Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μήνυμα «Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά» από τη χιονισμένηκορυφή του Τσαλ

Μήνυμα «Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά» από τη χιονισμένηκορυφή του Τσαλ

0

Την κυριακάτικη ανάβαση αφιέρωσε στη Διεθνή Ημέρα Βουνού ο ΕΟΣ Ξάνθης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Αχλαδόβουνο

 

Την κυριακάτικη ανάβαση της 19ης Δεκεμβρίου στο Αχλαδόβουνο ή Τσαλ ο ΕΟΣ Ξάνθης αφιέρωσε στη Διεθνή Ημέρα Βουνού, στέλνοντας από ψηλά μήνυμα κατά των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ειδικά για την περίπτωση του Τσαλ, ο ΕΟΣ σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε, «όπως είναι γνωστό, το Αχλαδόβουνο έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των εταιριών που θέλουν να ¨σώσουν τον πλανήτη¨. Μετά την απόρριψη προηγούμενων αιτήσεων, το Δεκέμβρη του 2020, υποβλήθηκε αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της εταιρίας AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (θυγατρικής της AIRENERGY…όπως και στις αιτήσεις για το Λειβαδίτη) για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο. Στις αρχές Ιουλίου 2021, στον ανανεωμένο χάρτη της ΡΑΕ, η αίτηση αυτή απορρίφτηκε.

Αμέσως όμως εμφανίστηκε μια νέα αίτηση για την ίδια ακριβώς περιοχή, αυτή τη φορά από την εταιρία ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ_ΠΑΝΙΔΗΣ_Μ.Ι.Κ.Ε.  Η νέα αίτηση ζητά αδειδότηση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 55 MW με τοποθέτηση 10 επίσης τεράστιων ανεμογεννητριών παρόμοιου ύψους. Το περίεργο είναι αυτή η αίτηση κατατέθηκε στις 10/6/2021, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η απόφαση για την απόρριψη της προηγούμενης! Η εξήγηση είναι απλή. Σε ισολογισμό της AIRENERGY υπογράφει σαν λογιστής της εταιρίας ο… (τι σύμπτωση!) κύριος Παναγιώτης Πανίδης. Ο ΕΟΣ Ξάνθης, όπως και ο Δήμος Ξάνθης αλλά και άλλοι σύλλογοι, έχουν καταθέσει ένσταση στη ΡΑΕ για τη νέα αίτηση προσπαθώντας να σώσουν το όμορφο- και σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο- βουνό της Ξάνθης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…