Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

0

Τρεις ήρθαν, τρεις αναμένονται
Παρότι μέχρι την επόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου έχουμε μέρες ακόμη, μέχρι στιγμής μας επισκέφθηκαν οι Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Χρηστίδης. Αναμένεται ο Λοβέρδος και μένουν δύο υποψήφιοι, Καστανίδης και Γερουλάνος, οι οποίοι ενδέχεται να μη μας επισκεφθούν εάν δεν βρουν χρόνο για την επίσκεψη αυτή.
Ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος γι’ αυτούς, όταν μάλιστα υπάρχει μια ολόκληρη χώρα, πού να προλάβουν να πάνε.
Τέλος πάντων, σε ένδεκα ημέρες όλα θα τελειώσουν και τότε θα γνωρίζουμε τους δύο που θα δώσουν τον καλό αγώνα για τη θέση του προέδρου ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ή όπως ίσως αλλάξει, πράγμα απίθανο όταν έχεις ένα όνομα που έχει γράψει τη νεότερη ιστορία του τόπου, το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Επίσκεψη Ανδρέα Λοβέρδου
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την πόλη μας ο υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος θα συναντήσει τους φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο Elisso Xenia  στις 17.30 και θα έχει σύντομη ομιλία που θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.
Γ.Δ.


Συζητήσεις για νέα ευρήματα
Τώρα που αυτή την περίοδο η τεχνική εταιρεία που σκάβει για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου, οργιάζουν οι συζητήσεις. Αιτία μήπως με το σκάψιμο βρεθούν τίποτε αρχαία.
Η φαντασία των συμπολιτών προφανώς υπερβάλει μετά τον οθωμανικό δρόμο που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες.
Λοιπόν, για αρχαία ευρήματα ούτε λόγος να γίνεται. Δεν βρισκόμαστε δα και στα Άβδηρα.
Εδώ στην Ξάνθη εάν βρεθεί λέμε εάν, θα είναι δύο περιόδων. Βυζαντινής και Οθωμανικής κατά το μεγαλύτερο ποσοστό και ίσως ρωμαϊκής.
Γι’ αυτό, ας ηρεμήσουν οι σεναριογράφοι…
Γ.Δ.


Έφυγε ο Ζήσης
Την Τρίτη οι Ξανθιώτες αποχαιρέτησαν τον συμπολίτη τους Ζήση Κατσαρίκα.
Άνθρωπος αγαπητός, με ενδιαφέροντα και προσφορά στα κοινά του τόπου όπως ΕΒΕ, κλπ.
Έφυγε σε ηλικία 66 χρόνων, νικημένος από τον καρκίνο και μία λοίμωξη.
Η κηδεία του έγινε την Τρίτη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η αγγελία του θανάτου προξένησε θλίψη στους συμπολίτες.
Από την εφημερίδα μας τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Γ.Δ.


Κοροϊδία και τέλη κυκλοφορίας
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που ανακοινώνεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών πάσης φύσεως αυτοκινήτων, να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, θεωρώ πως για άλλη μια χρονιά το δημόσιο πως μας κοροϊδεύει.
Κι αυτό διότι ως γνωστόν 500.000 αυτοκίνητα, κυρίως Ι.Χ., κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν τα τέλη αυτά αλλά ούτε και να τα έχουν ασφαλισμένα!
Δηλαδή, μισό εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της χώρας δεν πληρώνουν δύο υποχρεώσεις τους στο δημόσιο.
Κι ενώ είναι εύκολο να τους εντοπίσουν ποιοι είναι αυτοί οι «έξυπνοι»  δεν το κάνουν αφού οι υπόλοιποι όλοι πληρώνουν, θεωρούμενοι και τα κορόιδα.
Δείγμα τρανταχτό μιας ανατολίτικης νοοτροπίας, ενός δημοσίου που έχει ως υποζύγια τους συνεπείς και από αυτούς αρμέγει συνέχεια πόρους.
Γ.Δ.


Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Συνηθισμένη η αντίδραση και κανέναν δεν συγκινεί, ούτε ακόμη και η ερώτηση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.
Για τις αντιδράσεις του ιατρικού συλλόγου Κομοτηνής γιατί μετακινήθηκαν κάποιοι, ελάχιστοι γιατροί από το νοσοκομείο προς το γειτονικό των Σερρών που τους έχει ανάγκη.
Τίθεται το ερώτημα, απλό και καθαρό: Εάν οι ανάγκες σε γιατρούς ήταν από το νοσοκομείο Κομοτηνής και η διοίκηση έστελνε γιατρούς από τις Σέρρες, τότε τι θα έλεγαν οι Κομοτηναίοι; Ότι δεν τους θέλουν;
Ο τοπικιστικός φανατισμός για άλλη μια φορά δείχνει ότι δεν βοηθάει στη λύση προβλημάτων, ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν πρέπει ν’ απουσιάζουν από τους φορείς εκείνους που ορκίστηκαν να υπηρετούν τους ανθρώπους.
Η άρνηση όμως άλλα δείχνει.
Γ.Δ.


Στον πόλεμο χρειάζονται όλοι
Αντιδρούν όμως και οι ιδιώτες γιατροί για την επιστράτευσή τους. Γιατί όμως; Επειδή για λίγες ημέρες θα βρεθούν μακριά από τα σπίτια τους;
Και ο όρκος τους; Και ότι την περίοδο αυτή έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο αυτό χρειάζονται όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν προς τον συνάνθρωπο;
Το υπουργείο αρχικά ζήτησε την εθελοντική βοήθεια των ιδιωτών γιατρών που όπως φάνηκε η ανταπόκρισή τους ήταν ιδιαίτερα μικρή. Γι’ αυτό και η τελευταία λύση της επιστράτευσης μόνον ειδικοτήτων που χρειάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Γ.Δ.


Εμβολιασμοί και Δημόσιο
«Διάβασα», μου είπε φίλος συμπολίτης, «πως ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ανέφερε ότι ζήτησε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ιερείς, λέγοντας «όποιος μισθοδοτείται από το Δημόσιο να κάνει εμβόλιο».
«Να λοιπόν η λύση», μου είπε ο φίλος. «Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τον εργοδότη τους, να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν την ηθική υποχρέωση να το κάνουν τόσο για τη δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων ανθρώπων. Εδώ ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δύο φορές κάλεσε τους πιστούς και τους κληρικούς να εμβολιαστούν, συστρατευόμενοι με την Πολιτεία».
Γ.Δ.


Τελικά ας μας πουν βοήθησε το νοσοκομείο το ωράριο στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων ή όχι;
Στα χέρια τους πήραν την υπόθεση της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων οι μαθητές του Λυκείου Αβδήρων και Δευτέρα και Τρίτη έκαναν κατάληψη στο Λύκειο τους και πορεία διαμαρτυρίας μέσα στον οικισμό και στο κέντρο Υγείας. Τα παιδιά είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας και γίνονται αποδέκτες της  ανησυχίας που επικρατεί μετά την απόφαση να λειτουργεί μέχρι τις 3 μ.μ. Ουσιαστικά δηλαδή υποβαθμίζεται σ’ ένα περιφερειακό ιατρείο ενώ είχε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλης της περιοχής και του δήμου Αβδήρων και του δήμου Τοπείρου. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικοί οι λόγοι που επικαλέστηκε η 4η ΥΠΕ για να προβεί σ’ αυτή την απόφαση προκειμένου να ενισχυθεί το νοσοκομείο με τους γιατρούς του κέντρου Υγείας αλλά το ζητούμενο είναι αν υπήρχαν άλλες επιλογές. Δεν μπορεί να αποδυναμώνει μια δομή για να ενισχύσει μια άλλη γιατί ουσιαστικά την επιβαρύνει γιατί αυτό το κενό που δημιουργεί πάλι στο νοσοκομείο θα καταλήξει. Και θα πρέπει να μας πουν αν τελικά βοήθησε το νοσοκομείο αυτό ή όχι. Γιατί και πάλι υπάρχουν κενά και ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό. Άρα μήπως έκαναν μια τρύπα στο νερό; Ή μήπως είναι μια πρόφαση να γίνει μόνιμη η υποβάθμιση; Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…
Γι’ αυτό και καλώς είναι ανάστατη η τοπική κοινωνία γιατί φοβούνται ότι θα έχουν ένα Κέντρο Υγείας χωρίς να είναι λειτουργικό.
Μ.Ξ.


Όλο και χειρότερα…Πότε θα σταματήσει όλο αυτό;
Μαίνεται η πανδημία και συνεχώς καταρρίπτεται το  ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κρούσματα,  σε θανάτους και διασωληνωμένους. Παρά το γεγονός ότι  φέτος το Νοέμβριο έχουμε εμβολιασμένους πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό σε ηλικία άνω των 50 ετών και παρότι έχουμε αυστηρά μέτρα και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ωστόσο έχουμε χειρότερη κατάσταση από πέρσι τέτοιον καιρό. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η μετάλλαξη του ιού που επικρατεί είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ανθεκτική και επικίνδυνη. Πραγματικά είναι πρωτοφανές όλο αυτό που συμβαίνει και για δεύτερη φορά έχει επίκεντρο την Ευρώπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν όν μέχρι την Άνοιξη θα πεθάνουν 700.000 Ευρωπαίοι. Και αναρωτιέται κανείς: Τι θα γινόταν αν είμασταν και ανεμβολίαστοι;
Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι όλα ανατρέπονται από την μια στιγμή στην άλλη! Δεν υπάρχουν βεβαιότητες ούτε σταθερές…Απ’ την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τους πιο φρικτούς εφιάλτες μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…