Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

0

Μια παλιά φίλη
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε μια Εβρίτισσα συγγραφέα, την Σωτηρία Μαραγκοζάκη.
Θα μας παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Ο κλήρος του Αίματος» στο Ίδρυμα στις 19.00 σε συνεργασία με το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης.
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη υπήρξε δημοσιογράφος επί σειρά ετών στην Εφημερίδα «Γνώμη»  του Έβρου, αλλά όπως συμβαίνει συχνά, στράφηκε στη λογοτεχνία.
Αναμένουμε να τη συναντήσουμε μετά από χρόνια και την ακούσουμε για το νέο της βιβλίο.
Γ.Δ.


Αρκετά με τους ανεμβολίαστους
Συμπολίτης τηλεφώνησε πρωί πρωί της Δευτέρας για να εκφράσει μία άποψη ως προς τους ανεμβολίαστους. Μία άποψη η οποία ακούγεται πλέον και από πολλούς άλλους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Μας είπε λοιπόν ο συμπολίτης: «Αρκετά η Πολιτεία, η κυβέρνηση, οι γιατροί και τα αρμόδια όργανα έχουν ενδιαφερθεί για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν για να σωθούν αυτοί και οι γύρω τους. Αρκετά έκανε ήδη δι’ αυτούς και είναι ευθύνη δική τους πλέον και μόνον. Η Πολιτεία τραβάει μπρος, δεν μπορεί να τους περιμένει άλλο. Εξάλλου έχουν οι ίδιοι την ευθύνη της ζωής τους, αφού δεν φροντίζουν να την προστατεύσουν».
Σκληρός λόγος όμως είναι αληθινός και ρεαλιστικός. Δεν μπορείς να επιμένεις να σώσεις κάποιους όταν αυτοί δεν το επιθυμούν και επιμένουν στην άρνησή τους.
Γ.Δ.


Νέοι και 60 και άνω
Από την άλλη, υπάρχει ακόμη το ερώτημα «ποιοι είναι οι συμπατριώτες μας εκείνοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι;».
Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, εν μέσω της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης, επιχειρεί ν’ απαντήσει με νέα στοιχεία ευρωπαϊκή μελέτη. Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αλλά και αποκαλυπτικά για τη στρατηγική «πειθούς» καθώς εκτιμάται ότι σήμερα 451.677 πολίτες στη χώρα μας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και συνεπώς εκτεθειμένοι στον Covid-19.
Από την άλλη, οι νέοι στην ηλικία Έλληνες, έδωσαν ένα πολύ θετικό παράδειγμα πειθαρχίας και απόφασης εμβολιασμού τους αποδεικνύοντας πως η λογική όταν υπάρχει και η μόρφωση, υπερισχύουν της θρησκοληψίας και των όποιων ιδεοληψιών και θεωριών συνωμοσίας.
Γ.Δ.


Πήρε θέση η Μητρόπολη Ξάνθης
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του εμβολιασμού πήρε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Παράλληλα όμως αυστηρά πήρε την απόφαση να θίξει το θέμα των ιερέων, λίγων αλλά φανατικών, οι οποίοι προτείνουν στους πιστούς να μην εμβολιαστούν, να μην φορούν τις μάσκες κι έτσι, να οδηγούν τους πιστούς, αρκετούς από αυτούς, στη νόσηση αλλά και τον θάνατο.
Ο Μητροπολίτης καυτηρίασε και ανέδειξε την ανεύθυνη στάση ρασοφόρων, που όπως είπε «παίρνουν στο λαιμό τους» άλλους ανθρώπους. Σύστησε μάλιστα προς τους κληρικούς αυτούς τις ιδέες των ρασοφόρων αυτών, να τις κρατούν για τον εαυτό τους κι όχι να τις διακηρύσσουν προς το πλήρωμα της εκκλησίας.
Γ.Δ.


Απόσπασμα δήλωσης Μητροπολίτη
Ιδού κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της δήλωσης του Μητροπολίτη μας.
«…Όταν φεύγουν άνθρωποι 45 χρονών γιατί άκουσαν λέει τον ιερέα που τους είπε να μη το κάνουν με τίποτα και έφυγαν από τη ζωή, εδώ και λίγες μέρες, και αφήνουν πίσω τους μικρά παιδιά, εγώ σκέφτομαι με αγάπη και με πόνο προς τους πατέρες αυτούς, δεν έχουμε ευθύνη; Η Εκκλησία συνιστά, δεν υποχρεώνει, έχει όμως υποχρέωση να συστήσει, όχι να καταστήσει κάτι υποχρεωτικό. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένεια, απέναντι στην κοινωνία. Αλλά εγώ λέω πατρικά με πολλή αγάπη προς τους κληρικούς μας εκείνους που έχουν τις δικές τους απόψεις, τις σεβόμαστε, αλλά κράτησέ τις για τον εαυτό σου, μην παίρνεις άλλους στο λαιμό σου
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δική του νόσηση, λέγοντας ότι πέρασε τη δοκιμασία ως μία ελαφρά γρίπη, αλλά λόγω και της ηλικίας του, οι ιατροί του είπαν ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Όπως είπε ο ίδιος, έκανε πρώτα την προσευχή του, αλλά δεν περιφρόνησε τους γιατρούς.
«Μη σκανδαλίζουμε, να σεβόμαστε και να κρατήσουμε την ενότητά μας», σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας, «σέβομαι την προσωπική άποψη του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα όμως από τους κληρικούς να μην επηρεάζουν άλλους ανθρώπους, αλλά να την κρατούν για τον εαυτό τους γιατί η δική τους άποψη δεν είναι η γραμμή της εκκλησίας. Και ο κληρικός γίνεται κληρικός γιατί υπάρχει η Εκκλησία. Άρα λοιπόν την Εκκλησία πρέπει να ακούμε και όχι τον οποιοδήποτε ανεύθυνο που δεν ξέρουμε για ποιους λόγους διακηρύσσει αυτά που διακηρύσσει».
Γ.Σ.


Μια επιτυχημένη αθλητική διοργάνωση
Λίγα λόγια για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Πάλης Παίδων και το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Εφήβων που φιλοξένησε ο δήμος μας.
Οι αγώνες λοιπόν διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία και συνολικά έλαβαν μέρος 750 αθλητές, προπονητές κλπ παράγοντες του αθλήματος.
Στην τελετή έναρξης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των αγώνων, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Μπεκίρογλου Σουά, ο οποίος είχε και την οργανωτική ευθύνη με τον τοπικό αθλητικό σύλλογο πάλης.
Στους αγώνες εκτός των άλλων παρέστη και ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου ο οποίος συνάντησε τους αθλητές της πάλης που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη, μέλη της εθνικής ομάδας Παίδων και Εφήβων.
Γ.Δ.


Θέμα η καθαριότητα της πόλης
Το σχόλιο απευθύνεται προς τη δημοτική αρχή συνολικά και προς την υπηρεσία καθαριότητας ειδικότερα.
Κύριοι, κατά γενική ομολογία η καθαριότητα της πόλης μας δεν είναι καλή, δεν είναι αυτή που πρέπει. Δρόμοι στο κέντρο της πόλης και πεζοδρόμια με σκουπίδια κάθε μορφής. Η γενική εικόνα είναι απαράδεκτη, μη αποδεκτή πλέον.
Το ποιος φταίει αυτό είναι θέμα των αρμοδίων που οφείλουν να λάβουν μέτρα.
Εάν το κέντρο της πόλης έχει αυτή την εικόνα, αλήθεια τι να υποθέσει κανείς πως θα συμβαίνει στις γειτονιές…
Το έχουμε ξαναπεί. Χρειάζεται προγραμματισμός και έλεγχος. Χρειάζεται δουλειά, πρέπει ο μηχανισμός να δουλέψει. Αλήθεια τι γίνονται τα αυτοκινούμενα σάρωθρα;
Γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους;
Αρέσει η σημερινή εικόνα στους ανθρώπους του δήμου; Εάν όχι, ας λάβουν τα μέτρα τους.
Γ.Δ.


Καλό σου ταξίδι Χάρη
Ένας άριστος επαγγελματίας και πολύ καλός γείτονάς μας, αγαπητός απ’ όλους, έφυγε από κοντά μας αλλά κυρίως από την οικογένειά του. Πρόκειται για τον Χάρη Ζουμπούλη, 64 χρόνων, που πάλεψε την ασθένειά του αλλά τελικά νικήθηκε από αυτήν.
Με καταγωγή από τον Πολύσιτο, όπου πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του, διέπρεψε στο εμπόριο και διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητά του.
Στην σύζυγό του και στις δύο κόρες του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την μεγάλη τους απώλεια.
-Καλό σου ταξίδι αγαπητέ Χάρη απ’ όλους τους γείτονες.
Γ.Δ.


Καταπέλτης ο μητροπολίτης μας κατά των ιερέων – αρνητών
Ξεπέρασε την δοκιμασία του κορωνοϊού ο μητροπολίτης μας και επέστρεψε στα καθήκοντά του, θέτοντας τον δάκτυλον του επί τον τύπον των ήλων. Μίλησε καθαρά για την ευθύνη που έχουν ιερείς – αρνητές των εμβολίων που δυστυχώς έχουμε και στην περιοχή μας, οι οποίοι δεν κρατούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους αλλά παρασύρουν ανθρώπους στο να μην κάνουν εμβόλια και τους παίρνουν στον λαιμό τους! Νέους ανθρώπους, όπως ο 46χρονος που άφησε ορφανά παιδιά! Και έχουμε δυστυχώς πολλές παρόμοιες περιπτώσεις με άνδρες και γυναίκες που άκουσαν τον πνευματικό τους – ιερέα και δεν εμβολιάστηκαν και έχουν φύγει από την ζωή. Τα είπε έξω από τα δόντια ο μητροπολίτης μας καλώντας το κόσμο να εμπιστεύεται την επιστήμη και τους γιατρούς και όχι τους ιερείς που πρέπει να κρατούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους. Μίλησε και για την δική του περιπέτεια που ήταν ελαφράς μορφής επειδή ακριβώς ήταν εμβολιασμένος. Πολύ σωστό ήταν κι αυτό που είπε για τις μάσκες, ότι ο Θεός ενοχλείται από την μάσκα της υποκρισίας και όχι από την μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί ιεράρχες που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και νουθετούν με αλήθεια και αγάπη και όχι με μισαλλοδοξία και σκοταδισμό.
Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν τέτοιο ιεράρχη!
Μ.Ξ. 


Η αλήθεια είναι…
Συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Αβδήρων για την απόφαση της 4ης ΥΠΕ να μειώσει τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων.
Η απόφαση προβλέπει παράλληλα και αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων με αιτιολογικό να αποδεσμευτούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Ξάνθης που πλέον λειτουργεί κλινική covid και χρειάζεται περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η δημοτική αρχή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και διάφοροι πολιτιστικοί φορείς του δήμου Αβδήρων έχουν συστρατευτεί και έχουν αποφασίσει μια σειρά από δυναμικές αντιδράσεις  με στόχο να ανατρέψουν αυτή την απόφαση προβάλλοντας την αναγκαιότητα να μην υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας γιατί είναι μια δομή που εξυπηρετεί δύο δήμους (Αβδήρων και Τοπείρου) και την έχει απόλυτη ανάγκη όλη η παραλιακή ζώνη.
Σωστά αντιδρούν οι αρχές και σωστά θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αυτό όμως που αποφασίστηκε έχει τελείως προσωρινό χαρακτήρα για δύο μήνες και είναι στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Κι όλα αυτά έχουν ως αιτία το γεγονός ότι δεν είναι σωστά στελεχωμένο το νοσοκομείο. Και σ’ αυτό πάλι δεν ευθύνεται το υπουργείο ή διοίκηση καθώς κάθε τόσο βγαίνει προκήρυξη για γιατρούς αλλά δεν καλύπτονται οι θέσεις γιατί απλά δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ γιατί είναι χαμηλό το μισθολόγιο και πολλές οι ώρες εργασίας.
Έτσι για να δούμε λίγο σφαιρικά το ζήτημα και την άλλη πλευρά των πραγμάτων…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…