Δύο προγράμματα 6 και 12 ωρών στην Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες υλοποιεί το επόμενο διάστημα ο ΕΣ Ξάνθης
Βασικές πληροφορίες από τον διασώστη-εκπαιδευτή εκπαιδευτών του ΕΣ Ζεκή Μεμέτ Αλή
Μία ακόμη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες πραγματοποίησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Παράρτημα της Ξάνθης το Σάββατο,18/12.Σημειωτέον πως από Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020 θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε 1η Παρασκευή – Σάββατο ή Σάββατο – Κυριακή του μήνα. Στην απόπειρα «επαφής» με το περιεχόμενο και τις αρχές του προγράμματος ο Διασώστης-Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,Ζεκή Μεμέτ Αλή «ξετύλιξε» στο «Ε» τη δομή και τη γενικότερη διάρθρωση τέτοιων προγραμμάτων.
6ωρο και 12ωρο πρόγραμμα πρώτων βοηθειών
Ειδικότερα, ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή αναφερόμενος στην περίπτωση της Ξάνθης, σημείωσε:
«Σήμερα, εδώ στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιείται μία εκπαίδευση πολιτών. Λόγος γίνεται για δύο προγράμματα. Το ένα έχει να κάνει με έξι ώρες εκπαίδευσης του πολίτη που δίνει μία πιστοποίηση 5ετίας με εγγύηση ISO. Χαρακτηριστικά, απασχολούν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ο αυτόματος εξωτερικός απινιδιστής ,στην προσπάθεια του δήμου να ενισχύσει τους αθλητικούς χώρους της Ξάνθης και όχι μόνο. Επιπροσθέτως, συνεπικουρείται η εκπαίδευση πολιτών, αθλητικών συλλόγων με απώτερο σκοπό να επαναφέρουν μία ανθρώπινη ζωή, διαφορετικά να τη διατηρήσουν μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το 12ωρο,και σχετίζεται γενικότερα με τις πρώτες βοήθειες ,δίνει και αυτό την πιστοποίηση ISO.Από εκεί και πέρα αν ο πολίτης θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποβάλει αίτηση για να γίνει εθελοντής-Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
Λίγα λόγια για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες»
Το πρόγραμμα εκπαίδευση πολιτών «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» διάρκειας 12 ωρών (2 ημέρες) υλοποιείται από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με ειδικότητα «Εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών και CPR/AED» του Τμήματος Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε οργανωμένους φορείς (συλλόγους, σωματεία, προσωπικό εταιρειών και εργοστασίων κ.λ.π.) όσο και σε μεμονωμένους πολίτες.Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το 1998 και μετά την τελευταία του αναθεώρηση το 2017 αποτελείται από 5 ενότητες, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης. Η επιτυχής παρακολούθηση του συνόλου του προγράμματος εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση του εκπαιδευόμενου.
Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών
1.Καρδιοαναπανυστική Αναζωογόνηση
2.Αιμορραγίες και Τραύματα
3.Επείγοντα Περιστατικά
4.Αξιολόγηση
Σκοπός είναι οι πολίτες να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Χρύσα Κιατίπη