Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ιδρύεται αυτόνομο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας

Ιδρύεται αυτόνομο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας

0

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε  η αξιοποίηση Οργανισμού Εσωτερικής λειτουργίας

 

Κραυγή αγωνίας για το υψηλό ποσοστό θανάτων στο νομό μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης  

 

Η κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας για την καθημερινή απώλεια ζωών συμπολιτών μας, η ανησυχία για την κατάσταση στο νοσοκομείο και η κλειστή ΜΕΘ, μεταφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης από τον Γιώργο Χατζηθεοδώρου, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη». Ο κ. Χατζηθεοδώρου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση, ζητώντας να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το δήμο και όλους τους φορείς. Στην άποψή του υπερθεμάτισε και ο Πασχάλης Λύρατζης. Να σημειώσουμε ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββας Μελισσόπουλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων για θέματα του δήμου, καθώς και όλη η παράταξη «Δήμος Πρότυπο».

Κραυγή αγωνίας για το υψηλό ποσοστό θανάτων στο νομό μας

Χατζηθεοδώρου: «Ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές …καθημερινά πεθαίνουν συμπολίτες μας, με ΜΕΘ κλειστή και μία δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν γιατροί που ακούμε από την διοίκηση,  εφησυχασμένη στην καρέκλα της… Αν δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων να παραιτηθεί.

Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να δοθούν τα κίνητρα για να έρθουν γιατροί,. Δεν μπορούμε να έχουμε απλήρωτους γιατρούς. Να πάρουμε πρωτοβουλία. Κατάντησαν το νοσοκομείο εμβολιαστικό κέντρο, έκλεισαν το Κ.Υ Αβδήρων και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Κι αυτοί οι λίγοι γιατροί στο νοσοκομείο ετοιμάζονται να φύγουν. Είμαστε απροστάτευτοι, θα το ανεχτούμε ακόμα; Γνωρίζουμε πόσοι πέθαναν στο νοσοκομείο; Κανείς δεν λέει τίποτε. Χρειαζόμαστε συντονισμένες προσπάθειες. Η υγεία δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης.

Ζητώ μαζί με τον Μητροπολίτη, τους βουλευτές, τους δημάρχους, να  πάρουμε πρωτοβουλίες να λύσουμε το πρόβλημα του νοσοκομείου μας», κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδώρου.

Ο κ. Λύρατζης υπερθεμάτισε θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της γεννήτριας οξυγόνου που δεν λειτουργεί: «Είμαστε σ’  έναν αόρατο πόλεμο χωρίς όπλα . Η Μονάδα οξυγόνου  γιατί δεν λειτουργεί; Δώσαμε χρήματα για να λειτουργήσει. Έχουμε ασθενείς που πεθαίνουν σε καρέκλες. Και εσείς το μόνο που ξέρετε είναι να αγοράζετε οικόπεδα. Θα πρέπει να κατεβούμε όλοι μαζί κάτω, να πιέσουμε. Όχι ευχολόγια πια…

Να ενωθούμε όλοι μαζί. Ο κόσμος θα πεθαίνει. Δεν πεθαίνουν αυτοί που είναι κοντά στην εξουσία, βουλευτές, δήμαρχοι, γιατί γι αυτούς έχει ΜΕΘ».

Λύρατζης: «Μηχανάκια πέφτουν στις λακκούβες από το φυσικό αέριο…Θα θρηνήσουμε θύματα»

Ο κ. Λύρατζης έθιξε επίσης και ένα άλλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί  τους Ξανθιώτες και αφορά τις λακκούβες από τις εργασίες των συνεργείων για το φυσικό αέριο. Τόνισε την ανάγκη να παρέμβει ο δήμος να πιέσει τους εργολάβους να κλείνουν τις λακκούβες γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων ιδιαίτερα στα δίκυκλα: «Ο δήμος οφείλει να γνωρίζει αν κλείνουν τις λακκούβες… θα σκοτωθεί κόσμος. Αν περιμένουμε να καλοκαιριάσει για να γίνει άσφαλτος…θα θρηνήσουμε θύματα. Τα  μηχανάκια πέφτουν μέσα…Πρέπει να καταλήξουμε στον εισαγγελέα για να ιδρώσει το αυτί σας;».

Τροποποίηση Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας Δήμου Ξάνθης

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη που ήταν το κυρίαρχο της συνεδρίασης αφορούσε  την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ξάνθης. Κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης ανέφερε πως έχει συσταθεί διαπαραταξιακή ομάδα για την αλλαγή του Οργανισμού και πως μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρώσει το έργο της αφού αξιολογήσει τις προτάσεις των υπηρεσιών και κάνει διαβούλευση. Αυτή η τροποποίηση αφορά τρεις αλλαγές που είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με διατάξεις που ισχύουν από  2018 και 2017. Πρόκειται για την ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου και διαχωρισμό του Τμήματος Εσόδων και Ταμείου. Την ένστασή του εξέφρασε ο κ. Λύρατζης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για  αλλαγή του Οργανισμού και απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (21 ψήφων) ενώ καταψήφισε το θέμα λέγοντας πως θα κάνει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη. Η νομικός κα Χατζηιλιάδου που ρωτήθηκε σημείωσε πως αρκεί η απλή πλειοψηφία και πως έτσι κι αλλιώς θα περάσει από την Αποκεντρωμένη εφόσον αφορά διοικητική λειτουργία. Κατά  ψήφισε και η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη»,  υποστηρίζοντας ότι «είναι προχειρότητα και ότι όλα γίνονται την τελευταία στιγμή και στο πόδι».

Το θέμα εγκρίθηκε με 16 υπέρ,  8 λευκά, 2 κατά, την δεύτερη ψηφοφορία καθώς η πρώτη αμφισβητήθηκε ως προς την ψήφο του συμβούλου Α. Θεοδωρίδη από τον κ. Νίκο Ανταμπούφη και ο πρόεδρος κ. Μπούτος επανέλαβε την ψηφοφορία. Σ’ ότι αφορά τον κ. Θεοδωρίδη την δεύτερη φορά δεν ήταν εκεί για να ψηφίσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …