Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εικόνα ερημοποίησης και παρακμής στο κέντρο της πόλης

Εικόνα ερημοποίησης και παρακμής στο κέντρο της πόλης

0

Από στολίδι σε σκουπίδι το πρώην ξενοδοχείο «Δημόκριτος» – Άλλα 4 – 5 καταστήματα κλειστά

 

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ι. Ζερενίδης: «Είναι ιδιοκτησίες …ο δήμος δεν μπορεί να εμπλακεί»

Αναμένεται απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το γωνιακό της 28ης με Τσιμισκή

Προσέφυγε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κατά της απόφαση αποχαρακτηρισμού του ΣτΕ

 

 

 

Εικόνα ερημοποίησης παρουσιάζει ένα κεντρικό κομμάτι της πόλης προκαλώντας εκτός από θέμα αισθητικής και μια εικόνα παρακμής. Πρόκειται για την δεξιά πλευρά της 28ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την κεντρική στο ύψος της συμβολής της με την Τσιμισκή και έως το πρώην ξενοδοχείο «Δημόκριτος». Ένα εμβληματικό ξενοδοχείο συνδεδεμένο με καλές εποχές της πόλης μας.

Από στολίδι σε σκουπίδι το πρώην ξενοδοχείο «Δημόκριτος»

Οι Ξανθιώτες που θυμούνται την εικόνα της πόλης 2 δεκαετίες πριν δεν μπορούν να μην νιώσουν ένα σφίξιμο από την σημερινή εικόνα του πιο κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης που ήταν συνδεδεμένο με την ιστορία της και με μεγάλες στιγμές των θεσμών της.  Όπως για παράδειγμα του των Αποκριών και του Καρναβαλιού που ήταν τόσο περιζήτητη μια θέση στην βεράντα του ή όταν φιλοξενούσε χορούς και δεξιώσεις. Σήμερα το στολίδι έχει μεταβληθεί σε σκουπίδι και η όψη του είναι θλιβερή. Το ξενοδοχείο είναι ιδιόκτητο που ανήκει σε κληρονόμους και ενώ είναι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης δεν έχει αξιοποιηθεί.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ι. Ζερενίδης: «Είναι ιδιοκτησίες …ο δήμος δεν μπορεί να εμπλακεί»

Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης τόσο το ξενοδοχείο όσο και τα υπόλοιπα καταστήματα που είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα είναι ιδιόκτητα και ο δήμος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να παρέμβει παρά το γεγονός ότι δημιουργούν μια παρακμιακή εικόνα στο κέντρο της πόλης.

Αναμένεται απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το γωνιακό της 28ης με Τσιμισκή

Στην γωνία της 28ης Οκτωβρίου με την Τσιμισκή βρίσκεται  ένα γωνιακό ακίνητο για το οποίο υπάρχει μια δικαστική διελκυστίνδα με τους ιδιοκτήτες του και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Να σημειώσουμε ότι ανήκει κατά 40 – 45% στο νοσοκομείου Ξάνθης και το υπόλοιπο είναι συνιδιοκτησία 4 – 5 ιδιωτών. Το ακίνητο είχε χαρακτηριστεί κτήριο Νεωτέρων Μνημείων γιατί παλαιότερα εσωτερικά υπήρχε εκεί ένα χάνι. Οι ιδιοκτήτες του έκαναν προσφυγή αποχαρακτηρισμού το 2019 στο Στε και αποχαρακτηρίστηκε. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος: « Η απόφαση του ΣτΕ ήταν αποχαρακτηρισμός για τυπικούς λόγους και η υπηρεσία μας προσέφυγε στο Υπουργείο Πολιτισμού που έχει την αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού. Η απόφαση εκκρεμεί».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλειστά όλα τα σχολεία στον δήμο Τοπείρου σήμερα

Λόγω παγετού Με απόφαση του Δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων…