Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η πρόταση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ για την κατανομή των βοσκοτόπων

Η πρόταση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ για την κατανομή των βοσκοτόπων

0

Ζητούν τη συνδρομή του περιφερειάρχη για να προωθήσει αρμοδίως τις προτάσεις τους για τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ

Με επιστολή προς τον περιφερειάρχη και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση των προβλημάτων τους, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ γνωστοποιούν την πρότασή τους για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ μέσω των εκπροσώπων τους καλούν τον περιφερειάρχη να προωθήσει αρμοδίως τις θέσεις τους και επαναλαμβάνουν την θέση τους για» σκανδαλώδη και μονομερή κατανομή των κονδυλίων του αποθέματος στην Κρήτη, σε ποσοστό 83.3% του συνολικού ποσού για βοσκοτοπικά δικαιώματα Ε.Α. (ΠΕ1) βασικής ενίσχυσης της χώρας (28.483.970 ευρώ από τα 34.179.913 ευρώ), για το έτος 2020».

Επισημαίνουν δε ότι, «οι παρεμβάσεις (ΥΠΠΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ) δε χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος, που είναι η ενεργοποίηση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (ΠΕ1) χωρίς ζωικό κεφάλαιο και οι υπέρογκα μεγάλες και ψευδείς δηλώσεις ζώων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.  Δεν είδαμε καμία παρέμβαση προς την κατάργηση του συγκεκριμένου κανονισμού, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ώστε τα κονδύλια του εθνικού αποθέματος να μην καταλήγουν στα χέρια των αεριτζήδων» και προσθέτουν: «είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συνέχιση εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» στην κατανομή των βοσκοτόπων, με μοχλό αυτών των ανισοτήτων, τον προκλητικά αντιεπιστημονικό τρόπο υπολογισμού της πυκνότητας βόσκησης στις Χ.Ε. αλλά και στη συνέχιση της ενεργοποίησης βοσκοτοπικών δικαιωμάτων με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, χωρίς ζωικό κεφάλαιο ή χωρίς το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο που απαιτείται, στην κατανομή των αντίστοιχων δημοσίων βοσκοτόπων. Ζητάμε την άμεση κατάργηση της διαφορετικής πυκνότητας βόσκησης, ανάμεσα στις Χ.Ε. της χώρας, εκτός ειδικών εξαιρέσεων».

Στη σχετική ΚΥΑ για το εθνικό απόθεμα οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ αποτυπώνουν συγκεκριμένα τις προτάσεις τους μεταξύ των οποίων είναι: να κοινοποιούνται και στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, για περαιτέρω έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος οι ιδιωτικές εκτάσεις βοσκοτόπων και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μέσω των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ, υπερβολική αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε συγκεκριμένες περιοχές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, να προχωρούν σε οριζόντιους επιτόπιους ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, με τη συνδρομή μικτών κλιμακίων υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών και από άλλες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου: Προγραμματισμός δράσεων στα σχολεία

Σύμφωνα με Εγκύκλιο του Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέ…