Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Γιορτές στη γωνιά της σκέψης

Γιορτές στη γωνιά της σκέψης

0

«Βίος ἀνεόρταστος μακρὴ ὁδὸς ἀπανδόκευτος»
Δημόκριτος

Πού πωλείται αγάπη; Πού πωλείται νοιάξιμο; Πού πωλείται υπομονή, επιμονή, καρτερικότητα;

Πού μπορεί να βρει κάποιος που δεν έχει, ένα σπίτι; Όχι τέσσερις τοίχους αλλά μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι του, για να προφυλάσσει το σώμα και το πνεύμα του από τους αγέρηδες, τα κρύα και τις κακοκαιρίες. Ένα σπίτι, δηλαδή έναν άνθρωπο να του παραστέκει στα καθημερινά, τα απλά και τα τετριμμένα, αλλά και στα δύσκολα. Εκεί που θέλεις ένα χέρι να σε βοηθήσει και να σε σπρώξει, ένα στόμα να σου θυμίσει αυτά που για λίγο ξέχασες ή δεν άκουσες ποτέ, μια αγκαλιά να σου «πει» με τον τρόπο της έναν καλό λόγο.

Ανάμεσα στα τόσα και τόσα καταστήματα που υπάρχουν και στολίζονται για τις γιορτές, πού πωλούνται όλα αυτά; Πού μπορεί ο άνθρωπος να ασκηθεί στην ανθρωπιά; Πού μπορει να εξασκηθεί στην ενδοσκόπηση, στην αυτογνωσία αλλά και στην αναζήτηση και κατανόηση του άλλου;

Πώς μπορούμε να γίνουμε βήμα-βήμα, μέρα τη μέρα καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι γονείς, σύζυγοι, καλύτερα παιδιά, αδέρφια, φίλοι, συνεργάτες;

Το καταπληκτικό στον άνθρωπο είναι η δυνατότητά του να αναγεννάται, να πέφτει και να ξανασηκώνεται, να μετατρέπει τα πάντα, ακόμα και το χειρότερο κακό σε ευκαιρία.

Ευκαιρία λοιπόν για ακόμα μια (ανα)Γέννηση. Ευκαιρία στις γιορτές που είναι πια εδώ να «κλέψουμε» ένα λεπτό ή περισσότερα για την ψυχούλα μας. Να θρέψουμε όχι μόνο το σώμα με τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα αλλά και τη σκέψη μας με περισυλλογή και σιωπή. Να ντύσουμε με τα καλά μας όχι μόνο το σώμα αλλά και την καρδιά μας, με ταπεινότητα και καταπολέμηση του εγωισμού. Να φωτίσουμε με αληθινά στολίδια όχι μόνο το σπίτι μας αλλά και τον λόγο μας.

Να σκεφτούμε όλους όσους πέρασαν, όσους είναι εδώ και όσους θα έρθουν. Να σκεφτούμε ποια είναι ή θέλουμε να είναι η θέση μας ανάμεσά τους. Κι ίσως ποια θέλουμε να είναι η στάση μας απέναντι σε όσους δεν άκουσαν ποτέ έναν ειλικρινή καλό λόγο, σε όσους παλεύουν με ασθένειες και άλλα θεριά, σε όσους μάχονται μόνοι, χωρίς συμμάχους.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, καλές γιορτές, με «ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους» (Ντίνος Χριστιανόπουλος).

Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, στις εξόδους, στα σπίτια, στις δουλειές μας.

Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές στη γωνιά της σκέψης!

Νατάσα Μιχαηλίδου
Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ψηφιδωτά λάμποντα!

    «…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…
  • Ψηφιδωτά λάμποντα!

    «…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…
  • «Μην αναρωτιέσαι για πολύ»

    «Όπου, φωνάζω, και να βρίσκεστε, αδελφοί όπου και να πατεί το πόδι σας ανοίξετε μια βρύση …
Περισσότερα άρθρα από Νατάσα Μιχαηλίδου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…