Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταργήθηκαν οι δύο φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του Έβρου

Καταργήθηκαν οι δύο φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του Έβρου

0

Αποφάσεις για την κατάργηση επτά Φ.Δ. ελήφθησαν εν μέσω Χριστουγέννων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος

Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ. Φάμελλος: «το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται»

Απόφαση αναστολής λειτουργίας για επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Οι σχετικές αποφάσεις αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.

Οι σχετικές αποφάσεις για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα.

Οι φορείς που καταργούνται

-Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

-Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

-Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

-Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

-Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

-Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

-Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάργηση των φορέων σημαίνει ότι:

– Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».

– Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.

– Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

«Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020» συμπλήρωσεο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι με τις πρώτες επτά αλλά και τις επόμενες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για την κατάργηση φορέων «το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…