Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δύο παιδιά της Ξάνθης στερούνται το σχολείο γιατί οι γονείς τους είναι αρνητές κορωνοϊού

Δύο παιδιά της Ξάνθης στερούνται το σχολείο γιατί οι γονείς τους είναι αρνητές κορωνοϊού

0

Τα περιστατικά αφορούν την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση  – Κανένα περιστατικό στην Δευτεροβάθμια

 

Ο νέος νόμος προβλέπει έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς – αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο – Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο

 

Δύο περιστατικά γονέων αρνητών του κορωνοϊού που δεν επιτρέπουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία κάνοντας self test,  εντοπίστηκαν στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Ξάνθης. Τα παιδιά δεν έχουν παρακολουθήσει καθόλου μαθήματα από την αρχή της χρονιάς.

Δύο παιδιά στην πρωτοβάθμια δεν τα πηγαίνουν γονείς τους στο σχολείο – Κανένα περιστατικό στην Δευτεροβάθμια Ξάνθης

Όπως μας πληροφόρησε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας κα Εύη Στυλιανίδου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως και προσπάθειες σε υπηρεσιακό επίπεδο για να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά απέβησαν άκαρπες. Έτσι έχουν διαβιβαστεί όλα τα σχετικά έγγραφα στον εισαγγελέα, ενώ έχει ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας όπως προβλέπεται.

Να σημειώσουμε ότι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης,  όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής κ. Χρήστος Ιωαννίδης δεν έχει κανένα περιστατικό ενώ συνολικά στην περιφέρειά μας τα περιστατικά αρνητών ανέρχονται σε 25.

Ανάμεσά τους υπάρχουν και μαθητές Λυκείου και με δεδομένο ότι οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μπορούν και να σταματήσουν εντελώς το σχολείο. 

Έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς – αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Πλέον οι γονείς – κηδεμόνες μαθητών που δε μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο

Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.

Πάντως, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα απουσίας των μαθητών είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…