Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντισεισμικό κενό στην θωράκιση των δημόσιων κτηρίων

Αντισεισμικό κενό στην θωράκιση των δημόσιων κτηρίων

0

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς – Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα  –  Πρόληψη, οι άξονες του σχεδίου

 

Εν λειτουργία το Μητρώο για τη στατικότητα των γεφυρών  – Τονίστηκε η ανάγκη καταγραφής της σεισμικής συμπεριφοράς των δημόσιων κτηρίων

 

Με θέμα τη διαχείριση των σεισμών και των …καταποντισμών, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ξάνθης με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή το μεσημέρι, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκου Ευφραιμίδη.

Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα  –  Πρόληψη

Ζητούμενο της σύσκεψης η διερεύνηση του βαθμού ετοιμότητας των υπηρεσιών και των φορέων που απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας και θα κληθούν να συνδράμουν σε περίπτωση σεισμού καθώς και της επικαιροποίησης των σχεδίων δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ευφραιμίδης αναφέρθηκε στα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία, η Π.Ε. Ξάνθης αλλά και γενικά η Θράκη κατατάσσονται στη ζώνη χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει αυτό να προκαλεί εφησυχασμό καθώς ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα χτυπήσει. Κατά συνέπεια η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα ως προς το σκέλος της  αντιμετώπισης των συνεπειών και η πρόληψη ως το σκέλος της ενημέρωσης για τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του φαινομένου  είναι οι δύο άξονες που κινείται το σχέδιο δράσης.

Ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία – Τα σχέδια των δήμων

Κατά τη σύσκεψη δόθηκε έμφαση και αναγνωρίστηκε η σημασία των ενημερωτικών δράσεων στα σχολεία που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Οι δράσεις έχουν σημείο αναφοράς ένα οργανωμένο σχέδιο διαφυγής και καταφυγής.  Απώτερος στόχος των δράσεων κατά προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και σε δεύτερο χρόνο της περιουσίας.

Οι εκπρόσωποι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία των δήμων παρουσίασαν με την σειρά τους τα σχέδιά τους αλλά και τις δράσεις τους και διαπιστώθηκε ότι κάποια απ’ αυτά είναι σε καλό επίπεδο ενώ κάποια άλλα υστερούν.

Εν λειτουργία το Μητρώο για τη στατικότητα των γεφυρών

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Ευφραιμίδη στην Π.Ε. Ξάνθης βρίσκεται σε λειτουργία το Μητρώο γεφυρών όπου καταγράφονται όλες οι γέφυρες που υπάρχουν στο νομό και τα στοιχεία τους που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την στατικότητά τους. Αυτό γίνεται μετά από επιστασία Μηχανικών που ελέγχουν την στατικότητα και προτείνουν τις παρεμβάσεις.

Ανάγκη καταγραφής της σεισμικής συμπεριφοράς των δημόσιων κτηρίων

Ωστόσο όπως επισημάνθηκε κάτι ανάλογο δεν υπάρχει για τα δημόσια κτήρια που θα ήταν πολύ χρήσιμο καθώς μερικά απ’ αυτά είναι παλαιά. Όπως ανέφερε ο κ. Ευφραιμίδης υπάρχει μια έρευνα παλαιότερη που δεν απεικονίζει  την τωρινή κατάσταση των κτηρίων. Μ’ αυτό το δεδομένο τονίστηκε από  τον κ. Ευφραιμίδη η αναγκαιότητα να υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Μητρώο γεφυρών και για τα δημόσια κτήρια ώστε να προτάσσονται παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης όπου απαιτούνται.

Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)  που εξέφρασε θετικά μηνύματα για την χαμηλή σεισμικότητα της περιοχής μας αλλά και την αντισεισμική θωράκισή της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…