Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «κάγκελα» εμπόριο και εστίαση με τα νέα μέτρα

Στα «κάγκελα» εμπόριο και εστίαση με τα νέα μέτρα

0

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εκπρόσωποί τους –  Χωρίς  rapid τεστ δεν μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος σε εμπορικό

 

Κάνουν λόγο για άτυπο lockdown και ζητούν αντίμετρα

 

 

 

Μεγάλη αναστάτωση έχουν φέρει στο λιανεμπόριο και στην εστίαση τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Για άτυπο lockdown κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των κλάδων και μάλιστα χωρίς αντίμετρα, ενώ τα θεωρούν εκ προοιμίου αποτυχημένα ως τη κύρια στόχευση,  να πείσουν τους ανεμβολίαστους  να εμβολιαστούν εξαναγκάζοντάς τους σε δύο rapid test. Αντίθετα θεωρούν «τιμωρητικού χαρακτήρα» τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μεγάλα μάρκετ.

Χωρίς  rapid τεστ δεν μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος σε εμπορικό

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του coivid 19, που ισχύουν από σήμερα Σάββατο 6/11, όλοι οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.

Από τα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Ενισχυμένα κλιμάκια αστυνομικών και λοιπών μηχανισμών θα βγουν για ελέγχους από το Σάββατο και τα πρόστιμα αναμένεται να είναι τσουχτερά τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, αν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Στα «κάγκελα» τα εμπορικά της Ξάνθης  – Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό

Δεν έκρυψε την αγανάκτησή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ευθύμης Μίλκογλου. Μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι ενώ η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση έχει αποδείξει επανειλημμένως κατά την πανδημία ότι δεν ήταν εστία μόλυνσης και πάλι στοχοποιείται και εξαναγκάζεται να υποστεί τις συνέπειες ενώ την ίδια ώρα δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μεγάλα μάρκετ που πωλούν είδη λιανεμπορίου χωρίς να έχουν την υποχρέωση οι καταναλωτές να υπόκεινται σε έλεγχο: «Έχουμε αναστατωθεί όλοι. Είναι άδικο να είμαστε πάλι εμείς στο στόχαστρο. Την στιγμή που είναι ελεύθερες οι λαϊκές, ελεύθερα τα μάρκετ, τα εμπορικά πρέπει να ζητούν rapid test. Αυτό είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός. Θυμίζω είχε ξανασυμβεί και έσπευσαν να το διορθώσουν απαγορεύοντας πώληση συγκεκριμένων ειδών από τα σούπερ μάρκετ και τα παζάρια. Τώρα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος…  Μπαίνουμε και πάλι σε καθεστώς άτυπου lockdown , μετά από δυο καταστροφικά χρόνια».

Συνεχίζοντας ο κ. Μίλκογλου σημείωσε πως στα εμπορικά δεν είναι χώροι συνωστισμού καθώς μπαίνουν ένα  – δυο άτομα σε αντίθεση με τα μάρκετ ή τα μαζικά μέσα μεταφοράς: «Σε μας και πάλι το μπαλάκι ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς παστώνονται χωρίς κανένα τεστ . Η αγανάκτησή μας ξεχείλισε…Έχουμε κουραστεί».

Να σημειώσουμε ότι υπουργός Ανάπτυξης κ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι όσοι ανεμβολίαστοι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τεστ για να ψωνίσουν μπορούν να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους έξω από την είσοδο , με την μέθοδο click away –διευκρινίζοντας ότι τα rapid test ισχύουν, για είσοδο στο κατάστημα : «Αν θεωρούν ότι έτσι θα πείσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν κάνουν λάθος…τι είδους… πίεση ασκείται τελικά μέσω του λιανεμπορίου αφού ο ίδιος ο υπουργός δίνει εναλλακτικές;, αναρωτήθηκε ο κ. Μίλκογλου.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι ένα άτυπο lockdown. Να μας δώσουν τα αντίμετρα ”

Τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη  με τον Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ): «Είναι ένα άτυπο lockdown στον κλάδο μας και στην οικονομία και χωρίς οικονομικά αντίμετρα,. Γι αυτό ζητάμε να επανέλθουν και οι αναστολές και η μείωση του ενοικίου αλλά να παγώσουν και οι επιστρεπτέες. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε διαφορετικά. Αυτά συζητήσαμε και αποφασίσαμε να ενεργήσουμε μέσω του κλαδικού μας οργάνου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…