Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μετρημένοι στα δάκτυλα οι εκδρομείς των γιορτών στην Ξάνθη

Μετρημένοι στα δάκτυλα οι εκδρομείς των γιορτών στην Ξάνθη

0

Άδεια τα δωμάτια των καταλυμάτων και των ξενοδοχείων  – Ο κορωνοϊός ισοπέδωσε κάθε προσπάθεια τουριστικής κίνησης

 

Ξανθιώτες σε καταναλωτικές εκδρομές στην Τουρκία – Αγοράζουν έπιπλα και χαλιά

 

Μαύρα Χριστούγεννα σε λευκό φόντο κάνουν οι ξενοδόχοι των ορεινών καταλυμάτων του νομού μας αφού μετρημένοι στα δάκτυλα είναι αυτοί που επέλεξαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων την ορεινή Ξάνθη. Την ίδια στιγμή που άλλοι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Ζαγοροχώρια ή το Πήλιο έχουν πληρότητα η Ξάνθη παραμένει στα αζήτητα!

Χωρίς επισκέπτες και φέτος τις γιορτές

100 κλίνες που αντιστοιχούν σε 8 – 9 καταλύματα διαθέτει η ορεινή Ξάνθη και αυτά δεν κατάφεραν να γεμίσουν για τις γιορτές. Μόνο το Δασικό χωριό είχε πληρότητα και κάποια άλλα για ένα διήμερο: «Η τουριστική εικόνα του νομού μας αυτή την περίοδο είναι πολύ κακή. Σποραδικά έχουμε κάποιους επισκέπτες. Άδεια παραμένουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων μας τόσο στα ορεινά όσο και μέσα στην πόλη. Είμαστε σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας σε σχέση με τον 2019», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης ο Απόστολος Αγκόρτζας. Συνεχίζοντας ο κ. Αγκόρτζας αναφέρει πως γενικότερα η Ξάνθη δεν ήταν ποτέ πολύ δημοφιλής Χριστουγεννιάτικος προορισμός παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για χειμερινό τουρισμό καθώς επίσης και  αρκετές κλίνες ωστόσο ο κορωνοϊός ισοπέδωσε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού τα δύο τελευταία χρόνια: «Εκδρομές δεν γίνονται με γκρουπ λόγω κορωνοϊού μόνο κάποιοι μεμονωμένοι έρχονται οδικώς και κάποιοι από  Τουρκία. Οι Βούλγαροι ποτέ δεν μας επέλεγαν τον χειμώνα πόσο μάλλον τώρα», καταλήγει ο κ. Αγκόρτζας.

Ξανθιώτες σε καταναλωτικές εκδρομές στην Τουρκία – Αγοράζουν έπιπλα και χαλιά

Την ίδια στιγμή όμως πολλοί Θρακιώτες μεταξύ τους και αρκετοί Θρακιώτες κάνουν εκδρομές στην Τουρκία και κυρίως σε Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη όχι για τουριστικούς λόγους αλλά για καταναλωτικούς. Όπως αναφέρει ο κ. Αγκόρτζας πιο πολύ αγοράζουν έπιπλα , χαλιά και ρούχα γιατί έχουν πέσει πολύ οι τιμές

Ο λόγος της έξαρσης του φαινομένου, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Spiegel: “Βούλγαροι και Έλληνες χρησιμοποιούν την Τουρκία ως παράδεισο ευκαιριών για ψώνια

Είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του Spiegel, το οποίο παρατηρεί πως “παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, η τουρκική λίρα έχει μόνο ελαφρώς σταθεροποιηθεί. Άνθρωποι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνά στη γειτονική χώρα”.

Το δημοσίευμα γράφει: “Ο Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ulus bazaar στην Αδριανούπολη, δήλωσε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πάρκινγκ είναι γεμάτα βουλγαρικά αυτοκίνητα. Είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πινακίδες από την Αδριανούπολη ή την Κωνσταντινούπολη, είπε. ‘Αγοράζουν σαν τρελοί χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν’, δήλωσε, περιγράφοντας την κατάσταση…

Και άνθρωποι από τη γειτονική Ελλάδα ανταλλάσσουν ευρώ με λίρες. Μια πελάτισσα μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως ήταν χαρούμενη που μπόρεσε να αγοράσει δώρα για την οικογένειά της και τον εαυτό της. Ενώ Βούλγαροι και Έλληνες πελάτες πολιορκούν τα καταστήματα στην Αδριανούπολη, οι άνθρωποι στην Τουρκία καταλαβαίνουν με πόνο την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Μερικές φορές περιμένουν μέσα στο κρύο σε μεγάλες ουρές για ψωμί”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…