσίες και φορείς που πρέπει να κινηθούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Και είναι γνωστό πως κινούνται οι δημόσιες υπηρεσίες στην έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων!

Οι λόγοι που εκτόξευσαν τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης εξηγεί τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών για τις μεταβιβάσεις που κινείται σε υπερδιπλάσια ποσοστά από κάθε άλλη χρονική συγκυρία: «Έχουμε αφόρητη πίεση και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Οι λόγοι που αναζωπύρωσαν και σε τέτοιο βαθμό μάλιστα το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις και ειδικά τώρα πριν το τέλος του έτους είναι οι εξής. Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που σε κάποιες περιοχές είναι υπερβολικές, όπως στην Αττική αλλά και σε τουριστικές περιοχές. Στην περιφέρεια είναι πιο ήπια τα πράγματα αλλά και πάλι έχουμε αύξηση 10 – 20%. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις 1/1/2022 είναι πλέον υποχρεωτική για κάθε μεταβίβαση ακινήτου η ηλεκτρονική τους ταυτότητα που έχει μια διαδικασία και κόστος, είναι δύο πολύ σημαντικοί λόγοι που εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Να προλάβουν πριν την αύξηση των αντικειμενικών και πριν την υποχρεωτικότητα της ταυτότητας ακινήτου. Επίσης ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος είναι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που θέσπισε η κυβέρνηση, δίνοντας ένα μεγάλο κίνητρο να περάσουν περιουσίες στην νέα γενιά. Αυτό είναι θετικό κίνητρο αλλά υπάρχουν κάποια αντικίνητρα που αν δεν ληφθούν υπόψιν μπορεί τελικά να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν παράταση 3 μήνες και το υπουργείο τους έδωσε μόλις έναν!

Ειδικότερα ο κ. Τερζίδης επεξήγησε ότι τα αντικίνητρα προέρχονται από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι «φορτωμένη» με τόσα πιστοποιητικά και έγγραφα και εμπλέκονται άλλες υπηρεσίες για την έκδοσή τους ώστε όλη αυτή η γραφειοκρατία αποδυναμώνει το εγχείρημα.: «Χρειάζεται χρόνος για  να συλλεχθούν όλα αυτά τα δικαιολογητικά από τις υπηρεσίες που είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν  μεταβιβάσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Ζητήσαμε παράταση τουλάχιστον ένα τρίμηνο για τις αντικειμενικές και για την ταυτότητα ακινήτων και μας δόθηκε ένα 15νθήμερο στην αρχή και στη συνέχεια έως 31 Ιανουαρίου. Είναι ελάχιστος ο χρόνος  για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Μεσολαβούν και οι γιορτές με ότι σημαίνει αυτό για την έκδοση πιστοποιητικών από τις δημόσιες υπηρεσίες. Χρειάζονται και ανανέωση πιστοποιητικών όπως Τέλος ακινήτων ΕΝΦΙΑ. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και δεν βλέπουμε τον λόγο. Θεωρούμε ότι αδικεί πραγματικά την προσπάθεια και τον στόχο που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Να δοθούν δηλαδή κίνητρα και εφόδια στην νέα γενιά», καταλήγει ο κ. Τερζίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…