Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

0

Το βασικό κουαρτέτο
Καθαρή πόλη, σωστή συλλογή απορριμμάτων, φροντίδα στο πράσινο, άφθονο και υγιεινό πόσιμο νερό.
Αυτά τα τέσσερα είναι τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν και ενδιαφέρονται για την καθημερινότητά τους οι δημότες. Δηλαδή επιθυμούν μια καθαρή πόλη χωρίς τα σκουπίδια να είναι «παρκαρισμένα» στα ρείθρα των πεζοδρομίων επί μέρες, να γίνεται οργανωμένα και με σωστό πρόγραμμα η συγκέντρωση των σκουπιδιών από τους κάδους ή με άλλο πιο σύγχρονο τρόπο. Ακόμη οι δημότες επιθυμούν το πράσινο ν’ αυξηθεί στην πόλη με παρεμβάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές και τέλος να υπάρχει άφθονο νερό σε όλη την έκταση του δήμου αλλά και να συνδεθεί και το υπόλοιπο δίκτυο με νερό από τον Παράδεισο.
Αυτά ζητά ο δημότης. Απλά και συγκεκριμένα για να είναι η καθημερινότητά του πιο ανθρώπινη και να ζει σ’ ένα περιβάλλον καθαρό, με πράσινο και υγιεινό.
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικό
Είναι σίγουρο. Λίγα πράγματα θα είναι ίδια στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα υπάρξουν αλλαγές τόσο σε παρατάξεις όσο και σε πρόσωπα.
Ένας λόγος και ιδιαίτερα καθοριστικός είναι πως ο εκλογικός νόμος αλλάζει και οι διάφοροι «αρχηγοί»  παρατάξεων δεν θα έχουν κανένα μέλλον.
Το δεύτερο σίγουρο στοιχείο αλλαγής θα είναι στις παρατάξεις. Αυτές θα μειωθούν. Έτσι, άλλες θα αυτοδιαλυθούν κι άλλες δεν θα βρουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να τους ακολουθήσουν.
Ένας τρίτος σοβαρός λόγος είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές και σε πρόσωπα. Κάποια θ’ αποχωρήσουν και θα εμφανιστούν άλλα.
Γ.Δ.


Ονοματολογία
Ιδού λοιπόν και το ζουμί της υπόθεσης με τον τίτλο «Εκλογές Αυτοδιοίκησης». Φθάσαμε και στο θέμα που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ονοματολογία. Και εξηγώ.
Καιρό συζητιόταν πως υπάρχει κάποιο όνομα που ενδιαφέρεται ν’ ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα της Ξάνθης. Και συγκεκριμένα του δήμου Ξάνθης.
Στην αρχή μυστήριο και μια διαδικασία «είναι αυτός, όχι δεν είναι, είναι ο δείνα, όχι είναι ο τάδε» κι έτσι γινόταν μια συζήτηση περισσότερο θεωρητική. Υπήρχε μια παράθεση διαφόρων ονομάτων, αυτή που ο καθένας με το μυαλό του έκρινε.
Μια ονοματολογία που βέβαια ήταν και συνεχίζει να είναι αυθαίρετη.
Γ.Δ.


Διάψευση
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν της αυθαίρετης ονοματολογίας, όπου ακούγονται διάφορα ονόματα κυκλοφόρησε κι ένα ιδιαίτερα γνωστό αυτό του Στράτου Κοντού, γιού του Αλέκου.
Επικοινωνήσαμε με τον Αλ. Κοντό και ζητήσαμε να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει για να έχουμε μια έγκυρη άποψη. Ο Αλ. Κοντός διέψευσε την κυκλοφορούσα «πληροφορία» κατηγορηματικά.
Ρώτησε μάλιστα τον Στράτο εάν τον πλησίασε κάποιος ή κάποιοι, εάν έκανε κάποια συζήτηση για υποψηφιότητα για τον δήμο Ξάνθης και του αποκρίθηκε ότι δεν είχε καμία επαφή ή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα με οποιονδήποτε.
Άρα όλα όσα εγράφησαν αποτελούν σενάρια με άγνωστη προέλευση και σκοπό που υπηρετούν.
Γ.Δ.


Ο δήμος Καβάλας δραστηριοποιείται στην ενέργεια
Διαβάσαμε ότι Δήμος Καβάλας θα προχωρήσει στην ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στην περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.», με σκοπό να παρέμβει στη βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης του Δήμου, να εξοικονομήσει χρηματικούς πόρους, να ενισχύσει τις δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και να συμβάλλει στην προστασία του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 16Mwatt.
Με τη λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας θα μειωθεί αισθητά και το συνολικό ποσό που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας και τα νομικά του πρόσωπα, για αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Η «Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας Συν.Πε», θα είναι «αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού», μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συμμετέχουν ο δήμος Καβάλας και οι δημοτικές επιχειρήσεις του.
Τ’ ακούει κανείς εκεί στον δήμο Ξάνθης;
Μ.Ξ.


Ο «επαγγελματίας»
Επαγγελματίας είναι ο άνθρωπος που σταδιοδρομεί και προοδεύει χάρη στα κορόιδα. Τις περισσότερες δε φορές κορόιδα με θέσεις και αξιώματα που υποκύπτουν πιο εύκολα.
Τα πιο «καλά»  θύματα όμως είναι οι πολιτικοί. Αρχικά οι υποψήφιοι κάθε μορφής και κόμματος και βέβαια οι τοπικοί άρχοντες.
Για τον «επαγγελματία» αυτόν, το ποιο κόμμα ή δημοτική παράταξη πρεσβεύει το κορόιδο δεν τον ενδιαφέρει. Του αρκεί που είναι κορόιδο και του τα παίρνει χοντρά.
Αν τώρα σας έρχεται στο μυαλό κάποιο γνωστό πρόσωπο της περιοχής μας, δεν φταίτε εσείς, απλώς έχει καταχωριθεί ο ταλαντούχος αυτός εκβιαστής και όλοι τον γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Ανησυχίες για τα Δυτικά Βαλκάνια
Τα πράγματα στην γεωγραφική μας γειτονιά δεν πάνε καθόλου καλά. Μάλιστα η ανησυχία για τις εξελίξεις που μπορούν να υπάρξουν είναι πολλές και εκφράζονται όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη άρχισαν ν’αναβιώνουν δυνάμεις που επιθυμούν την απόσχιση.  Έτσι, η εύθραυστη συνύπαρξη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ενώ η Σερβία μετά το πάθημα εξοπλίζεται σε υψηλό επίπεδο.
Από την άλλη στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση Ζάεφ και την άνοδο του ακραίου εθνικιστικού κόμματος, τίποτε καλό δεν προμηνύεται. Από την άλλη το αδύναμο Κόσσοβο γνωρίζει πως η αναταραχή θα το συμπεριλάβει κι αυτό διότι κινδυνεύει από τη Βουλγαρία που θα διεκδικήσει ένα τμήμα του. Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την Σερβία που πάντα ονειρεύεται την μεγάλη Αλβανία.
Η περιοχή μας εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο.
Γ.Δ.


Πάμε από το κακό στο χειρότερο
Επιδεινώνεται  η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς και στην Ξάνθη μας. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκρηκτική, οι θάνατοι το ίδιο και τα θύματα ανεμβολίαστοι.
Σε επίπεδο νομού η κάλυψη με τη μία δόση είναι στο 54%, με τις δύο δόσεις στο 51% και βέβαια έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο της ασφαλούς λειτουργίας σε νομό και χώρα.
Κι επειδή υστερούμε, έχουμε συνέχεια νέα κρούσματα και νέους θανάτους. Χάνουμε συγγενείς, φίλους, γνωστούς, γείτονες.
Οι κηδείες είναι καθημερινό φαινόμενο με αυξημένο αριθμό βέβαια και η ανοσία ζητούμενο μεν αλλά για λίγους που ήδη έχουν κάνει και την τρίτη δόση.
Γ.Δ.


Για τη Βιστονίδα
Μας ξάφνιασε ευχάριστα γνωστός συμπολίτης που μας απέστειλε επιστολή με το Ταχυδρομείο και μάλιστα με ένα θέμα που πρόσφατα ασχολήθηκε η στήλη αναφορικά με την τουριστική αξιοποίηση της Βιστονίδας Λίμνης.
Μας γράφει:  Έχουμε τη Λίμνη δίπλα μας και την έχουμε ελάχιστα αξιοποιημένη και με μικρή οικονομική προσφορά στον τόπο. Αυτή τη λίμνη είχαμε και έχουμε υποχρέωση να την καταστήσουμε σημείο αναφοράς για το νομό.
Οι άλλες περιοχές κατάφεραν να αξιοποιήσουν «τεχνητές» λίμνες. Κι εμείς που έχουμε την πιο όμορφη, την πιο γραφική, την αφήνουμε στην αφάνεια παραγκωνίζοντάς την.
Κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να έρθουν εκδρομή χιλιάδες μαθητές, ΚΑΠΗ, Σύλλογοι, Οικολόγοι, ακόμη και ξένοι φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών και άλλοι.
Όμως, τίποτε από αυτά δεν γίνεται.
Απεναντίας, επικρατεί ερημιά και εγκατάλειψη στο Λάγος. Οι επισκέπτες θα έδιναν ζωή, κίνηση και οικονομικά οφέλη. Θα συνδυαζόταν έτσι στη λίμνη τόσο η αλιευτική της εκμετάλλευση όσο και η ήπια τουριστική της αξιοποίηση, χαμηλής όχλησης για τα πουλιά.
Θα συνδυάζονταν δηλαδή στο Λάγος η αλιεία, το διαμετακομιστικό εμπόριο και ο τουρισμός. Θα συνυπήρχε το ιδανικό σύστημα αξιοποίησης.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται άνθρωποι, θέλει ιδιωτική πρωτοβουλία, θέλει διάθεση για δουλειά. Είναι γνωστό πως η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της. Ας το αντιληφθούν όλοι στην περιοχή. Κυρίως οι φίλοι στο Λάγος. Ας αρπάξουν την ευκαιρία κι ας πάψουν να μοιρολογούν στα καφενεία.
Γ.Δ.


Να αναλάβουν δράση και οι βουλευτές στην εκστρατεία εμβολιασμού

«Το αίμα του πίσω» παίρνει ο δήμος Αβδήρων δημοσιεύοντας τα στοιχεία της ΚΕΔΕ για τα ποσοστά εμβολιασμού στους υπαλλήλους των δήμων. Σύμφωνα μ’ αυτά ο δήμος Αβδήρων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στους υπαλλήλους του με 76% ενώ ο δήμος Ξάνθης το χαμηλότερο με 67%. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς ο δήμος Αβδήρων αμφισβητεί τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα και δείχνουν ότι ο δήμος Αβδήρων έχει ολοκληρωμένο ποσοστό εμβολιασμού δημοτών 17% ενώ ο δήμος Ξάνθης 82%. Να παρατηρήσουμε ότι τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου Αβδήρων, ο οποίος εξ αρχής τα αμφισβήτησε απευθυνόμενος και στον ΕΟΔΥ αλλά και στην 4η ΥΠΕ απ΄ όπου έλαβε την απάντηση ότι δεν είναι δικά τους στοιχεία και ότι το ποσοστό εμβολιασμού καταμετρείται ανά περιφερειακή ενότητα και όχι ανά δήμο. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού σ’ όλους τους δήμους. Και σ΄αυτό πρέπει να συστρατευτεί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι τοπικοί βουλευτές. Να πάνε στα χωριά να μιλήσουν με τους κατοίκους, όπως όταν πάνε και ζητάνε ψήφο. Ναι άλλωστε οι δύο από τους τρεις βουλευτές μας είναι γιατροί και ένας φαρμακοποιός. Πρέπει να αναλάβουν ενεργή δράση.

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…