Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

0

Αγώνας πρωτιάς των υποψηφίων στην Ξάνθη

Πρόκειται για έναν αγώνα που τον γνωρίζουν οι παλιοί αγωνιστές των κομμάτων γιατί συμμετέχουν σ’ αυτόν. Ήταν ένας αγώνας για να κερδίσει την πρώτη θέση ο υποψήφιος που υποστήριζαν αυτοί. Ήταν μια προσπάθεια που κάποτε ξέφευγε από τα αποδεκτά όρια και έφθανε σε ενέργειες να θίγεται ο «αντίπαλος» ανθυποψήφιος.

Τα ζήσαμε και τα γνωρίσαμε όλα αυτά και σε τοπικό επίπεδο βέβαια.

Για να’ μαστε όμως ειλικρινείς, πρέπει να ομολογήσουμε πως τα πάθη έχουν μειωθεί πλέον.

Η παλιά ένταση δεν υπάρχει και καλώς μειώθηκε η προσωπική αντιπαράθεση.

Γ.Δ.


Ευγενική φιλοδοξία πρωτιάς

Κι αν μειώθηκε ως ένα βαθμό η προσωπική αντιπαράθεση, δεν μειώθηκε μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τους υποψήφιους.

Σίγουρα υπάρχει ένας έντονος αγώνας πρωτιάς μεταξύ των τριών υποψηφίων: Ανδρουλάκη, Λοβέρδου, Παπανδρέου.

Ο αγώνας είναι διπλός. Τόσο από τους ίδιους τους επικεφαλής όσο και απ’ όσους τους υποστηρίζουν.

Πρέπει όμως να ομολογήσουμε πως αυτός ο αγώνας δίδεται μέχρι στιγμής με κανόνες και σεβασμό των προσωπικοτήτων των υποψηφίων αρχηγών.

Στην προσπάθεια πρωτιάς λοιπόν, κάθε ομάδα υποστηρικτών θέλει να βγει πρώτος αυτός που υποστηρίζει η ίδια. Είναι κι αυτή μια φιλοδοξία θεμιτή πέρα για πέρα.

Γ.Δ.


Παγίως

Κάθε πολιτικός, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, κυβερνητικός ή αντιπολιτευόμενος, το έχει ενστερνιστεί πλήρως.

Κάθε φορά λοιπόν που μια δήλωσή τους δεν είναι σωστή και δημιουργεί αντιδράσεις, βρίσκουν αμέσως τη δικαιολογία. Φταίει ο δημοσιογράφος που δεν την απέδωσε σωστά!

Ο φταίχτης είναι πάντα ο δημοσιογράφος, το Μέσον κι όχι ο πολιτικός που έκανε την άστοχη δήλωση.

Το ίδιο συνέβη και με τον βουλευτή Ζεϊμπέκ. Έκανε λάθος στη δήλωσή του ότι η Ελλάδα είναι θεοκρατικό κράτος σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι κοσμικό και αφού τον «όρμησαν», δήλωσε πως άλλα είπε και ότι άλλα του αποδίδουν.

-Αγαπητέ Ζεϊμπέκ, μη χολοσκάς, όλοι σχεδόν ίδιοι είστε…

Γ.Δ.


 

Πετάει η λίρα

Αυτό που συμβαίνει με το νόμισμα της Τουρκίας, την λίρα, δεν έχει προηγούμενο σε ειρηνική περίοδο.

Μέσα σε μια ημέρα χθες η λίρα έκανε βουτιά 15%. Έτσι, έφθασε να αντιστοιχεί στις 13,45 λίρες ένα δολάριο.

Φέτος μάλιστα έχει χάσει το 45% της αξίας της γι’ αυτό και κάτοικοι σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την οικονομία, την ακρίβεια και την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής.

Ήδη η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ μεγάλη και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

Γ.Δ.


 

Η καλή γειτονία

Με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η γειτονική μας χώρα Τουρκία, οφείλουμε με ρεαλισμό και με γνώση της πραγματικότητας να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Να επισημάνουμε μια πλευρά που δυστυχώς αντιμετωπίζεται από ένα ποσοστό των συμπατριωτών μας τελείως λανθασμένα.

Λοιπόν, ως γείτονες με την Τουρκία, μας ενδιαφέρει η χώρα να πορεύεται ειρηνικά και δημοκρατικά.

Μας ενδιαφέρει να έχει εσωτερική σταθερότητα και ανάπτυξη και ο λαός να ευημερεί.

Αυτά όλα μας ενδιαφέρουν διότι σαν γείτονες θέλουμε στη γειτονιά μας χορτάτους ανθρώπους, όχι πεινασμένους, ευημερούντες όχι φτωχούς. Θέλουμε, πρέπει να θέλουμε άριστες σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών για να υπάρχουν ελεύθερο εμπόριο, μετακινήσεις τουριστών, πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές επαφών.

Από κάθε άποψη μας ενδιαφέρει ο κάθε γείτονάς μας να ευημερεί, να αναπτύσσεται, να μορφώνεται, να εκπολιτίζεται, να μην φανατίζεται από κακούς πολιτικούς, να επιδιώκει την ειρήνη και την καλή γειτονία.

Αυτά πρέπει να επιθυμούμε για τους γείτονές μας κι όχι το να έχουν προβλήματα.

Γ.Δ.


 

Αίτημα προς Μελισσόπουλο

Μία ερώτηση μας ζήτησε συμπολίτης να κάνουμε μέσω της στήλης προς τον Σάββα Μελισσόπουλο, επικεφαλής της παράταξης του δήμου «Ξάνθη για Όλους».

Ζητά λοιπόν ο συμπολίτης, ο οποίος τυγχάνει και συνδρομητής της εφημερίδας και παρακολουθεί τα γεγονότα του τόπου, να πληροφορηθεί εάν ο Μελισσόπουλος έχει επεξεργαστεί και καταθέσει κάποια πρόταση προς τον δήμο αναφορικά με τον Κόσυνθο, στο τμήμα εντός των ορίων του δήμου βέβαια.

Ο συμπολίτης μας παρακινήθηκε από την ιδιότητα του Μελισσόπουλου, όπως μας είπε, ως μέλους μιας επιτροπής που έχει αντικείμενο τα ποτάμια που βρίσκονται στις πόλεις, που τις διατρέχουν.

Αυτό το ερώτημά του και αναμένουμε την απάντηση του Μελισσόπουλου στο αίτημα του συμπολίτη.

Γ.Δ.


 

Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.

Πόσο δίκιο έχει ο ποιητής αλήθεια για τη χώρα μας.

Διαβάστε λοιπόν και θα καταλάβετε τι εννοώ, αν και είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, το έχετε ζήσει.

Πρόσφατο παράδειγμα κι όχι τελευταίο, η ελληνική γραφειοκρατία προσπάθησε να εφαρμόσει το νόμο ως προς την υλοποίηση του Κτηματολογίου στην Γαύδο. Ναι, στο νοτιότερο νησί με τους 60 κατοίκους.

Εκεί, στους ήρωες κατοίκους εξάντλησε την αυστηρότητά του στην τήρηση του νόμου.

Έναν νόμο που βέβαια «ξέχασε» να εφαρμόσει στη Μύκονο διότι εκεί το λάδωμα πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει ρολόι με την ανοχή όλων.

-Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία. Μια εξουσία σκληρή στον φτωχό κι αδύναμο και τυφλή έως ανύπαρκτη όταν εξαγοράζεται και κάνει πως δεν βλέπει την παρανομία του ισχυρού οικονομικά.

Γ.Δ.


 

Μια πικρή αλήθεια

Όλη αυτή η ιστορία με την Γαύδο μου έφερε στο νου το δήθεν «ενδιαφέρον»  κάποιων που κατοικούν στην Αθήνα, για τη Θράκη.

Χρόνια τώρα τους ήταν άγνωστη, γνωστή ως τόπος εξορίας των ανεπιθύμητων δημοσίων υπαλλήλων που τους τιμωρούσαν με μετάθεση στον Έβρο.

Υπήρχαν λοιπόν αρκετοί στη Νότια Ελλάδα που νόμιζαν πως στη Θράκη ζούσαν κάποιοι γραφικοί κάτοικοι, που χρειάζονται τη βοήθειά τους για να εκπολιτιστούν.

Που συμπεριφέρονταν με μια αντίληψη υπεροψίας και υπεροχής που ήταν προσβλητική.

Η παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας τους προξενούσε διάφορα συναισθήματα, τα περισσότερα αρνητικά.

Αγνοούσαν στοιχειώδη πράγματα από την ιστορία της Θράκης και υπήρχε σ’ αυτούς ένας μικρός φόβος για τον «άγνωστο τόπο».

Η ίδια βέβαια η πολιτεία φρόντιζε να διατηρεί την αρνητική εικόνα για την περιοχή, διατηρώντας θεσμούς και αποφάσεις προσβλητικούς για τους ντόπιους κατοίκους.

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια κι όποιος δε συμφωνεί, δεν γνωρίζει και δεν θέλει να μάθει για το παρελθόν.

Γ.Δ.


 

Έλεος πια με την Black Friday…

Αυτό το ανελέητο τηλεοπτικό και διαδικτυακό «σφυροκόπημα» μέρες τώρα για την black Friday έχει παραγίνει…Είναι στο DNA μας να αντιγράφουμε κάτι ξενικό και μετά να το ..ξεχειλώνουμε ως τα άκρα! Μεταπρατισμός και μιμητισμός σ’ όλο του το μεγαλείο!  Ότι μας πασάρουν το υιοθετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη! Είναι η κλασσική αντίδραση αυτών που δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους να δημιουργούν και γεννούν ιδέες! Έβγαλαν οι Αμερικάνοι την  black Friday για να αυξήσουν την κατανάλωση από πίσω κι εμείς…Όλες οι μεγάλες αλυσίδες μας κατακλύζουν με διαφημίσεις που συνήθως αποδεικνύονται παγίδες!

Επιτέλους ας ηρεμήσουμε και ας δούμε τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι αυτές που προσπαθούν να μας δημιουργήσουν για να τρέχουμε πίσω τους.

Μ.Ξ.

———————-

 

Περί  του κοσμικού κράτους και του άκομψου χειρισμού του κ. Ζεϊμπέκ

Σύγχυση και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για το πόρισμα της Διακομματικής. Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την εκλογή των Μουφτήδων στην χώρα μας που βασίζεται στο γεγονός ότι έχει και δικαστικές αρμοδιότητες, όχι από επιτροπή θρησκευτικών αρχών της μειονότητας όπως αναφέρει το πόρισμα αλλά από πιστούς (έτσι γενικά και αόριστα), έφτασε να υποστηρίξει και μάλιστα με σθένος ότι στην Τουρκία δεν γίνεται αυτό γιατί είναι κοσμικό κράτος και ο Μουφτής δημόσιος υπάλληλος ενώ η χώρα μας δεν είναι κοσμικό κράτος! Σε δηλώσεις του στο «Ε» προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι  δεν εννοούσε ότι η Ελλάδα είναι θεοκρατούμενη αλλά ότι δεν είναι όπως πρέπει να είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους όπως για παράδειγμα στην Γαλλία. Μάλιστα ανέφερε ότι στην Ελλάδα στα σχολεία αλλά και στην Βουλή γίνεται Αγιασμός και καθημερινή προσευχή στα σχολεία κάτι που δεν υπάρχει στην Τουρκία. Δεν ξέρουμε τι σκοπό εξυπηρετεί η προβολή του κοσμικού χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους από τον κ. Ζεϊμπέκ αλλά έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Ερντογάν που είναι γνωστό ότι έχει εισάγει τις αρχές του Ισλάμ σ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Σ’ ότι αφορά στην Γαλλία απ’ ότι  γνωρίζουμε και με επιφύλαξη αν κάτι άλλαξε,  η Γαλλία απαγορεύει την μαντήλα στους δημοσίους χώρους κάτι που δεν συμβαίνει στο δικό μας μη κοσμικό κατά τον κ. Ζεϊμπέκ ,κράτος!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…