Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…» στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…» στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

0

Δύο παραστάσεις το σαββατοκύριακο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζει το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 9.00 το βράδυ, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, το έργο του Χάρη Μιχαλόπουλου «Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…».

Υπόθεση

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα.Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους; Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή; Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού; Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Παπάζογλου, Κατερίνα Συμεωνίδου

Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη

Ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου

Πληροφορίες

Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ

θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

Λόγω των ειδικών συνθηκών, η αγορά εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα ticketservices.gr.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Ηλίας Φουντούλης και ο Άγγελος Σπηλιόπουλος έρχονται στην Ξάνθη με την παράσταση «Τόσο Όσο»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Nostos Live Όταν ο Άγγελος και ο Ηλίας γνωρίστηκαν, ήταν Τρίτη …