Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μπάζει νερά» η αντιπλημμυρική προστασία σε Νέστο και Βιστονίδα

«Μπάζει νερά» η αντιπλημμυρική προστασία σε Νέστο και Βιστονίδα

0

Έσπασε το ανάχωμα στον Νέστο – «Όλα υπό έλεγχο», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης. Υπερχείλιση Νέστου κοντά στην Σταυρούπολη

 

«Φούσκωσε» η Βιστονίδα  – Έσπασαν 4 – 5 πόρτες του Αλιευτικού συνεταιρισμού – Έφυγαν χέλια, κέφαλοι και καβούρια – Αντιπλημμυρικό ζητούν οι αλιείς

 

 

Την επιτακτική ανάγκη για δύο νέα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε Ξάνθης αναδεικνύει η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου. Τα πιο αδύνατα σημεία του νομού μας, απ’ τα οποία «μπάζει» η αντιπλημμυρική προστασία είναι ο Νέστος και συγκεκριμένα στα αναχώματα που βρίσκονται στο ύψος της Ηλιόπετρας και των Τοξοτών και η Βιστονίδα που φούσκωσε από τα νερά των ποταμών (Κοσύνθου  και παραποτάμων) και τις φερτές ύλες και κινδυνεύει να πλημμυρίσει το Πόρτο Λάγος αναμοχλεύοντας μνήμες από τις πλημμύρες του 2005.

Έσπασε το ανάχωμα στον Νέστο – «Όλα υπό έλεγχο», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Ο μεγάλος όγκος της βροχής προκάλεσε και μεγαλύτερη ροή νερών στον Νέστο από το φράγμα της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού και είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το βράδυ της Κυριακής το ανάχωμα σε δύο σημεία. Στους Τοξότες και στο ύψος της Ηλιόπετρας. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης έκανε αυτοψία στα σημεία και επέβλεπε τις εργασίες μπαζώματος με JCB της Π. Ε. Ξάνθης και του δήμου Τοπείρου. Μιλώντας στο «Ε» δήλωσε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως δεν  συντρέχει κίνδυνος για εγκαταστάσεις ή ανθρώπους. Την ανάγκη για αντιπλημμυρικό έργο τονίζει με επιστολή προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης από την περιφερειακή Σύνθεση κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ: « Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ άφησε τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος του Θεού και χωρίς καμία μέριμνα για αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει του φετινού χειμώνα.

Ήδη από τις 29 Ιανουαρίου 2021, η παράταξη μας είχε επισημάνει την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στα αναχώματα του Νέστου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά ο Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του είχαν κλειστά αυτιά, όπως πάντα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Υπερχείλιση Νέστου κοντά στην Σταυρούπολη

Υπερχείλιση Νέστου προκλήθηκε και κοντά στην Σταυρούπολη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις ιδιώτη που εκτρέφει άλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα ζώα απομακρύνθηκαν έγκαιρα και δεν τέθηκαν σε κίνδυνο.

Πτώσεις δέντρων από τους δυνατούς ανέμου στην Σταυρούπολη – Χωρίς ρεύμα η περιοχή την Κυριακή

Δυνατοί άνεμοι έπνεαν στην περιοχή της Δημοτικής Σταυρούπολης. Δέντρα  και κλαδιά έπεσαν πάνω στο αερόβιο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι οι  οικισμοί της  Σταυρούπολης, του Δαφνώνα, του  Καρυόφυτου, του Λειβαδίτη και του Δασικού Χωριού. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης κλιμάκιο της ΔΕΗ αποκατέστησε σε πολύ σύντομο χρόνο τη βλάβη δουλεύοντας υπό αντίξοες συνθήκες σε δύσβατα σημεία με αποτέλεσμα να  επανέλθει η ηλεκτροδότηση σ’ όλη την περιοχή πλην του Δασικού χωριού. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης στο Δασικό Χωριό τα καλύμματα ήταν γεμάτα στο Σάββατο χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οι εκδρομείς αποχώρησαν την Κυριακή που ήταν καλός ο καιρός.

«Φούσκωσε» η Βιστονίδα  – Έσπασαν 4 – 5 πόρτες του Αλιευτικού συνεταιρισμού – Έφυγαν χέλια, κέφαλοι και καβούρια – Αντιπλημμυρικό ζητούν οι αλιείς

Όλη νύχτα στο πόδι ήταν τα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού βλέποντας την στάθμη της λίμνης να φουσκώνει επικίνδυνα και από την πίεση να σπάνε οι «πόρτες» και να φεύγουν προς την θάλασσα κέφαλοι, καβούρια, χέλια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αλιευτικού κ. Γιώργος Γκίλης: «Πάθαμε ζημιά αλλά αυτό που είναι το ζητούμενο είναι μήπως ξαναζήσουμε τις πλημμύρες του Πόρτο Λάγος του 2005. Τότε που βούλιαξε το χωριό. Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να κάνει ένα αντιπλημμυρικό έργο στο μικρό λιμανάκι πίσω από τον εκχειλιστήρα. Είναι απαραίτητο γιατί το Πόρτο Λάγος είναι κάτω από την λίμνη και όταν φουσκώνει μπορεί να πνίξει το χωριό. Έσπασαν 4 – 5 πόρτες. Κι εμείς όσες μπορούμε ανοίξουμε αλλά τώρα που έπιασε βοριάς είναι πιο επικίνδυνα γιατί η θάλασσα τραβάει τη λίμνη».

Κόσυνθος βράδυ Σαββάτου…

 

Φούσκωσε ο Κόσυνθος – 60 – 70 χιλιοστά νερού στην Ξάνθη

Η έντονη βροχόπτωση ανέβασε τη στάθμη των νερών στον Κόσυνθο χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Μέσα στην πόλη της Ξάνθης έπεσαν 60 – 70 κυβικά νερό και πλημμύρησαν κάποια φρεάτια. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης συνεργεία της ΔΕΥΑΞ αποκατέστησαν το πρόβλημα. Ιδιαίτερα άσχημη ήταν η εικόνα στο οδικό δίκτυο μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα στα σημεία που γίνονται εργασίες λόγω των εργασιών για τη διέλευση του φυσικού αερίου. Η κακοκαιρία επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση. Συνεργείο της ΔΕΔΑ έκανε επιχωματώσεις προκειμένου να περιορίσει το πρόβλημα.

Εικόνα καταστροφής στο παραλιακό οδικό δίκτυο του δήμου Αβδήρων

Κατολισθήσεις στα ορεινά του δήμου Μύκης – Ζημιές στο οδικό δίκτυο στην ακτογραμμή Πόρτο Μόλο – Μάνδρας

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και τον δήμο Μύκης με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες κατολισθήσεις στο Εθνικό δίκτυο 55 και 14. Συνεργείο της Π. Ε. Ξάνθης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική απομάκρυναν τις πέτρες και άνοιξαν τους δρόμους. Καταστροφές προκλήθηκαν στο οδόστρωμα του οδικού δικτύου της ακτογραμμής Πόρτο Μόλος έως Μάνδρας από τα κύματα και τα φερτά υλικά, διαβρώνοντας και καταστρέφοντας το οδόστρωμα.

Συντονιστικό το πρωί του Σαββάτου στην Π. Ε. Ξάνθης για την διαχείριση της κατάστασης

Για πρώτη φορά τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος του 2020 που προβλέπει την διαχείριση αντίστοιχων φαινομένων από την Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας απ’ όπου δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών. Στο συντονιστικό συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, εκπρόσωποι των δήμων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Να σημειώσουμε ότι το πρωί του Σαββάτου πολλοί πολίτες έλαβαν το έκτακτο προειδοποιητικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …